Predlog programa podrške razvoju ženskog preduzetništva u Kraljevu (VIDEO)

Predlog programa podrške razvoju ženskog preduzetništva u Kraljevu (VIDEO)

04.07.2023.

Kroz dijalog civilnog, javnog i privatnog sektora, predstavnici Evropskog pokreta u Srbiji – Kraljevo, pripremili su predlog koji zagovara bespovratna sredstva iz gradskog budžeta za preduzetnice

Od 5.059 registrovanih preduzetničkih radnji u Kraljevu, žene su vodile 1.602, odnosno 31,6 % (raspoloživi podaci za 2020. godinu). Najveći broj njih bavi se delatnošću u sektoru usluga 31,6%, zatim u trgovini 20,2%, a proizvodnom delatnošću bavi svega 14% preduzetnica.

Prema izveštaju poverenika za rodnu ravnopravnost, žene u Srbiji zatvaraju svoje biznise 10% češće od muškaraca. Veći neuspeh žena u održavanju delatnosti se objašnjava pre svega i samim razlozima zbog kojih se one okreću preduzetništvu češće je u pitanju nužda, nego prepoznavanje poslovne prilike, što otežava razvoj poslovanja. Deo razloga se objašnjava i diskriminacijom, kao i činjenicom da žene mogu manje vremena da posvete svom biznisu zbog obaveza koje imaju oko kuće i porodice.

Sa željom da ovo promene, predstavnici Evropskog pokreta u Srbiji – Kraljevo, pripremili su (na nedavno održanoj dvodnevnoj radionici u Vrnjačkoj Banji) kroz dijalog civilnog, javnog i privatnog sektora, Nacrt programa da dodelu bespovratnih sredstava za ekonomsko osnaživanje žena i podsticanje razvoja ženskog preduzetništva

Pogledajte VIDEO:

Ovaj predlog biće upućen lokalnoj samoupravi na razmatranje sa željom predlagača da preduzetnice u Kraljevu budu u prilici već naredne godine da računaju na bespovratna sredstva, po ugledu na gradove koji slične programe već realizuju. To će se, naravno, dogoditi ukoliko sluha za ovu inicijativu budu imali donosioci odluka u Kraljevu. Radionica u Vrnjačkoj Banji realizovana je u okviru projekta Jačanje ženskog preduzetnistva u lokalnoj zajednici koji je podržan kroz program Dijalog promena koji sprovodi BOŠ uz finansijsku podršku Evropske unije.

Mirjana Prodanović , potpredsednica Evropskog pokreta u Srbiji – Kraljevo podseća da su oni napravili istraživanje čiji podaci su korišćeni u ovom tekstu.

– Želimo da ovim programom pomognemo preduzetnicama da prebrode osnovne krize u svom poslovanju i da na taj način održimo žensko preduzetništvo u Kraljevu. Imali smo pred sobom primere dobre prakse iz Zrenjanina i Novog Sada koji već nekoliko godina sprovode taj program i zaključili smo da je pametno da program bude usmeren na žene koje su već počele sopstvene biznise, jer je njima potrebna najveća podrška. Smatramo da godišnje treba obezbediti bespovratna sredstva za 20-ak preduzetnica sa teritorije grada Kraljeva – kaže Prodanović, ocenjujući da zbirni iznos od 10 miliona dinara nije preveliki iznos za grad Kraljevo, niti predstavlja veliko opterećenje za budžet, a preduzetnicama bi omogućilo da dođu da sredstava za kupovinu opreme, eventualno uređenje poslovnog prostora ili, delom, i za obrtna sredstva – ističe Prodanović.

Na radionici u Vrnjačkoj Banji učestvovale su i predstavnice Udruženja poslovnih žena Kraljeva „Ilinka Ilić“, koje je formirano 2017. godine, na inicijativu Saveta za rodnu ravnopravnost Kraljeva.

Žana Pantović , predsednica, kaže da žene okupljene u ovom udruženju rade na prepoznavanju problema koji koče žensko preduzetništvo i da smatraju da su dobar način za prevazilaženje problema – njihova edukacija i međusobno povezivanje.

– Žene u biznisu ograničavaju finansijski i socijalni problemi, posebno žena u ruralnim sredinama koje uglavnom nemaju vlasništvo nad imovinom, a ni dovoljno znanja da apliciraju za potencijalne kredite. Zato je neophodno osnaživanje, jer kada je jaka žena, jake su i porodica, i država.

Za sada, podatak da predloženi Nacrt programa predviđa da sredstva za ekonomsko osnaživanje žena, odnosno razvoj ženskog preduzetništva budu opredeljena Odlukom o budžetu Grada Kraljeva za 2024. godinu) u okviru Programa Lokalni ekonomski razvoj i Programske aktivnosti Podrška ekonomskom razvoju i promociji preduzetništva, na poziciji Subvencije privatnim preduzećima.

Finansijska pomoć dodeljivala bi se korisnicama jednokratno i nepovratno, u najvišem iznosu do 600.000 dinara za privredne subjekte koji su osnovani posle 1. maja 2019. godine.

Tamara Maksimović , preduzetnica iz Kraljeva smatra korisnim ovo zagovaranje i ocenjuje da bi usvajanje ovakvog predloga i dugoročno imalo pozitivne efekte. Kao preduzetnica, kaže, nikada nije iskoristila nijedan vi pomoći od bilo koje institucije:

– Istina, nisam ni tražila bilo kakvu podršku. Nisam bila ni upoznata sa tim da postoje neka sredstva koja bih mogla da koristim.

Možda su to moje neznanje ili neobaveštenost, ali ja bih sada, ako ovaj predlog bude usvojen, lično animirala žene koje poznajem da konkurišu za ta bespovratna sredstva i da ih dobiju žene kojima je pomoć zaista potrebna. Meni nisu toliko neophodna, ima onih kojima su potrebnija – iskrena je Maksimović. Najvažnije predloge iz Nacrta programa za dodelu bespovratnih sredstava preduzetnicama predstavićemo u narednim tekstovima i pratiti „sudbinu“ ovog predloga u procesu planiranja i usvajanja budžeta za narednu budžetsku godinu.

Autor: M. M. D.

Izvor: Krug.rs

https://www.krug.rs/drustvo/predlog-programa-podrske-razvoju-zenskog-preduzetnistva-u-kraljevu-video/