Uhvati ideju

Uhvati ideju

04.04.2024.

Udruženje poslovnih žena Srbije organizuje takmičenje za devojčice 7. i 8. razreda osnovnih škola u izradi video radova, pod nazivom „UHVATI IDEJU“.Konkurs je otvoren do 10. aprila, do kada se video radovi mogu slati na mejl dan-devojcica@poslovnezene.org.rs. Ovo je jedna od aktivnosti u okviru manifestacije Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, koja se organizuje uz generalnu podršku kompanije  A1 Srbija.

 

Precizne informacije o propozicijama takmičenja i obrazac za prijavu devojčice mogu preuzeti na sajtu Udruženja poslovnih žena Srbije www.poslovnezene.org.rs. Teme ovogodišnjeg konkursa su: Devojčice lideri promena, Moj život u virtuelnoj stvarnosti, Robot – moj najbolji drug, Pobedimo zagađenje – dišimo punim plućima. Takmičenje se organizuje sa ciljem da podstakne kreativnost i preduzetničko razmišljanje kod devojčica, uz korišćenje digitalnih alata.

Devojčice će takođe posetiti kompanije i upoznati uspešne poslovne žene koje im mogu biti uzor i usmeriti ih u izboru buduće karijere. Cilj projekta je da podstakne decu da koriste nove tehnologije, razvijajući kreativnost i stičući dodatna znanja iz oblasti IKT-a i preduzetništva. Projekat angažuje porodice, škole, buduće poslodavce, medije i mlade kako bi se prevazišli stereotipi vezani za rodnu podelu zanimanja.

Za realizaciju Dana devojčica u IKT-u Udruženje poslovnih žena Srbije dobilo je institucionalnu podršku Vlade Republike Srbije, Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Ministarstva prosvete, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva privrede, Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstva turizma i omladine, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Agencije UN Women, CANSEE, Međunarodne unije UN za telekomunikacije ITU, EU portal SME Week.

Pozivaju se škole da formiraju timove devojčica i prijave video radove, ali i institucije i kompaniju da se pridruže akciji i budu domaćini kako uživo tako i virtuelno devojčicama i učesnicama akcije.

Najbolji radovi biće proglašeni na sam Dan devojčica u IKT sektoru, 25. aprila 2024. godine, na veb sajtu i društvenim mrežama UPŽ Srbije i na završnom događaju, na kojem će pobednicama biti dodeljene i vredne nagrade.

***

Međunarodni dan devojčica u IKT sektoru ustanovljen je na nivou UN i obeležava se svakog četvrtog četvrtka u aprilu. Udruženje poslovnih žena Srbije, kao začetnik u Srbiji,  ovaj dan obeležava četrnaestu godinu zaredom. U prethodnih trinaest godina kroz projekat je prošlo više od 10.000 devojčica u Srbiji. Projekat ima za cilj da devojčice osnaži prilikom odabira budućih profesija, da ne podležu stereotipima, te da biraju svoj poziv i u netipično ženskim zanimanjima u sektorima poput informacionih tehnologija.

Autor: N.N.

Izvor: Ozonpress.net