11 godina manifestacije Dan devojčica u IKT sektoru

11 godina manifestacije Dan devojčica u IKT sektoru

Međunarodni Dan devojčica u IKT sektoru/ Girls in ICT Day biće obeležen jedanaesti put u organizaciji UPŽ Srbije, i ove godine uz institucionalnu podršku Vlade RS i počasno pokroviteljstvo predsednice Vlade, gospođe Ane Brnabić. Takođe, institucionalnu podršku manifestaciji pružaju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo privrede, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo omladine i sporta, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji UN Women, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, Međunarodna unija za telekomunikaciju ITU i portal European SME Week. Tokom proteklih 10 godina preko 8.000 učenica završnih razreda osnovne škole bilo je uključeno u različite aktivnosti koje je Udruženje organizovalo.

Ove godine Međunarodni dan devojčica u IKT sektoru 2021 obeležava se 22. aprila. POZIVAMO OSNOVNE ŠKOLE DA PRIJAVE UČEŠĆE UČENICA SEDIMIH I OSMIH RAZREDA ZA AKTIVNOSTI KOJE ORGANIZUJEMO. Zbog specifičnih uslova i pandemije, manifestacija se organizuje onlajn, kao i prošle godine, kroz tri različite aktivnosti:

Takmičenje za najbolji video rad „Uhvati ideju“  – Svim osnovnim školama u Srbiji upućujemo poziv da timovi učenica završnih razreda predstave svoje ideje koristeći savremene načine komunikacije. Prilikom osmišljavanja i prezentovanja svojih ideja, devojčice će koristiti formu video radova. Radovi koji ispune kriterijume biće postavljeni na YouTube kanalu Dan devojčica UPŽ Srbije, a komisija će izabrati najbolje. Konkurs će biti otvoren od 18. marta do 12. aprila.

Onlajn grupne posete kompanijama – U nedelji obeležavanja međunarodnog Dana devojčica u IKT-u, od 19. do 22. aprila, preko virtuelnih platformi biće organizovane onlajn grupne posete devojčica kompanijama koje se bave informaciono-komunikacionim tehnologijama, firmama u sektorima u kojima su žene manje zastupljene, onima čije su vlasnice žene, kao i članicama UPŽ Srbije. Kroz virtuelne obilaske kompanija, susrete i razgovore sa preduzetnicama, vlasnicama firmi i menadžerkama, devojčice sagledavaju različite mogućnosti pri izboru buduće profesije izbegavajući rodne stereotipe.

POZIVAMO KOMPANIJE ZAINTERESOVANE DA ORGANIZUJU VIRTUELNE POSETE I UGOSTE DEVOJČICE DA NAM SE JAVE NA marketing@poslovnezene.org.rs

 

Mini film – Kao i prošle godine, odmah po završetku manifestacije priprema se mini film, koji će prikazati sve aktivnosti vezane za ovogodišnju manifestaciju i gde će biti proglašene pobednice. Pogledajte film koji je prošle godine prikazan na kanalu  RTS 3 i koji se sačuvan u RTS arhivi kao svedočanstvo o vremenu tokom pandemije.