Obuke za žene iz ranjivih grupa

Obuke za žene iz ranjivih grupa

Udruženje poslovnih žena Srbije saopštilo je da je uprkos pandemiji korona virusa pronašlo način da se online realizuje projekat “Ekonomsko osnaživanje ranjivih grupa žena kroz obuke za zanate”, koji je nastavak projekta realizovanog pre dve godine za istu ciljnu grupu. Reč je o besplatnim obukama čiji je cilj osposobljavanje žena za samozapošljavanje.

Ovogodišnji projekat se, kako se navodi u saopštenju, održava uz savetodavnu i finansijsku podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, u okviru Programa “Migracije za razvoj”, koji je deo šire inicijative “Povratak u nove šanse” nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Projekat se odvija kroz besplatne obuke koje imaju za cilj podršku inkluziji i ekonomskom osnaživanju i osposobljavanju žena za samozapošljavanje. Obuke su namenjene ženama romske nacionalnosti i ženama iz ruralnih sredina Srbije, koje takođe imaju otežan pristup ka tržištu rada, a praktično ih osposobljavaju za vrlo popularne zanate.

U prvoj fazi projekta, koja je upravo otpočela, obuku o Izradi web sajtova sa osnovama programiranja pohađa osam Romkinja iz Pirota, Niša, Beograda, Smederevske Palanke i Osipaonice.

Obuka se održava online i bazira se na WordPress platformi, koja je odabrana zbog svoje jednostavnosti korišćenja.

Ova platforma je izuzetno popularna jer omogućava i ljudima koji nisu iz struke da naprave prezentabilna web rešenja.

Nakon završetka obuke polaznice će imati priliku da dva meseca imaju i mentorsku pomoć predavača.

U narednoj fazi projekta nova grupa polaznica će imati priliku da pohađa obuku za Osnove kozmetičkih tretmana i priprema preparata za negu lica i tela.

Teme ove obuke su tehnike masaže lica i glave uz osnove masaže tela, kratko upoznavanje sa anatomijom, tehnike kojima se može otkloniti bol, kao i kako se mogu pripremiti delotvorni preparati za negu lica i tela.

Nakon online obuke, ukoliko uslovi dozvole, biće održan i po jedan dan direktne obuke u četiri grada iz kojih bude najviše polaznica, a nakon toga slede dva meseca mentorske podrške.

Treća faza projekta će zainteresovane žene iz ranjivih grupa edukovati u oblasti Keteringa i priprema torti i kolača.

I u ovoj fazi je planiran po jedan dan direktne obuke u četiri grada, ukoliko uslovi dozvole, a zatim slede dva meseca mentorske podrške.

Autor: Jelena Bulajić

Izvor: Nova.rs