Vip Dan devojčica u IKT sektoru 2020.

Vip Dan devojčica u IKT sektoru 2020.

Ove godine po deseti put, UPŽ Srbije obeležiće međunarodni Dan devojčica u IKT sektoru (Girls in ICT Day). Ideja obeležavanja ovog dana je da podstakne i inspiriše devojčice, pre svega učenice završnih razreda osnovne škole, u odabiru budućih zanimanja i da ih ohrabri da se uključe u sektor informaciono-komunikacionih tehnologija.

Povodom jubileja, 10 godina od kako UPŽ Srbije obeležava ovaj događaj i 5 godina od početka organizovanja takmičenja „Uhvati ideju“, manifestacija će se ove godine produžiti na čitavu nedelju. Obeležavanje  počinje 23. aprila, na Dan devojčica u IKT sektoru, posetama učenica kompanijama širom zemlje, a finalni događaj biće organizovan 30. aprila u Beogradu, u kompaniji Vip mobile, koji je i ove godine generalni sponzor manifestacije.

Kao i prethodnih godina, projekat institucionalno podržavaju Vlada Republike Srbije i premijerka, Ana Brnabić, koja je pokroviteljka manifestacije. Takođe, i ove godine projekat podržavaju Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo omladine i sporta, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, GIZ, Međunarodna telekomunikaciona unija ITU  i portal Evropske unije SME Week, a prijatelji projekta su pored Vip mobile i izdavačka kuća Klett i Generali Osiguranje Srbija. Veliki broj škola prijavio se već do sada za učešće u obe aktivnosti.

U okviru ovogodišnje Nedelje devojčica u IKT sektoru, biće organizovane tri aktivnosti u kojima učešće uzimaju učenice osnovnih škola iz cele zemlje.

1. Takmičenje „Uhvatite ideju“ – učenice formiraju timove u okviru svojih škola i pripremaju video radove na određene teme. Pet najboljih radova ulazi u finale i takmiči se za najbolji video, a pobednici će biti proglašeni na finalnom događaju, na kome će prisustvovati i predsednica Vlade. Tri najbolje ekipe biće nagrađene vrednim nagradama koje obezbeđuju prijatelji manifestacije. Prošle godine na konkurs je prijavljeno više od 50 video radova.

2. Posete učenica firmama koje se bave informaciono-komunikacionim tehnologijama i onima koje su u vlasništvu žena, prvenstveno članica UPŽ Srbije.  I ovoga puta učenice će imati priliku da se upoznaju sa uspešnim preduzetnicama i menadžerkama kompanija. Kroz razgovore o profesionalnim iskustvima i putu koji su prelazile uspešne žene, devojčice će dobiti ideje i ohrabrenje u svom izboru zanimanja i budućoj profesionalnoj orijentaciji. Prošle godine skoro 700 devojčica iz više od 50 osnovnih škola posetilo je oko 50 kompanija u celoj zemlji. Polovina devojčica je nakon poseta izjavila da bi volele da budu kao žene koje su tog dana upoznale.

3. Finalni događaj koji se održava u kompaniji Vip mobile u Beogradu, u kojem učestvuje pet timova finalista takmičenja „Uhvati ideju“. Posle radionice na kojoj će se pripremiti za prezentaciju, u prisustvu predsednice Vlade i ostalih gostiju devojčice će predstaviti svoje video radove, a stručni žiri odabraće tri najbolja.

U nastavku su linkovi sa prošlogodišnje manifestacije: video radovi prijavljenih timova, snimak za završnog događaja i Newsletter Special objavljen povodom Dana devojčica u IKT sektoru. Prezentaciju ovogodišnjeg događaja možete videti i na portalima SME Week i ITU (International Telecommunication Union).

https://mailchi.mp/7fbe677b0aa5/vip-dan-devojcica