Okrugli sto: Umrežavanje ključ za bolji položaj Romkinja preduzetnica

Okrugli sto: Umrežavanje ključ za bolji položaj Romkinja preduzetnica

08.03.2023.

DRUŠTVO-SRBIJA-INKLUZIJA

Okrugli sto: Umrežavanje ključ za bolji položaj Romkinja preduzetnica

NOVI SAD, 8. marta 2023. (Beta) – Umrežavanje Romkinja preduzetnica ključ je za poboljšanje njihovog položaja u društvu, ocenjeno je danas na skupu „Mi smo deo zajednice i društva“ koju je povodom Dana žena organizovala inicijativa REDI.

Na okruglom stolu u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine u Novom Sadu, poverenica za ravnopravnost Tatjana Jokanović rekla je da istraživanja pokazuju da je svakodnevica Roma da su izloženi vređanju i poniženju u svim oblastima društvenog života.

„U 2022. godini najveći broj pritužbi podnetih Povereniku upravo su pritužbe zbog diskriminacije na osnovu nacionalne pripadnosti i etničkog porekla – 170 pritužbi je podneto, od toga 143 zbog diskriminacije po osnovu pripadnosti romskoj nacionalnoj manjini“, navela je Jokanović.

Direktorka Kancelarije za inkluziju Roma AP Vojvodine Ljiljana Mihajlović kazala je da se na Dan žena poslovično govori o Romkinjama u kontekstu tema napuštanja školovanja i ranih brakova, iako to nije prava slika.

„Treba da se govori o tome kako Romkinje završavaju fakultete, da su i preduzetnice, da se bave društvenim aktivizmom i da su samostalne. Mislim da je odgovornost svih ustanova i institucija da predstavimo te žene, da govorimo više o njima, da ih međusobno povezujemo i da stvaramo mrežu preduzetnica“, navela je Mihajlović.

Dragana Dobrosavljević iz Udruženja poslovnih žena Srbije rekla je da se žene uglavnom bave mikro biznisima, da je preduzetnica više u odnosu na preduzetnike, ali da je „novac u rukama muškaraca“.

„Što se tiče kapitala, bankarskih kredita, fondova za ulaganje, žene se smatraju rizičnijima“, kazala je ona. REDI inicijativa predstavlja mrežu organizacija koje su fokusirane na kreiranje mehanizama usmerenih ka ekonomskom osnaživanju ranjivih zajednica u društvu, s ciljem da omoguc i pristup dostupnim izvorima finansiranja romskim preduzetnicima u Centralnoj i Istočnoj Evropi i na Balkanu.

(Kraj) das/anv/ssm

Autor: Beta

Izvor: Beta.rs

https://beta.rs/,xco5zpiqy.z4xozx4cpohw5khcxw5okhx5cp6ow