Nagrada „Cvet uspeha za ženu zmaja“ predstavlja jedinstveni podsticaj poslovnim ženama koje se uspešno nose sa izazovima tranzicije i dodatno motiviše žene koje su na korak do odluke da se otisnu u svet preduzetništva. Cilj nagrade je afirmacija uspešnih preduzetnica i vidljivost njihovog doprinosa ekonomskom razvoju Srbije. Priznanjem najuspešnijima skreće se pažnja javnosti na veliku pokretačku snagu ženskog preduzetništva.

 

Nagrada za najbolje preduzetnice ustanovljena je prvi put 2007. godine, sa ciljem da se uticaj žena na razvoj privrede Srbije učini vidljivim i da se motivišu preduzetnice za nove uspehe. Idejni tvorac nagrade je Udruženje poslovnih žena Srbije.

 

Mogućnost učešća na konkursu za nagradu imaju sve poslovne žene koje su vlasnice preduzeća ili imaju udela u vlasništvu preduzeća i glavnu ulogu u menadžmentu firme, bez obzira na vrstu delatnosti. 

IZVOZNO ORIJENTISANA FIRMA

USPEŠAN POSLOVNI MODEL

Pored nagrada u dve glavne kategorijie UPŽ svake godine dodeli i SPECIJALNA PRIZNANJA uspešnim preduzetnicama za doprinos razvoju ženskog preduzetništva u različitim segmentima poslovanja gde su postigle zapažen uspeh na domaćem i inostranom tržištu.

 

Od 2018. godine dodeljuje se priznanje velikim kompanijama koje primenjuju 5. Princip Ujedinjenih nacija za osnaživanje žena,  pružaju najbolji model uključivanja žena u lance dobavljača i poštuju rodnu ravnopravnost u svom poslovanju, u kategoriji

Manifestacija „Cvet uspeha za ženu zmaja“ je u 2012. bila kandidat Srbije, na predlog Ministarstva finansija i privrede,  za prestižnu nagradu Europe Enterprise Promotion Award – EEPA, i od ukupno 400 prijavljenih projekata iz cele Evrope ušla je uži izbor za nagradu. 

Promovisanje dostignuća žena u biznisu, učešćem u komisijama za izbor najboljih preduzetnica, podržale su žene na rukovodećim pozicijama u Vladi Srbije i njenim specijalizovanim telima. U želji da se o preduzetnicama javno govori kao o važnom ekonomskom resursu, projekat su do sada podržali: ministri  privrede, bivši i aktuelni potpredsednici Vlade Republike Srbije, bivši i aktuelni predsednici Narodne skupštine Republike Srbije i druge ugledne ličnosti na rukovodećim pozicijama u institucijama za podršku malim i srednjim preduzećima.

U proteklih 17 godina 161 preduzetnica dobila je nagradu ili specijalna priznanja Cvet uspeha za  ženu zmaja

U protekle 6 godine 26 kompanije dobile su priznanje Rodno najsenzitivnija kompanija

Prošle godine je dodeljena prva WIPO IP Enterprise Medal

 

Manifestaciju su 2022. godine podržali Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, Ministarstvo privrede, USAID / Impact Hub Beograd u okviru WE Founders inicijative, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), SME Week, kompanije D Express, EurologSystem, Klett, Acibadem BelMedic i još 17 članica UPŽ Srbije, kao i 10 medijskih partnera, a pokrovitelj manifestacije bila je kompanija A1.

Listu članica UPŽ Srbije koje su do sada nagrađene ovim priznanjem možete pogledati ovde.