Završna ceremonija Dana devojčica u IKT sektoru 2022

Završna ceremonija Dana devojčica u IKT sektoru 2022

10.05.2022.
Sjajna završnica ovogodišnjeg A1 Dana devojčica u IKT sektoru danas u Skupštini grada Beograda. Brojni gosti, visoki zvaničnici, partneri i prijatelji Udruženja poslovnih žena Srbije i naravno devojčice, učenice sedmih i osmih razreda zajedno sa nastavnicima – koordinatorima, prisustvovali su svečanosti i dodeli nagrada pobednicama ovogodišnjeg takmičenja „Uhvati ideju“.

 

Foto Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj

Udruženje poslovnih žena Srbije dvanaestu godinu zaredom obeležava Međunarodni dan devojčica u informaciono komunikacionim tehnologijama (IKT), ovoga puta u saradnji sa Gradom Beogradom kroz projekat „Beogradske preduzetničke ikone i mlade nade – zmajice u inovacijama“ koji je podržan od strane Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj, i uz značajnu institucionalnu podršku Vlade Republike Srbije i počasne pokroviteljke premijerke Ane Brnabić.

Posle himne Beogradu, koju su otpevale nasmejane devojčice hora Čarolija, kao domaćin u Skupštini grada prisutne je pozdravio gradonačelnik dr Zoran Radojičić, a važnu poruku svim devojčicama poslali su dr Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj, Tatjana Prijić, pomoćnica poverenice za zaštitu ravnopravnosti i dr Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije, ohrabrujući ih da zaobiđu rodne stereotipe u izboru budućih zanimanja.

Foto Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj

Posle prikazivanja pet prvoplasiranih video radova, usledilo uručenje nagrada. Nagrade su dobitnicama uručili dr Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki ravoj i dr Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda. Prvu nagradu koju je obezbedio generalni sponzor projekta, kompanija A1 Srbija, dobio je rad „Lepota je u različitosti“, učenica OŠ „Dositej Obradović“ iz Iriga. Drugo mesto osvojio je rad „Scan and Win“ učenica OŠ „Sveti Sava“ iz Beograda, koje je nagradila kompanija Schneider Electric. Treće mesto zauzele su devojčice iz ŠOSO „Mara Mandić“, Pančevo sa radom „Svemoguća lampica“, a poklone za njih obezbedila je Erste Banka Srbija. Četvrto mesto pripalo je radu  „Straycare“ takođe učenica OŠ „Sveti Sava“ Beograd, a nagrade je obezbedila kompanija Sitel Group. Veliko nam je zadovoljstvo što su ove godine prvi put na takmičenju učestvovale i dve škole sa teritorije Kosova i Metohije, a jedna od njih OŠ „Sveti Sava“, Plemetina, Obilić, posebno se istakla, rad jednog tima „Čuvari šuma“ u konkurenciji 66 škola zauzeo je peto mesto, dok je drugi tim takođe ušao u finale i zauzeo deveto mesto. Učenice ove škole nagradila je kompanija Generali Osiguranje Srbija.

Manifestaciji su osim nagrađenih škola prisustvovale i škole iz četiri beogradske opštine:  OŠ „Vožd Karađordje“ Jakovo Surčin, OŠ „Zmaj Jova Jovanović“ Voždovac, OŠ „Aleksa Šantić“ Kaluđerica, OŠ „ Dušan Vukasović Diogen“ Bečmen Surčin,  OŠ „ Milorad Mića Marković“ Mala Ivanča Sopot, kao i dve škole iz Čačka OŠ „Dragiša Mišović“ i  OŠ „Vuk Karadžić“, čije su učenice posebno pohvaljene zbog timskog rada i saradnje među školama.  Svim finalistkinjama kojih je ukupno 51 iz 20 timova, izdavačka kuća Klett namenila je komplete knjiga, i svakoj od njih dodeljuje se diploma.

Pored Vlade Republike Srbije i Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj, ovogodišnjoj manifestaciji institucionalnu podršku pružili su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo omladine i sporta, Grad Beograd, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), UNICEF, European SME Week, Međunarodna unija za telekomunikacije UN (ITU), CANSEE Kanadsko-srpsko poslovno udruženje, kao i višegodišnji partneri, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, a manifestaciji su se pridružile i brojne kompanije.

Nakon zvaničnog dela programa druženje devojčica i gostiju nastavilo se na zajedničkom koktelu, a sve devojčice su iz Skupštine grada Beograda otišle prepune utisaka.