IZLOŽBA POVODOM DANA ŽENA U BEOGRADU: KADA JE SVET STAO – ONE NISU

IZLOŽBA POVODOM DANA ŽENA U BEOGRADU: KADA JE SVET STAO – ONE NISU

Uz sve teškoće sa kojima se žene svakodnevno suočavaju, pandemija koronavirusa je dodatno otežala njihov položaj i moglo bi se reći da su žene stale u prve linije borbe protiv pandemije – jedna je od osnovnih poruka sa otvaranja izložbe „Kada je svet stao – one nisu“ povodom 8. marta u Francuskom institutu u Beogradu.

U prisustvu tri ministarke iz Vlade Srbije, šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je ukazao da je Međunarodni dan žena prilika za slavlje, razmišljanje ali i delovanje, dok je ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić istakla da je Zakon o rodnoj ravnopravnosti potreban u ovakvom društvu i da država mora da kaže šta je zabranjeno, šta se ne sme, a šta je poželjno. „Zakon o rodnoj ravnopravnosti nije samo nastavak borbe protiv diskriminacije, nego i stvaranje prostora da žena zaista ima garantovano od države na osnovu ustava i svih institucija jednaka prava kao i muškarci. Taj zakon nije o pravima žena. Taj zakon je o ženama i muškarcima. Ne možemo jedni bez drugih, a trebaju nam i propisi da se tako i ponašamo“, izjavila je za Glas Amerike Čomić.

Kako ističe i predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije Sanja Popović Pantić, žene su iznele veći teret borbe protiv pandemije – makar i na osnovu zanimanja koja najčešće obavljaju – od zdravstvenog i socijalnog sistema, do zaposlenih u trgovinama. Ali i kao poslovne žene, kaže sagovornica Glasa Amerike. „Zaista su preduzetnice došle u jednu koliziju sa tim balansom porodičnog i privatnog. I došle su u situaciju da moraju da moraju da pomažu i svojim zaposlenima, a da su se negde i same suočile sa ogromnim problemima da postignu i održivost biznisa i da pomognu u porodici članovima porodice“.

Neravnopravnost je ponovo došla u fokus jer je pandemija položaj žena kao talas povukla unazad, kaže Sanja Popović Pantić i ističe da nisu stvoreni adekvatni mehanizmi koji mogu da amortizuju ovakve udare i da se pomoć države mora davati selektivno, shodno tome koliko je ko pogođen krizom izazvanom virusom: „Mi smo želeli da se napravi jedna kombinacija ne samo tih državnih resursa, oni su ipak ograničeni, ipak mi nismo jedna prebogata država. Ali postoje i neki drugi programi – evo došla je Američka razvojna agencija DFC i ona u svom programu ima taj četvrti stub ženskog preduzetništva i mi smo voljni da razgovaramo o tome kako da se napravi jedna kombinacija svih tih sredstava i da se to sada nekako objedini“.

Kako smatra predsednica Udruženja poslovnih žena, jako je važno da Srbija sada ima ministarke na mestima na kojima su ranije sedeli ministri. „One su prvi važan, značajan korak ka tome da izvrši jedan fini, ali i kontinuirani pritisak, podržan i od nas iz nevladinog sektora i ovakvih organizacija, koji se onda ne može ignorisati“.

„Nas tri iz vlade možda nismo reper za probleme žena u čitavoj Srbiji, živimo u Beogradu, dosta toga nam je dostupno, imamo određeni nivo emancipacije, ali upravo zato moramo da upozoravamo da neravnopravnost postoji i na privatnom i na profesionalnom planu“, rekla je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, govoreći na otvaranju izložbe povodom Međunarodnog dana žena u Francuskom intitutu.

Autor: VOA

Izvor: Vesti.rs