OD ŽELJE I SNA DO OZBILJN0G BIZNISA

OD ŽELJE I SNA DO OZBILJN0G BIZNISA

10.11.2023.

U godini kada Udruženje poslovnih žena Srbije obeležava 25-godišnjicu svog postojanja i kontinuiranog rada na podršci, edukaciji i umrežavanju poslovnih žena, na svečanosti u Operi i teatru Madlenianum, po sedamnaesti put biće dodeljene nagrade Cvet uspeha za ženu zmaja najboljim preduzetnicama u Srbiji. Takođe, u okviru manifestacije, šestu godinu zaredom dodeljuje se i priznanje Rodno najsenzitivnija kompanija, a drugi put WIPO IP Enterprise Award, priznanje ženskim firmama koje u svom poslovanju primenjuju zaštitu intelektualne svojine. Jubileji su uvek lep povod za razgovor, zato za Bazar govori Dr Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije.

Dr Sanja Popović Pantić, doktorirala je na temu ženskog preduzetništva, na Ekonomskom fakultetu u Beogradu 201 3. godine, a zaposlena je u Institutu Mihajlo Pupin u Centru za istraživanje razvoja nauke i tehnologije. Uža specijalnost joj je upravljanje inovacijama u preduzećima i žensko preduzetništvo. Od 2015. godine vodi međunarodnu grupu za žensko preduzetništvo pri Evropskoj mreži preduzetništva. Dobitnica je više nagrada za doprinos razvoju preduzetništva. Ipak, čini se da gospođu Popović Pantić najviše vezuju za Udruženje poslovnih žena Srbije čiji je jedan od osnivača, a već više od dve decenije i predsednica. Ove godine, 30. oktobra na svečanosti u Operi i teatru Madlenianum po 17. put biće uručeno tradicionalno priznanje Cvet uspeha za ženu zmaja najuspešnijim preduzetnicama, tako da je pravo vreme da sa dr Popović Pantić razgovaramo o ženskom preduzetništvu u Srbiji, danas, jer Cvet uspeha za ženu zmaja je, slobodno možemo reći, praznik ženskog preduzetništva i na najbolji mogući način stavlja u fokus uspešne preduzetnice i promoviše njihove biznise, a žensko preduzetništvo reprezentuje na najvidljiviji način.

Preduzetništvo je prepoznato kao proces u kojem se gradi nešto gotovo ni iz čega. Preduzetnica je osoba koja u procesu prepoznavanja prilike, skupljanja sredstava za njegovu realizaciju i stvaranju i raspodeli nove vrednosti preuzima rizik u novcu, vremenu i ugledu. U godini kada Udruženje poslovnih žena Srbije obeležava 25-godišnjicu svog postojanja i kontinuiranog rada na podršci, edukaciji i umrežavanju poslovnih žena, sa preko 170 realizovanih projekata, 8.500 žena koje su prošle edukacije za otpočinjanje i razvoj biznisa i 900 članica širom Srbije, sedamnaesti put će biti dodeljena nagrada Cvet uspeha za ženu zmaja najboljim preduzetnicama u Srbiji. Takođe, u okviru manifestacije, šestu godinu zaredom biće dodeljeno i priznanje Rodno najsenzitivnija kompanija, a drugi put i WIPO IP Enterprise Award, priznanje ženskim firmama koje u svom poslovanju primenjuju zaštitu intelektualne svojine. U konkurenciji za nagradu Cvet uspeha za ženu zmaja 2023. je 28 finalistkinja, uspešnih preduzetnica iz cele zemlje.

Priznanja se dodeljuju u dve osnovne kategorije: Izvozno orijentisana firma i Uspešan poslovni model, a biće dodeljena i Specijalna priznanja. Do sada je 161 preduzetnica ponela titulu žene zmaja. U izuzetno jakoj konkurenciji za Rodno najsenzitivniju kompaniju su kompanije koje u svom poslovanju primenjuju strategije rodne ravnopravnosti i društveno odgovornog poslovanja, principe osnaživanja žena Agencije za rodnu ravnopravnost Ujedinjenih nacija (UN Women), sa posebnim fokusom na najbolje modele uključivanja žena u lance dobavljača. Do sada je ovo priznanje dobilo 26 kompanija.

Udruženje poslovnih žena Srbije je po sedamnaesti put raspisalo konkurs za izbor najboljih preduzetnica u Srbiji – Cvet uspeha za ženu zmaja. Ko su ove godine dobitnice ove prestižne nagrade? Na koji način se žene mogu upisati u red ŽENA ZMAJEVA?

Udruženje poslovnih žena Srbije svake godine već u junu mesecu objavi konkurs pod nazivom Cvet uspeha za ženu zmaja kojim poziva preduzetnice u Srbiji da se prijave za ovu najprestižniju nagradu ne samo u ženskom preduzetništvu sa visokom reputacijom u privredi generalno, ne samo među preduzetnicama. Ali, ipak, s obzirom da je ovo 17. godina kako se dodeljuje, ova nagrada postala je prepoznatljiva i kao Ženski Oskar za preduzetnice zbog glamura koji je prati kao i svih dosadašnjih dobitnica u celoj Srbiji.

Ova nagrada predstavlja jedinstveni podsticaj poslovnim ženama koje se uspešno nose sa izazovima tranzicije i dodatno motiviše žene koje su na korak do odluke da se otisnu u svet preduzetništva. Kako se menjaju stereotipi, da li je najbolji način ličnim primerom i promocijom primera dobre prakse? Stereotipi se menjaju pre svega tako što moramo da prihvatimo da je to proces i da se neće promeniti preko noći. Posle 17 godina tokom kojih smo strpljivo lansirali u javnost novi model uspešne žene koja nije ni na estradi ni u politici i koja nije samim tim uopšte bila eksponirana u javnosti, mogu da kažem da smo uspeli u tome.

Danas imamo različite inicijative na lokalu i u regionima kojima se promovišu dostignuća žena u privredi i preduzetništvu a devojčice u osnovnim školama ne sanjaju više samo o tome da postanu glumice i pevačice već i poslovne žene. Lično cenim uspešne žene u svim sferama, ali mislim da mladima treba pružiti različite kvalitetne ugledne modele u različitim oblastima i na taj način razbijati stereotipe da su ženi primerena samo određena zanimanja. Udruženje poslovnih žena promoviše i učešće devojčica, devojaka i žena u informaciono komunikacionim tehnologijama tako što od 2009. godine obeležava Međunarodni dan devojčica u IKT-u, i kroz takmičenje Uhvati ideju u kojem timovi devojčica iz osnovnih škola osmišljavaju videa na konkretne društvene i ekonomske teme primerene njihovom uzrastu i sami ih prave, koristeći nove tehnologije. Otkrili smo mnogo talentovanih devojčica za IKJ kroz ovaj konkurs i ohrabrili ih da postanu inženjerke kao i da slobodno uplove i u oblasti u kojima još uvek muškarci dominiraju. U našem udruženju imamo izuzetne firme u oblasti građevinarstva, programiranja, telekomunikacija, mašinske industrije na čijem su čelu žene koje rado dele svoja iskustva i ohrabruju mlade naraštaje da se opredele za ova zanimanja.

Upravo uspešne poslovne žene mogu biti primeri koji će motivisati druge žene koje se sa njima lakše mogu identifikovati, a s druge strane dobiti i podršku okoline. U kojoj meri je bitna i podrška relevantnih državnih institucija koja kroz svoje programe i aktivnosti ima mogućnost i poziciju da pokaže da im je zaista važno ravnopravno učešće žena u privredi i društvu?

Velika je i nezamenljiva uloga institucija jer bez sistemske podrške pomaci nisu ni vidljivi ni održivi. U Srbiji se od 2009. godine sporadično podržava žensko preduzetništvo ali ako se tome pridoda podrška međunarodnih razvojnih organizacija kao i udruženja poput našeg, onda imamo ipak jedan kontinuitet koji je za rezultat dao pozitivne rezultate, a koje je pokazalo i istraživanje sprovedeno 2021 . godine nakon deset godina od prethodnog koje je pokazalo da se udeo preduzetnica povećao sa 26,8 odsto na 31 ,8 odsto u 2021. ali i to da se nakon 10 godina potpuno promenila motivacija i da su preduzetnice umesto iz nužde (66 odsto u 2011), firme osnovale zbog izazova i želje da realizuju svoje kreativne i preduzetničke potencijale u 2023.

Zanimljivo je da je dobijen isti procenat od 66 odsto u 2021 . ali ovog puta za motivaciju preduzetništva iz ličnog izbora i izazova, a ne nužde, kako je to bilo  samo jednu deceniju pre.

Promoviše li se na taj način i rodna ravnopravnost kao deo vrednosnog sistema koji država promoviše i podržava?

Upravo su programi kojima se podržavaju preduzetnice kroz finansijsku i nefinansijsku pomoć, vrlo konkretan način da se princip rodne ravnopravnosti realizuje i meni je veoma drago da je to i statistika pokazala, a budući da se i sama, kao naučnica, bavim istraživanjem ženskog preduzetništva, mogu sa sigurnošću i radošću posvedočim da ima pozitivnih pomaka i da je to zajednički rezultat svih aktera koji su u poslednjih 10 godina radili na unapređenju rodne ravnopravnosti u preduzetništvu.

Ko sve ima pravo učešća na konkursu? Kada je delatnost u pitanju, ima li definisanih propisa?

Konkurs je otvoren za suvlasnice i vlasnice firmi koje su ujedno i na rukovodećim pozicijama u firmama u njihovom (su)vlasništvu a nema ograničenja po pitanju sektora delatnosti.

Gde se mogu pronaći detaljnije informacije o konkursu, kao i uputstvo i rok za prijavljivanje? Gde se mogu naći formulari za prijave?

Sva potrebna dokumentacija uz poziv se objavljuje na sajtu Udruženja poslovnih žena Srbije u junu tekuće godine za tu godinu, www.poslovnezene.org.rs.

U prethodnih 25 godina, koliko Udruženje poslovnih žena Srbije postoji, na ovom događaju je promovisano koliko žena? Koliko je njih dobilo nagrade i priznanja, a krji je broj onih koje su istovremeno proglašene i Ambasadorkama Evropske mreže ženskog preduzetništva?

Sad već davne 2011. u sklopu evropskog projekta Ambasadorke ženskog preduzetništva koje su birane u svim evropskim zemljama, i Srbija je dobila svojih 10 ambasadorki. Udruženje poslovnih žena Srbije je imalo privilegiju da bude deo tog projekta a većina ambasadorki su bile a i danas su članice Udruženja poslovnih žena Srbije, a naravno i dobitnice Cveta uspeha. Do sada je 161 preduzetnica u Srbija dobila ovo priznanje, a takođe, nagrađeno je i 26 velikih kompanija koje uspešno primenjuju princip rodne ravnopravnosti.

Svečana dodela nagrada održaće se i ovog puta u Operi i Teatru Madlenianum u Beogradu. Od kada datira vaša saradnja sa Zepter Creative Studiom?

Mi sarađujemo sa Zepter Creative Studiom na realizaciji ovog projekta i mojom dragom prijateljicom Tanjom Peternek Aleksić koja sve elemente poveže u jednu čaroliju i nezaboravni događaj ne samo za nas koji to živimo već i za deo publike koji se prvi put susreće sa temom ženskog preduzetništva te večeri.

Ovaj tim kreativnih ljudi i vrhunskih profesionalaca pravi svake godine spektakl zato što ovu priču oseća na pravi način i ja moram da kažem da je reditelj našeg događaja, Goran Aleksić-Aleksa, na samom početku naše saradnje duge više od jedne decenije rekao nešto što možda najbolje opisuje ovu manifestaciju, a to je da ona mora biti na nivou dodele Oskara i nikako drugačije.

Sećam se da je rekao da želi da ove sposobne žene koje obično, zbog prirode svog posla, nisu pod svetlima pozornice, barem te večeri dožive sav glamur i sjaj koji obično ide uz filmske zvezde jer one to i jesu u svom poslu. Rekao je da one to zaslužuju a mi imamo obavezu da ih predstavimo na najbolji način jer su one i promoter istinskih životnih vrednosti poput rada, pregalaštva, upornosti, odricanja zarad većih ciljeva u životu, ali i velike ljubavi prema bližnjima i timu kompanije sa kojim grade uspešne priče. U tome je kreativna ekipa Zepter Creative Studio u potpunosti uspela, tako da i kandidatkinje i dobitnice podjednako, kao i njihovi navijači u publici, pamte ovaj događaj za ceo život. Neobično mi je drago što smo to izgradili i zaista me ispunjava velikim zadovoljstvom toplina i iskrena radost i sreća kojom žene te večeri zrače, zbog priznanja koje su dobile od ljudi koji su dokazani profesionalci, a deo su žirija, i od svojih bližnjih. Neophodna doza glamuroznosti i čarobni prah koji prospe kreativni tim Zepter Creative Studija i vredni tim mojih dragih saradnica iz Udruženja poslovnih žena Srbije, čini ovu manifestaciju nagrađivanja drugačijom od svih drugih.

Autor: Gordana Mašić

Izvor: Bazar