Otvoren regionalni EXPO 2022 za žene u preduzetništvu

Otvoren regionalni EXPO 2022 za žene u preduzetništvu

07.10.2022.

U organizaciji agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN Women u Srbiji, u saradnji sa Udruženjem poslovnih žena Srbije, Privrednom komorom i Delegacijom EU u Srbiji 6. oktobra otvoren je EXPO 2022.  Događaj je posvećen inovacijama, potencijalima i izvorima finansiranja ženskog preduzetništva, i u njemu je učestvovalo preko 150 žena preduzetnica iz regiona.

Moderatorka prvog panela Transformacija biznisa u cilju rasta bila je dr Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije. Na panelu su učestvovale dr Jasmina Knežević, izvršna direktorka Acibadem Bel medic i osnivač Bel Medic, Dragana Kokot, generalna sekretarka Privredne komore Republike Srpske, Ivana Radić, predsednica Međunarodne mreže žena preduzetnica (Hrvatska) i Gabriela Kostovska Bogoeva, predsednica Nacionalnog saveta za žensko preduzetništvo (Severna Makedonija).

„Kriza je pokazala da su ženska preduzeća otporna i to na način da se ubrzano digitalizuju i da  kreiraju pametne strategije koje povećavaju održivost. Prema istraživanju sprovedenom krajem 2021. godine, samo jedna firma je izjavila da će zatvoriti svoje preuzeće zbog negativnih efekata krize“, izjavila je dr Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije.

Manje od trećine svih preduzetnika u Srbiji čine žene. One se susreću sa rodnom diskriminacijom, stereotipima, poteškoćama u finansiranju i nepoverenjem u njihovu stručnost, a ujedno su i rastrzane između obaveza u porodici i na poslu.

Foto: Saša Djordjević

Nakon uspeha EXPO 2021 Evrope i Centralne Azije, UN Women pokreće drugu fazu svoje serije EXPO ženskog preduzetništva, koja ima za cilj prevazilaženje sistemski ukorenjenih predrasuda, omogućavajući ženama preduzetnicama da budu deo poslovne zajednice u kojoj svi pripadnici uživaju jednaka prava.