Međunarodni Dan devojčica u IKT sektoru ustanovljen je na nivou Ujedinjenih nacija i obeležava se svakog četvrtog četvrtka u aprilu. Od 2001. godine, kada je u Evropi (Nemačkoj) prvi put obeležen „Dan devojčica”, u ovoj manifestaciji učestvovalo je više od million devojčica.

Dan devojčica u IKT-u ima za cilj da devojčice osnaži prilikom odabira budućih profesija, da ne podležu stereotipima, već da se rukovode ličnim interesovanjima i talentima.

Udruženje poslovnih žena Srbije prvi put je organizovalo Dan devojčica 28. aprila 2011. godine.

U proteklih 10 godina obeležavanja Dana devojčica u IKT-u kroz projekat UPŽ Srbije prošlo je više od 8500 devojčica, a rezultati pokazuju zainteresovanost devojčica da kroz ovakav vid realnih susreta sa preduzetnicama prepoznaju preduzetništvo kao moguće buduće mesto za zapošljavanje.

Nakon izvršene evaluacije, 95% anketiranih devojčica se izjasnilo da bi želelo da bude kao što su žene koje su upoznale tog dana, a polovina njih je napisalo da bi želelo da budu direktorke kao što su preduzetnice čije su kompanije posetile.

UPŽ Srbije je 2016. godine ovom originalnom konceptu dodalo i novu dimenziju, proširilo aktivnosti, ali i ciljeve koje želi da postigne na ovom projektu. U okviru projekta, UPŽ Srbije motiviše devojčice da se oprobaju u preduzetništvu i naprave prve korake, kako bi pri izboru budućih zanimanja uzele u obzir i preduzetništvo, koje je u sistemu formalnog obrazovanja zanemareno.

Međunarodni Dan devojčica u IKT sektoru/ Girls in ICT Day obeležen je jedanaesti put u organizaciji UPŽ Srbije, i ove godine uz institucionalnu podršku Vlade RS i počasno pokroviteljstvo predsednice Vlade, gospođe Ane Brnabić, kao i uz institucionalnu podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva privrede, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva omladine i sporta, Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, Međunarodne unije za telekomunikaciju ITU i portala European SME Week. Tokom prethodnih 11 godina preko 8.500 učenica završnih razreda osnovne škole bilo je uključeno u različite aktivnosti koje je Udruženje organizovalo.

2021. godine međunarodni Dan devojčica u IKT sektoružen je 22. aprila ali ga je zbog velikog broja aktivnosti UPŽ produžio na Nedelju devojčica u IKT-u. Zbog specifičnih uslova i pandemije, manifestacija se organizuje onlajn kroz tri različite aktivnosti:

 

  • Takmičenje za najbolji video rad „Uhvati ideju“  – Svim osnovnim školama u Srbiji upućen je poziv da timovi učenica završnih razreda predstave svoje ideje koristeći savremene načine komunikacije. Prilikom osmišljavanja i prezentovanja svojih ideja, devojčice koriste formu video radova. Radovi koji su ispunili kriterijume postavljeni su na YouTube kanalu Dan devojčica UPŽ Srbije, a komisija je izabrala najbolje.
  • Onlajn grupne posete kompanijama – U nedelji obeležavanja međunarodnog Dana devojčica u IKT-u, od 19. do 22. aprila, preko virtuelnih platformi organizuju se grupne posete devojčica kompanijama koje se bave informaciono-komunikacionim tehnologijama, firmama u sektorima u kojima su žene manje zastupljene, onima čije su vlasnice žene, kao i članicama UPŽ Srbije. Kroz virtuelne obilaske kompanija, susrete i razgovore sa preduzetnicama, vlasnicama firmi i menadžerkama, devojčice sagledavaju različite mogućnosti pri izboru buduće profesije izbegavajući rodne stereotipe.
  • Mini film – Kao i 2020. godine, odmah po završetku manifestacije pripremljen je mini film i emitovan na RTS 3 i RTS Planeti, koji je prikazao sve aktivnosti vezane za ovogodišnju manifestaciju.