PROGLAŠENE POBEDNICE TAKMIČENJA „UHVATI IDEJU“

PROGLAŠENE POBEDNICE TAKMIČENJA „UHVATI IDEJU“

26.04.2023.

Ministarstvo infomisanja i telekomunikacija i Udruženje poslovnih žena Srbije obeležili su Međunarodni dan devojčica u informaciono komunikacionim tehnologijama (IKT) proglašenjem škola pobednica takmičenja „UHVATI IDEJU“, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

Na ovogodišnji konkurs „UHVATI IDEJU“ , koji Udruženje poslovnih žena Srbije realizuje osmu godinu zaredom, za izbor najboljih video radova učenica sedmih i osmih razreda osnovnih škola, stigao je veliki broj radova. Od radova pristiglih iz 41 škole iz cele Srbije, u oštroj konkurenciji prevagu je odneo rad „Asistent Micro:bit“ iz OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Sremske Mitrovice ; drugoplasirani je tim devojčica OŠ ,,Sveti Sava“, iz Gornjeg Milanovca sa radom „Zeleno, zelenije, efikasno, efikasnije“; treće mesto osvojile su devojčice iz ŠOSO „Mara Mandić“, Pančevo sa radom „NAUM“.

Prvoplasirani radovi osvojili su vredne nagrade koje su obezbedile kompanije A1 Srbija, Generali Osiguranje Srbija i Klett.

– Vlada Republike Srbije je postigla zavidne rezultate kada su u pitanju razvoj IKT sektora, digitalizacija javne uprave i sistema prosvete, izgradnja invociono-telekomunikacione infrastrukture i privlačenje stranih investicija u industrijama naprednih tehnologija. Postali smo regionalni lider u inovacijama, nauci i ITu, sa trendom eksponencijalnog rasta – izjavio je ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, i dodao da su devojčice na ovogodišnjem takmičenju ,, Uhvati ideju“ pokazale zavidnu digitalnu pismenost i kreativnost, društvenu odgovornost, preduzetnički duh, ali i svest o značaju bezbednosti na internetu čemu resorno ministarstvo poklanja posebnu pažnju.

– Takmičenje se organizuje sa ciljem da podstakne preduzetničko razmišljanje kod devojčica, kao i da se njihovo povećano korišćenje novih tehnologija upotrebi da bi se podstakle na uključivanje u savremene tokove, na privatnom, a kasnije i na profesionalnom planu. Radovi su iz godine u godinu sve brojniji i bolji – izjavila je dr Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije.

Za realizaciju Dana devojčica u IKT-u Udruženje poslovnih žena Srbije je dobilo institucionalnu podršku Vlade Republike Srbije i predsednice Vlade RS, gospođe Ane Brnabić koja je kao i prethodnih godina, počasna pokroviteljka manifestacije.

Projekat su podržali i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Ministarstvo prosvete, Ministarstvo privrede, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstvo turizma i omladine, Narodna skupština Republike Srbije, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), European SME Week, Međunarodna unija za telekomunikacije UN (ITU), CANSEE (Kanadsko-srpsko poslovno udruženje), kao i višegodišnji partner UPŽ Srbije, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Međunarodni Dan devojčica u IKT sektoru ustanovljen je na nivou UN i obeležava se svakog četvrtog četvrtka u aprilu.

Udruženje poslovnih žena Srbije, kao začetnik u Srbiji, ovaj dan obeležava trinaestu godinu zaredom . U prethodnih dvanaest godina kroz projekat je prošlo više od 9100 devojčica u Srbiji. Projekat ima za cilj da devojčice osnaži prilikom odabira budućih profesija, da ne podležu stereotipima, te da biraju svoj poziv i u netipično ženskim zanimanjima u sektorima poput informacionih tehnologija.

Autor: N.N.

Izvor: Ekonomski.net

https://ekonomski.net/proglasene-pobednice-takmicenja-uhvati-ideju.html