U okviru multikongresa Serbian Visions predstavljene usluge i aktivnosti EEN mreže

U okviru multikongresa Serbian Visions predstavljene usluge i aktivnosti EEN mreže

U okviru online događaja Serbian Visions, multikongresa koji obuhvata brojne teme, od ljudskih prava, preko ekonomije, obrazovanja, kulture, EU integracija, do inovacija i drugih, a koji predstavlja specifičan koncept okupljanja organizacija civilnog društva, udruženja, stručnih i drugih asocijacija, institucija i privrede, koji je od 1. do 5. februara organizovala Nemačko-srpska privredna komora, predstavljena je Evropska mreža preduzetništva Srbije sa kojom UPŽ Srbije sarađuje godinama i na čijim su događajima, webinarima, b2b susretima i u drugim aktivnostima naše članice učestvovale mnogo puta. Na panelu održanom 2. februara predstavljena je takođe i Sektorska grupa za žensko preduzetništvo EEN, kojom predsedava dr Sanja Popović-Pantić, predsednica UPŽ Srbije.  Bilo je reči o aktuelnim uslugama koje Evropska mreža preduzetništva pruža domaćim malim i srednjim preduzećima, kao i aktivnostima usmerenim na podršku firmama u toku krize izazvane korona virusom. Kao ključni instrument EU za podizanje konkurentnosti kompanija, EEN mreža se brzo prilagodila novonastaloj situaciji, efikasno uskladivši postojeće usluge i pomažući firmama da  prevaziđu izazove nametnute pandemijom. 

O Evropskoj mreži preduzetništva govorila je Кatarina Momčilović Matić, viši savetnik u Centru za EU integracije i koordinator EEN Srbija konzorcijuma istakavši da je EEN mreža je pokrenuta pre 13 godina od strane Evropske komisije i danas predstavlja najodrživiji projekat EU koji raspolaže standardizovanim setom instrumenata podrške preduzećima u Evropi, a zbog rezultata koje postiže danas je dostupna u preko 60 zemalja širom sveta. Po izbijanju pandemije, konzorcijum EEN Srbija, kao i celokupna EEN mreža, prilagodili su svoje aktivnosti prešavši na organizaciju onlajn događaja. U 2020. godini konzorcijum EEN Srbija organizovao ili koorganizovao 38 događaja, na kojima je više od 1.230 kompanija održalo preko 1.670  b2b sastanaka u cilju pronalaženja poslovnih partnera i internacionalizacije svog poslovanja.  

Dr Sanja Popović Pantić, predsedavajuća Sektorske grupa za žensko preduzetništvo EEN mreže  predstavila je najvažnije aktivnosti i rezultate ove sektorske grupe, a govorila je i o saradnji sa ostalim članovima mreže i tome kako sektorska grupa pomaže svojim članicama. Sektorska grupa za žensko preduzetništvo spada u najmlađe, ali i najaktivnije u okviru celokupne EEN mreže. Tako je prošle godine sa svojim onlajn katalogom članica bila jedan od finalista na takmičenju za najbolje primere dobre prakse, u okviru godišnje konferencije EEN mreže u oktobru.


www.serbian-visions.rs