Nastavak projekta Vip Dan devojčica u IKT sektoru 2020 – online –

Nastavak projekta Vip Dan devojčica u IKT sektoru 2020 – online –

OBAVEŠTENJE OSNOVNIM ŠKOLAMA: NASTAVLJAMO SA PROJEKTOM VIP DAN DEVOJČICA U IKT SEKTORU 2020!

Prilagođavamo se novonastalim okolnostima: prethodnih godina delimično, ove godine u potpunosti, projekat Vip Dan devojčica u IKT sektoru 2020 biće ONLINE MANIFESTACIJA

Zahvaljujemo školama koje su se do sada prijavile želeći da se uključe u projekat i pozivamo sve ostale da nam se pridruže.

Tri glavne aktivnosti biće organizovane online. Učenice završnih razreda osnovne škole učestvovaće u:

  1. takmičenju u izradi video radova „Uhvati ideju“
  2. virtuelnim grupnim posetama škola kompanijama iz cele zemlje, susretima i razgovorima devojčica sa  menadžerkama i vlasnicama firmi – ove godine online umesto poseta i susreta uživo
  3. finalnom događaju na kojem će biti proglašen pobednik takmičenja „Uhvati ideju“

Verujemo da ovaj projekat sada ima još veći značaj, zbog vanrednih okolnosti u kojima se nalazimo. Zato želimo da zajednički sa školama, kompanijama i ostalim učesnicima, institucijama i organizacijama, doprinesemo da se novonastala situacija što lakše prevaziđe i pozivamo devojčice da, pored toga što će ostati kod kuće, urade i nešto kreativno i možda osvoje vredne nagrade.  

Projekat je još u svojoj offline fazi dobio podršku od Vlade Republike Srbije, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva privrede, Ministarstva omladine i sporta, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Portala Evropske unije SME Week,  Međunarodne unija za telekomunikacije (ITU), Nemačke saradnja GIZ, a sponzori projekta su Vip mobile (generalni sponzor), Izdavačka kuća Klett i Generali osiguranje.

Danas se otvara konkurs za takmičenje „Uhvati ideju“ u izradi video radova. Na stranici http://poslovnezene.org.rs/category/aktivnosti/sve-vesti/ naći ćete zvaničnu objavu konkursa i možete preuzeti konkursnu dokumentaciju (Formular za prijavu i Savete za izradu video rada). Novina je da ove godine mogu da se prijave timovi od 1 do 3 devojčice. Konkurs je otvoren od 9. do 30. aprila 2020. godine.

Svi radovi koji ispunjavaju kriterijume i uđu u užu selekciju, biće postavljeni na YouTube kanalu UPŽ Srbije, a pet timova će biti izabrano u finale. Pobednik će biti proglašen na finalnom događaju, koji će biti prezentovan u maju 2020. na dostupnim kanalima, medijima i društvenim mrežama

VAŽNA NAPOMENA ZA UČESNICE TAKMIČENJA:

Zbog aktuelne krizne situacije i vanrednog stanja, prilikom pripreme video radova predviđena je ISKLJUČIVO ONLINE KOMUNIKACIJA između članica timova, ne i okupljanje i susreti uživo, uključujući i komunikaciju i podršku koordinatora škole sa timovima. Kod višečlanih timova, članice – svaka kod svoje kuće – pripremaju delove videa za koje su zadužene (snimanje, animacija, ton, pisanje teksta, muzika i sl.), koji će potom biti povezani u originalne celine, uz komunikaciju isključivo preko društvenih mreža.

Virtuelne posete učenica osnovnih škola kompanijama, koje organizuje UPŽ Srbije,  odvijaće se preko neke od platformi za video i audio komunikaciju, uz korišćenje mobilnih telefona, kompjutera, laptopova, tableta. Škole mogu da se prijave za online posete koje će se odvijati u dogovorenim terminima, povezujući na jednostavan način, preko najpogodnije aplikacije, učesnike iz škole i kompanije.

Pozivamo devojčice da se prijave u što većem broju, jer će im biti omogućeno jedinstveno iskustvo: da virtuelno posete neku od kompanija u Srbiji, razgovaraju sa menadžerkama ili vlasnicama firmi, čuju njihove priče o profesionalnim putevima kojima su išle i saznaju sve ono što ih interesuje i može im pomoći u budućem profesionalnom usmerenju. Tamo gde to bude moguće, menadžerke i preduzetnice povešće ih u virtuelnu video šetnju kroz svoju firmu, ili će organizovati druge online sadržaje, kako bi mladim gošćama priredile događaj za pamćenje. Posete počinju 23. aprila, na Međunarodni dan devojčica u IKT-u i organizuju se sve do 30. aprila.

Kao završnica manifestacije planiran je finalni događaj. Na ovom događaju, koji će, u zavisnosti od tehničkih mogućnosti, biti emitovan u celini ili delimično u medijima, na društvenim mrežama i kanalima, biće proglašeni pobednici takmičenja, koje očekuju vredne nagrade. 

Svi školski koordinatori koji su prijavili učešće svojih škola mogu da očekuju poziv sa detaljnim uputstvima, kako bismo ovaj projekat zajednički organizovali na najbolji mogući način. Molimo ih zato da ažuriraju svoje kontakt adrese. Ukoliko su nam svoje prijave u martu poslali sa adresa koje trenutno nisu dostupne, molimo da nam pošalju aktuelne mejlove na marketing@poslovnezene.org.rs