ROC Rudnik i ovu godinu završava veoma uspešno

ROC Rudnik i ovu godinu završava veoma uspešno

ROC Rudnik i ovu godinu završava veoma uspešno, realizujući sve planove sa više od 90 odsto. Prema rečima Aca Ilića, generalnog direktora Rudnika i flotacije Rudnik, od ove godine po prvi put počelo je otkopavanje rude sa čuvenog rudnog tela koje je najavljeno pre par godina.

– Ta ruda će nam pomoći da živimo i radimo punih deset godina. Rudno telo ima oko 1.000.000 tona, sadržaji su izvanredni i to se pokazalo u novembru kada smo imali dovoljno koncentrata olova i cinka – naveo je Ilić.

Mada mnogim podzemnim kopovima, za razliku od površinskih, preti gašenje, ROC „Rudnik“ je za Srbiju najsigurniji, što zbog dobrog iskopa rude, što zbog redovnih plata. Iz utrobe Zemlje, više od 400 metara, na 11 stepeni, pod ulazom i natpisom „Srećno“, iskopavaju se olovo i cink, pa i srebro.

Svakodnevno u jamu ulazi 260 radnika, što tokom godine iznosi 62.500 ulazaka. Prema rečima Aca Ilića povrede na radu su se ustalile na brojci 4-5 godišnje, a konačni cilje je da broj povreda bude nula!

– Broj povreda se smanjio od pre deset godina, sada ih je od četiri do pet i radi se o lakšim, u vidu ogrebotina i preloma prstiju. Što se tiče plate, ona je standardna, poslednja prosečna plata bila je 65.000 neta, odnosno 115.000 dinara bruto. Naredne godine ćemo imati najverovatnije povećanje od oko 10 odsto – naveo je Ilić.

Za razliku od prošle 2018. kada ih je bilo 457, ove godine ROC Rudnik broji 466 radnika. Što se tiče planova, Ilić kaže da će biti mnogo veći nego za ovu godinu.

– To su uslovine nove rudne rezerve i bilo je normalno da ćemo podići proizvodnju i količine koncentrata. To će biti maksimum i taj maksimum će se morati ispoštovati u narednih deset godina, u fizičkom pogledu to je za oko 10 odsto kako u rudi, tako i u koncentratima – naglasio je Ilić.

Preduzeće Rudnik i ove godine je dobilo nagradu. “Cvet uspeha za ženu zmaja” najboljim preduzetnicama u Srbiji i osvojena I nagrada u kategoriji „Rodno najsenzitivnija kompanija“ za 2019. godinu.

– Pre mesec dana su nagrađene od strane Udruženja poslovnih žena, gde su proglašene za žene zmajeve. Iskren da budem nisam očekivao tako sjajne rezultate, jer smo po prirodi posla muška firma, ali naše žene su to odlično odradile iako ih je samo 10 odsto – zaključio je Ilić.

Podsećamo, prodaju preduzeća Rudnik i flotacija 2004. godine, beogradskoj kompaniji „Kontango“ svi nadležni državni organi ocenili su kao jednu od deset najuspešnijih u Srbiji.

Autor: V.P.

Izvor: Gminfo.rs