Gošća RTS- a Snežana Perić

Gošća RTS- a Snežana Perić

VODITELJKA: U Srbiji je 30 odsto firmi u vlasništvu žena. Da bi dobile podstrek u daljem radu dodeljena su priznanja „Cvet uspeha za ženu zmaja“. Po 15. put Udruženje poslovnih žena nagradilo je uspešne dame iz naše zemlje, sinoć u „Madlenianumu“. Čitav događaj publika je mogla da prati putem Live Streaminga preko You tube kanala Udruženja. Za uspešan poslovni model nagrađena je Snežana Perić, osnivač i članica Udruženja kreativnih žena „Kreativna vizija“. Dobro Vam jutro i čestitke na priznanju Snežana.

SNEŽANA PERIĆ (Udruženje kreativnih žena „Kreativna vizija“): Hvala najlepše. Ja se zaista zahvaljujem na pozivu da budem Vaš gost i da dobijem još jednu priliku da pričamo o ženskom preduzetništvu upravo ovo priznanje koje sam ja dobila odnosi se na doprinos lokalnom razvoju ženskog preduzetništva. A ja sam neko ko dolazi iz Loznice, i najviše volim da pričam o svom gradu, ali pre svega da čestitam Udruženju poslovnih žena Srbije na jednoj zaista sjajnoj organizaciji, na jednom uspešnom poslovanju, jer upravo taj uspešan model poslovanja Udruženja poslovnih žena Srbije smo i mi primenile kada smo osnivale naše Udruženje poslovnih žena „Kreativna vizija“.

VODITELJKA: Da vidimo kako ste primenili sve te uslove, pravila, savete, vaše Udruženje postoji punih deset godina, negujete razne zanate, koliko imate žena u Udruženju, čime se konkretno bavite.

SNEŽANA PERIĆ (Udruženje kreativnih žena „Kreativna vizija“): Mi u ovom trenutku imamo 40 aktivnih članica, to su pre svega uspešne poslovne žene iz raznih oblasti, žene se najviše bave uslugama, ali tu je i proizvodnja i usluge u oblasti turizma, mi smo grad poznat po turizmu, i žene pronalaze svoje mesto u toj grani privrede, a sa nama vremenom su prišle i studentkinje, učenice, nezaposlene žene upravo sa namerom da od nas dobiju neke mentorske savete, da ih negde prigrlimo u naše Udruženje, pomognemo da se ostvare u svom biznisu, u svom nekom zamišljenom biznisu i kako to da realizuju. A posebna grupacija su upravo žene koje se bave starim zanatima. To su naši živi čuvari tradicije i njih zaista treba negovati, i treba im pomoći da nauče kako od tih svojih veština i izrada rukotvorina na tradicionalan način mogu da ostvare i te kako dobru zaradu.

VODITELJKA: I kada se vratite deset godina unazad, na početke, na osnivanje Udruženja „Kreativna vizija“, šta Vam je bilo najteže?

SNEŽANA PERIĆ (Udruženje kreativnih žena „Kreativna vizija“): Svako vreme ima svoje breme, tada su postojali možda neki drugi podsticaji, više od prijatelja, od familije, od porodice najviše, a sada ja moram da pohvalim našu državu koja zaista daje sjajne podsticaje kada je preduzetništvo u pitanju, a naravno i žensko preduzetništvo. Inače, Loznica je grad koji upravo ima jedan odličan ambijent za kreiranje poslovanja i mnogo toga govori u prilog tome, Loznica je i šampion preduzetništva, ali podržava rad žena preduzetnica i pojedinačno i u udruženjima, i ja moram da kažem da sam ja četvrta preduzetnica iz Loznice koja je dobila ovo specijalno priznanje. Pre mene su tri vrlo uspešne dame takođe dobile „Cvret uspeha za ženu zmaja“. To je dokaz da je tu zaista jedna sjajna poslovna klima.

VODITELJKA: Evo čuli smo ko Vas motiviše, ko Vas podstiče da budete još bolji i da napredujete u ovom svetu ženskog preduzetništva, a čujemo često da vi podstičete, ne samo članice Udruženja već sve žene koje žive u tom delu naše zemlje, Loznici i okolina. Već pet godina ste i direktorka Turističke organizacije Grada Loznice, pokrenuli ste mnogo stvari u tom kraju, ne samo ako govorimo o turizmu, o Tršiću, već o brojnim festivalima.

SNEŽANA PERIĆ (Udruženje kreativnih žena „Kreativna vizija“): Tako je, Lozničanke su izuzetno vredne i kreativne žene, radne i ne samo Lozničanke, nego cela ta regija Podrinja, kao što ste rekli, kod nas egzistira puno udruženja žena, i mi međusobno izuzetno dobro sarađujemo. I negde upravo ta nova moja pozicija je dokaz da žene, poslovne žene mogu biti uspešne u mnogim oblastima i kad je „Kreativna vizija“ u pitanju, a i druga udruženja Lozničanke su uspešne i u javnom sektoru, uspešne su u politici, uspešne su u umetnosti, kao što sam rekla i u starim zanatima, i negde smo mi to sve objedinili, to su sve poslovi koji su na neki način vezani za turizam i još više smo ih uključili i pomogli da napreduju u svom poslu.

VODITELJKA: I sinoć na dodeli nagrada je bila prilika da se susretnete sa ostalim poslovnim ženama, šta je najteže onima koji su na početku, šta Vas pitaju sada kada ste već iskusni preduzetnik.

SNEŽANA PERIĆ (Udruženje kreativnih žena „Kreativna vizija“): Pa uglavnom oni od nas traže praktične savete, zaista bilo je puno žena iz cele Srbije, ponavljam i mladih negde naša i misija nas žena koje smo sada u ovim godinama iza kojih je veliko poslovno iskustvo, evo ja ove godine proslavljam 30 godina svog privatnog poslovanja, zaista nama je posebno zadovoljstvo da im pružimo savete da unapredimo ne samo rad tih mladih preduzetnica, nego cele naše lokalne zajednice. Oni od nas traže praktična pitanja, znate, ne piše sve na Google, svi se mi informišemo preko telefona, ali to su ipak neke opšte informacije, a one upravo praktične informacije šta je to, koji su to sve problemi sa kojima će se one susresti u poslovanju, i kako ih prevazići, to je onaj odgovor koji one traže od nas.

VODITELJKA: I među preduzećima koja dobijaju sredstva na konkursima za podršku razvoju biznisa od pet uloženih dinara i podsticaja svega dinar dobija žena preduzetnik. To su podaci NALED-a. Zašto je to tako?

SNEŽANA PERIĆ (Udruženje kreativnih žena „Kreativna vizija“): NALED je organizacija koju mi izuzetno cenimo, i naravno uvažavamo sve te podatke, a postoji razlog zašto je to tako, upravo sam malopre rekla da se žene uglavnom bave uslugama, a poznato je i da je trideset firmi u Srbiji u vlasništvu žena, znači, sada ako kažemo da je jedan od pet, to je 20 posto, znači nije ni moglo mnogo više, ali uglavnom su ti podsticaji namenjeni proizvodnji, a žene više posluju u oblasti usluga, u oblasti kreativne ekonomije, pa evo i ovo je prilika da pozovemo institucije da malo podstiču rad i u tim oblastima, jer kreativna ekonomija je nešto što vam zaista donosi ogroman profit, i najbrže napreduje.

VODITELJKA: Ima li razlike kada je reč o ženama, preduzetnicima u unutrašnjosti Srbije i u Beogradu?

SNEŽANA PERIĆ (Udruženje kreativnih žena „Kreativna vizija“): Nema velike razlike, verujte, svuda su problemi vrlo slični, jer kada pravimo neku paralelu između muškog i ženskog preduzetništva ta razlika je najviše vidljiva kada dođemo kući. I naravno žene su mnogo opreznije kada su investicije u pitanju, i prave neke dugoročne planove, a i žene su i majke, supruge, domaćice, i naravno i od odgajanja dece, posvetiti se porodici je sigurno jedan deo života kada one ne mogu da postignu svoj maksimum.

VODITELJKA: Poslovni apsket.

SNEŽANA PERIĆ (Udruženje kreativnih žena „Kreativna vizija“): U razvoju biznisa, naravno, ali ono što bi bila moja poruka svima, pa najviše mladima, to je da nije sav profit u novcu. Deca su blago koje je neprocenjivo.

VODITELJKA: Da. Zašto svaka žena treba da bude zmaj, kada se upušta u preduzetničke vode?

SNEŽANA PERIĆ (Udruženje kreativnih žena „Kreativna vizija“): Pa na početku nisu baš svi zmajevi, malo ih ima i sa strahom, i stidljivih, ali kada se uključe u rad sa drugim ženama, kada se osnaže, ojačaju, onda zaista sve one postaju zmajevi, i svaka žena koja je uspešna u bilo kojoj oblasti rada, ponavljam, je jedna zmajica.

VODITELJKA: Hvala Vam mnogo na ovom razgovoru, dakle Snežana Perić osnivač i članica Udruženja kreativnih žena „Kreativna vizija“, i dobitnica nagrade „Cvet uspeha za ženu zmaja“ je bila naša gošća ovoga jutra.

Izvor: RTS 1, Jutarnji program