IT (informatička) klinika

Ukoliko imate pitanja za naše članice u okviru IT (informatičke) klinike, popunite formu u nastavku i napišite pitanja na koje želite da dobijete odgovor, a naše članice će vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku. 

Završila sam ekonomsku školu, ali me interesuju internet i računarstvo, htela bih da se obučim i možda jednoga dana potražim posao u toj oblasti. Međutim, nemam sredstava da plaćam skupe IT kurseve i obuke. Da li imate neki savet kako bih mogla da se uključim u ove poslove? M.N.

S obzirom na vaše interesovanje, za početak svakako savetujemo da aktivno pretražujete sajtove i pratite na društvenim mrežama ponude za besplatne obuke, od kojih biste krenuli. Danas ima mnogo načina i mogućnosti za dopunsko obrazovanje, kurseva, tutorijala, onlajn radionica i vebinara, kao instrumenata neformalnog obrazovanja, kako biste došli do osnovnih znanja, koja biste zatim mogli da nadograđujete složenijim, dugotrajnijim i užestručnim obukama, jer u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija veliki je raspon zanimanja, od jednostavnijih do onih koja traže visoku kvalifikaciju. Takođe, razni su načini angažovanja, od honorarnih poslova, frilens angažovanja, do stalnog zaposlenja. I Udruženje poslovnih žena Srbije povremeno organizuje besplatne IT obuke, to su osnovni kursevi za veb dizajn i obuke koje pružaju početna znanja i alate u IT sektoru. Ovakvi kursevi namenjeni su pre svega početnicama, teže zapošljivim grupama žena, kako bi stečena znanja mogle da upotrebe kao osnovu za svoj dalji profesionalni razvoj i dodaju ih listi svojih poslovnih veština, prilikom traženja posla. S obzirom na brzinu razvoja savremenih tehnologija, današnje tržište rada pored usko stručnih znanja ceni i multifunkcionalnost kao i sposobnost i spremnost na brzo prilagođavanje i ovladavanje novim znanjima. Pozivamo vas zato da pratite naše objave o novim kursevima, ali i sve druge
informacije dostupne na internetu, jer za konkurentnost na tržištu rada u današnje
vreme, celoživotno učenje jedan od osnovnih preduslova.

UPŽ Srbije

Kako započeti novi biznis, gde mogu da se informišem ili da li mogu da se priključim nekom poslu sa određenim učešćem u sredstvima i ekonomskim znanjem. Mirjana

Zahvaljujemo se na postavljenim pitanjima.

Uputstva za započinjanje biznisa možete pronaći na sajtu Agencije za privredne registre (APR), a visinu osnivačkog uloga određujete sami.

U konkretne obaveze koje imate ako osnujete preduzetničku radnju ili preduzeće, najbolje će Vas uputiti knjigovođe.  

Za podsticajna sredstva za podršku privredi, u oblasti Vašeg interesovanja, se možete raspitati kod Razvojne agencije Srbije (https://ras.gov.rs/javni-pozivi) i Nacionalne službe za zapošljavanje (ukoliko ste na NSZ listi nezaposlenih i završite njihovu kratku obuku o započinjanju preduzetništva).

Želimo Vam istrajnost na putu realizacije Vaše vizije.

UPŽ Srbije