IT zanimanja su i za devojčice

IT zanimanja su i za devojčice

25.04.2023.

Sa ciljem da se učenice sedmih i osmih razreda osnovnih škola, osnaže u odabiru budućih profesija, ne podležu stereotipima i da biraju poziv sektorima poput informacionih tehnologija, obeležen je Međunarodni Dan devojčica u informaciono komunikacionim tehnologijama (IKT).

Manifestaciju je 13. godinu zaredom, organizovalo Udruženje poslovnih žena Srbije, u saradnji sa kompanijom A1 Srbija i institucionalnu podršku Vlade Republike Srbije kao i počasne pokroviteljke-premijerke Ane Brnabić.

Najvažniji segment manifestacije su posete devojčica kompanijama i susreti sa uspešnim poslovnim ženama, koje im mogu biti dobar poslovni uzor.

Danas je upriličeno druženje sa menadžerkama kompanije A1 Srbija, koja već godinama otvara vrata učenicama s afinitetima prema tehničkotehnološkim zanimanjima, programiranju i računarstvu.

I ove godine komapnija A1 je bila mesto originalnog susreta i inspirativnih razgovora.

-Kao kompanija koja je jedan od glavnih pokretača digitalne transformacije na tržištu, već petu godinu zaredom podržavamo ovu lepu manifestaciju da inspirišemo i motivišemo devojčice da hrabro zakorače u IKT svet i vode se svojim željama i interesovanjima. Imala sam sreću da radim u kompaniji u kojoj pol ni na koji način nije povezan sa uspehom ili neuspehom. Žene čine više od polovine zaposlenih u A1, i nalaze se na oko 60 odsto rukovodećih pozicija . One veruju u sebe, svoje sposobnosti i imaju želju da menjaju svet, a uz to i snažnu podršku u razvoju karijere. To je ujedno i poruka koju želimo da pošaljemo svim mladim damama koje žele da se bave zanimanjima u IKT industriji, kaze Branka Pudrlja Durbaba, glavna direktorka za prodaju i zadovoljstvo korisnika u kompaniji A1.

Među kompanijama koje su u saradnji sa UPŽ Srbije obeležile Dan kroz druženja sa učenicama iz osnovnih škola širom Srbije bile su : Generali Osiguranje, Erste Banka, Klett, firme članica Udruženja poslovnih žena , uz podršku više od 30 organizacija i institucija.

Više od 800 devojčica iz cele Srbije , je imalo priliku da od uspešnih žena čuje inspirativne priče o njihovom obrazovanju, odabiru škola I fakulteta, o radu, ali i daljem svakodnevnom učenju.

– Ideja projekta je da podstakne decu da osim što svakodnevno u velikoj meri koriste nove tehnologije, razmotre mogućnost da se pri odabiru srednje škole i budućeg zanimanja zainteresuju za IKT oblast i preduzetništvo. Kroz projekat se pokreću važni akteri u dečijem okruženju: porodica, škole, nastavnički kadar, budući poslodavci, mediji, i pre svega mladi, da rade na prevazilaženju rodno specifičnih stereotipa u svetu rada i zanimanja, kaže dr Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije.

Projekat su podržali i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Ministarstvo prosvete, Ministarstvo privrede, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstvo turizma i omladine, Narodna skupština Republike Srbije, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), European SME Week, Međunarodna unija za telekomunikacije UN (ITU), CANSEE (Kanadsko-srpsko poslovno udruženje), kao i višegodišnji partner UPŽ Srbije, Nemačka organizacija međunarodnu saradnju GIZ. I ove godine GIZ realizuje Dan devojčica u saradnji sa školama uključenim u projekat Nemačke razvojne saradnje „Dijalog o zapošljavanju mladih, inicijativa i dualno obrazovanje“.

Autor: N.N.

Izvor: Biznisuregionu.com

https://biznisuregionu.com/it-zanimanja-su-i-za-devojcice/