IZABRANE NAJBOLJE PREDUZETNICE I RODNO NAJSENZITIVNIJE KOMPANIJE U SRBIJI

IZABRANE NAJBOLJE PREDUZETNICE I RODNO NAJSENZITIVNIJE KOMPANIJE U SRBIJI

Juče je na svečanosti u Operi i teatru Madlenianum petnaesti jubilarni put UPŽ Srbije dodelilo nagrade Cvet uspeha za ženu zmaja najboljim preduzetnicama u Srbiji. Takođe, četvrtu godinu zaredom je dodeljeno priznanje Rodno najsenzitivnija kompanija. Oni koji nisu bili u prilici da dođu u Madlenianum, mogli su u live prenosu na YouTube kanalu direktno da prate ceo događaj. Sa prisutnima u Madlenianumu, skoro 1.000 ljudi je pratilo događaj do sada.

Titulu „žena zmaj“ ove godine je ponelo 8 preduzetnica. U glavnoj kategoriji Uspešan poslovni model za najbolju preduzetnicu proglašena je Anja Ivana Milić, suvlasnica i direktorka preduzeća “Arhi.pro” d.o.o. iz Beograda.

Nagrada u kategoriji Izvozno orijentisana firma ove godine nije dodeljena.

Komisija je odlučila da sedam kandidatkinja koje su ostvarile posebne rezultate po nekom od kriterijuma iz navedenih glavnih kategorija, dobije specijalna priznanja.

  • za uspešan model povezivanja nauke i privrede (zajednički) Ivana Beara, Marija Lesjak i Nataša Simin, suvlasnice „HerbElixa“ d.o.o. Beograd
  • za preduzetnicu druge šanse Katarina Tasković, vlasnica i direktorka „Koko dućan“ d.o.o. Pančevo (La grupacija – La medic, La Mokosh, La Chicken House, La Mama)
  • za medijsku promociju ženskog preduzetništva Lidija Marko, vlasnica agencije „Atlantis“ Zemun
  • za doprinos lokalnom razvoju ženskog preduzetništva Snežana Perić, vlasnica ugostiteljske radnje i konsaltinga „In“ i osnivačica Udruženja poslovnih žena „Kreativna vizija“ Loznica
  • za socijalno preduzetništvo Stanislava Rokvić, vlasnica Edukativnog centra „Poletarac“, Bačka Palanka
  • za inovativnost Tatjana Avramov, suvlasnica i direktorka „Real Red Raspberry“ d.o.o. Bečej
  • za socijalnu inovaciju Vesna Stanimirović, vlasnica i direktorka PU „Stonogica“ Sremska Mitrovica.

Zahvaljujemo počasnoj predsednici komisije Cvet uspeha za ženu zmaja za izbor najboljih preduzetnica, ministarki privrede Anđelki Atanasković.

– U godini iza nas bilo je mnogo prepreka u kojima su se naše preduzetnice uglavnom dobro snalazile, ali neke su napravile i posebne iskorake koje smo  i nagradili. Imamo primere uspešnog povezivanja nauke i privrede, socijalne inovacije, kreiranje novog izvoznog proizvoda ali i podizanje standarda kvaliteta već dugo prisutnih firmi, poznatih u svojim branšama. Za to je bilo potrebno zmajsko srce, vedar um a iznad svega ogroman rad i profesionalizam. Zbog toga i treba svi da im odamo priznanje i izrazimo poštovanje, izjavila je predsednica UPŽ Srbije dr Sanja Popović Pantić povodom dodele ovih sada već prestižnih nagrada.

Zahvaljujemo prof. dr Zorani Mihajlović, potpredsednici Vlade i predsednici Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, koja je i ove godine počasna predsednica komisije za izbor Rodno najsenzitivnije kompanije, a koja je prisustvovala svečanosti. U izjavi koju je dala povodom održavanja manifestacije naglasila je

– Srećna sam i zadovoljna zato sto vidim šta su sve žene uspele da urade, posebno ove poslednje godine, ne samo vedrim duhom, već ogromnim radom i energijom. Vlada Srbije poslednjih sedam godina politički je stala iza želje da ostvarimo jednake mogućnosti za žene i muškarce. Pre par nedelja proglasili smo 11. juni Danom rodne ravnopravnosti, razlog za taj datum je sećanje na 1842. godinu kada je ukazom Mihaila Obrenovića ženama odobreno da se školuju. Obrazovanje koje žene ulažu u sebe dovodi do toga da celo društvo ide napred.

U okviru manifestacije Cvet uspeha za ženu zmaja, četvrtu godinu zaredom je dodeljeno priznanje Rodno najsenzitivnija kompanija, koje je pripalo kompaniji Mlekoprodukt, Zrenjanin, na drugom mestu je Manpower, a na trećem Generali Osiguranje Srbija.

Prvi put ove godine dodeljena su i specijalna priznanja kompanijama koje su se posebno istakle u nekom od kriterijuma za ovu nagradu. Kompanija Schneider Electric dobila je Specijalno priznanje za promociju učešća žena i devojaka u IT-u, Represent Communications Specijalno priznanje za promociju značaja uključivanja žena u lanac dobavljača, a Ericsson, Erste Bank i Unicredit Bank Specijalno priznanje za kontinuirani karijerni razvoj žena menadžerki.

Posebna zahvalnost pokrovitelju Cveta, kompaniji A1 Srbija, naročito divnoj Branki Pudrlja Durbaba, glavnoj direktorki za tržište, koji nas već treću godinu podržavaju i pomažu da Cvet izgleda ovako fantastično, kao i našim osvedočenim velikim prijateljicama koje Cvet nikada ne prepuštaju slučaju, našim članicama Lijlji Karaklajić, D Express, Vesni Jovanović, Eurolog System, Gordani Knežević Orlić, Klett i Jasmini Knežević, Acıbadem Bel Medic i svim ostalim našim članicama koje su kao prijateljice podržale Cvet.

Udruženje poslovnih žena Srbije postoji i  kontinuirano radi na  podršci, edukaciji i umrežavanju poslovnih žena Srbije već 23 godine. Za sve ove godine Udruženje se može pohvaliti sa 156 realizovanih projekata,  6300 žena koje su prošle kroz različite edukacije za otpočinjanje biznisa, 900 članica širom Srbije i 153 žene koje je podstaklo na dalje uspehe odajući im priznanje za njihov rad kroz nagradu Cvet uspeha za ženu zmaja.