Dodeljena priznanja „Cvet uspeha za ženu zmaja“ i „Rodno najsenzitivnija kompanija“

Dodeljena priznanja „Cvet uspeha za ženu zmaja“ i „Rodno najsenzitivnija kompanija“

Na svečanosti u Operi i teatru Madlenianum, održanoj  6. novembra 2019. godine, Udruženje poslovnih žena Srbije  dodelilo je po  trinaesti put priznanje „Cvet uspeha za ženu zmaja“ najboljim preduzetnicama u Srbiji, dok su drugi put zaredom proglašene najbolje kompanije u kategoriji „Rodno najsenzitivnija kompanija“.  

Finalistkinje konkursa „Cvet uspeha za ženu zmaja 2019“

Komisija sastavljena od  eminentnih članica, iz različitih institucija i organizacija (Katarina Obradović Jovanović, pomoćnica ministra za mala i srednja preduzeća, Ministarstvo privrede, Ljiljana Lončar, savetnica potpredsednice Vlade za rodnu ravnopravnost, Dragijana Radonjić Petrović, savetnica i osnivač konsultantske kompanije „MD Solution“ i počasni konzul Republike Filipini, Radojka Nikolić, vlasnica i urednica časopisa „Ekonometar“ i „Magazin Biznis“, Bojana Vukosavljević,  menadžerka ASB Srbija, EBRD, dr Sanja Popović Pantić, predsednica UPŽ Srbije, Olivera Popović, potpredsednica UPŽ Srbije), odlučile su da  titulu „Žena zmaj“, ove godine ponese 10 preduzetnica od 23 nominovane iz cele zemlje.

1. U kategoriji Najevropskija ženska firma nagradu su dobile:

Sanja Jakovljević, suvlasnica i direktorka preduzeća „Beorol“ d.o.o. i vlasnica preduzeća „Beorol Prima“ d.o.o. iz Beograda, i Katarina Obradović vlasnica preduzeća „Be You Technology“ d.o.o. iz Beograda .

Ove godine nije prepoznata firma kojoj bi bila dodeljena nagrada za Najbolji model zapošljavanja žena, ali je zato osam kandidatkinja iz 7 firmi  dobilo specijalna priznanja za doprinos razvoju ženskog preduzetništva u različitim oblastima poslovanja, u kojima su postigle zapažen uspeh.

1. Specijalno priznanje za razvoj porodičnog biznisa dobile su Aleksandra i Sonja Đurić, suvlasnice preduzeća „Basket Zdravija Hrana Made By Hand“ d.o.o. iz Stare Pazove.

Nagradu uručila Radojka Nikolić, vlasnica i urednica časopisa Ekonometar i Magazin Biznis 

2. Dobitnica Specijalnog priznanja za inovativnost je Nikodinka Nikolovska-Sinicki, suvlasnica poliklinike „AS Medicus Biorezonanca“ i vlasnica i direktorka poliklinike “AS Medicus + Biorezonanca“ iz Beograda.

Nagradu uručila Olivera Popović, potpredsednica Udruženja poslovnih žena Srbije

3. Malina Stanojević, vlasnica Poljoprivrednog gazdinstva Malina Stanojević i predsednica Udruženja žena „Sačuvajmo selo“ iz Priboja, dobitnica je Specijalnog priznanja za razvoj ruralnog ženskog preduzetništva.

Nagradu uručila Brankica Janković, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti

4. Najbolji primer mentorstva pokazala je Dušanka Kostadinović, vlasnica advokatske kancelarije iz Beograda, dobitnica Specijalnog priznanja za mentorski rad.

Nagradu uručila Ljiljana Lončar, savetnica potpredsednice Vlade Republike Srbije

5. Specijalno priznanje u oblasti trgovine dobila je Marija Trifunović, vlasnica preduzeća „Instrumenti MB“ d.o.o. Beograd.

Nagradu uručila Sanja Popović Pantić predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije

6. Specijalno priznanje za razvoj brenda dobila je Jelena Marić, vlasnica i direktorka „Mlekara Carpe Diem“ d.o.o. iz  Krušedola

Nagradu uručio Gregori Olson, zamenik direktora Kancelarije za demokratiju i ekonomski rast Agencije za međunarodni razvoj SAD

7. Dobitnica Specijalnog priznanja za savetodavne usluge u oblasti edukacije je Ana Marija Marinković, vlasnica centra „Ino edukacija“ i “Ino agencija” d.o.o. Beograd.

Nagradu uručila Dragijana Radonjić Petrović, savetnica i osnivač konsultantske kompanije MD Solution i Počasni konzul Filipina u Srbiji

– I ove godine profili nagrađenih kandidatkinja u glavnim kategorijama priznanja za Ženu zmaja govore o tome da se jedino inovacijom i kvalitetom može biti konkurentan i izaći na zahtevno inostrano tržište – rekla je predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije, i dodala – A po tome što je broj prijavljenih udvostručen u odnosu na prethodnu godinu, i što su kompanije koje su se našle u finalu izuzetno kvalitetne, možemo primetiti da se priznanje „Rodno najsenzitivnija kompanija“ pozicionira kao prestižno i poželjno među  velikim kompanijama koje u svom poslovanju primenjuju strategije rodne senzitivnosti i društveno odgovornog poslovanja, principe osnaživanja žena Agencije za rodnu ravnopravnost Ujedinjenih nacija (UN WOMEN), sa posebnim fokusom na najbolje modele uključivanja žena u lance dobavljača. Verujemo da ovom nagradom podstičemo i druge kompanije da slede svetle primere onih koji u svom poslovanju primenjuju najviše standarde rodno senzitivnog poslovanja – izjavila je dr Sanja Popović Pantić, nakon uručivanja priznanja rodno najsenzitivnijim kompanijama za 2019. godinu.

Prema odluci članica komisije za dodelu priznanja „Rodno najsenzitivnija kompanija“ (Ljiljana Lončar, savetnica potpredsednice Vlade za rodnu ravnopravnost, Dubravka Negre, direktorka regionalnog predstavništva EIB za Zapadni Balkan,  Žužana Hargitai, regionalna direktorka za zemlje Zapadnog Balkana EBRD, Milana Rikanović, direktorka UN Women u Srbiji, dr Sanja Popović Pantić, predsednica UPŽ Srbije), ovogodišnje  dobitnice su kompanije:

1. „Rudnik i flotacija Rudnik“ d.o.o.  i „Avon Srbija“, koje dele prvo mesto.

2. Drugo mesto dele „Banca Intesa Beograd“ i „Vip mobile“ d.o.o.

3. Treće mesto pripalo je kompanijama „UniCredit Bank Srbija“ a.d. i „MOL Serbia“ d.o.o.

Ove godine zabeležen je veliki broj učesnika na samoj ceremoniji. Pored  finalista, dobitnika priznanja, preduzetnica „zmajica“ i rodno najsenzitivnijih kompanija, specijalna gošća iz Brisela bila je Luisa Prista, direktorka u izvršnoj agenciji za mala i srednja preduzeća Evropske komisije, zadužena za podršku inovacijama u preduzetništvu, koja je posle prikazanog kratkog filma o Voogle konferenciji u Varaždinu, održanoj zahvaljujući zalaganju sektorske grupe za žensko preduzetništvo Evropske mreže preduzetništva, kao i njenom ličnom, govorila o ženama u biznisu, njihovoj poziciji i inicijativama EU kada je u pitanju žensko preduzetništvo.

Dr Sanja Popović Pantić, predsednica UPŽ Srbije,  u svom pozdravnom govoru osvrnula se na značaj inspiracije i inovacije, koje su „lajt motiv“ ovogodišnje manifestacije, kao prvih koraka ka uspehu u preduzetništvu. Olivera Popović, potpredsednica UPŽ Srbije istakla je značaj uključivanja malih ženskih firmi u lance dobavljača velikih kompanija, a govorila je i o podršci među preduzetnicama i mentorskom umrežavanju, posebno o nedavno pokrenutom e-Mentoring programu, sve prepoznatljivijem među brojnim aktivnostima Udruženja poslovnih žena Srbije.

Pored članica komisije, nagrade su dobitnicima  uručili i Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti RS, NJ.E. Kati Čaba, ambasadorka Kanade u Srbiji, Gregori Olson, zamenik direktora Kancelarije za demokratiju i ekonomski rast Agencije za međunarodni razvoj SAD (USAID) i Biljana Šćekić, Regionalna direktorka savetodavnog programa za Zapadni Balkan Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Među gostima bili su članovi diplomatskog kora, predstavnici ministarstava, ambasada, brojnih državnih i javnih institucija, organizacija i kompanija,  međunarodnih agencija, civilnog društva, domaćih i stranih privrednih komora i drugi mnogobrojni prijatelji UPŽ Srbije.  

Uz mnogo emocija na sceni, suza radosnica i kratkih obraćanja dobitnika koji su pozdravljani aplauzom, pečat ovogodišnjoj svečanosti dale su i članice poznate ženske muzička grupa „The Frajle“. Sa njima je razgovarala Tanja Peternek Aleksić, koja već jedanaest godina pruža podršku manifestaciji „Cvet uspeha za ženu zmaja“ i predstavlja uspešne žene iz sveta preduzetništva. „Frajle“ su sa puno šarma i duha govorile o svojim „preduzetničkim“ počecima u šou biznisu, koji nisu bili nimalo laki, a goste su obradovale i muzičkim nastupom.

Kao i ranijih godina, ceremonija je završena koktelom na kojem su svi gosti, dobitnici priznanja i učesnici imali priliku da se međusobno sretnu, druže, naprave mnogo zajedničkih fotografija i razgovaraju sa brojnim predstavnicima medija, obeleživši tako u dobrom raspoloženju kraj ovogodišnje manifestacije „Cvet uspeha za ženu zmaja“.

Manifestacija je i ove godine održana u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, Nemačkom razvojnom saradnjom koju sprovodi GIZ, Evropskom investicionom bankom (EIB), a novost je da ovogodišnjem događaju  važnu podršku pružila i Američka agencija za međunarodni razvoj USAID u okviru WE Founders projekta kojim rukovodi IMPACT Hub iz Beograda. „Cvet uspeha“ je i ove godine imao institucionalnu podršku  Ministarstva privrede,  Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a korporativni partner bila je kompanija Vip mobile, zajedno sa neizostavnom podrškom firmi članica Udruženja poslovnih žena, kao i ostalih prijatelja manifestacije i medijskih partnera.

Svi oni su prepoznali značaj i želeli da podrže aktivnosti Udruženja poslovnih žena Srbije, koje postoji već 21 godinu, kontinuirano pružajući podršku preduzetnicama u Srbiji, omogućavajući im umrežavanje i različite vrste edukacija. Za sve ove godine, Udruženje se može pohvaliti sledećim brojkama: 145 realizovanih projekata,  5600 žena koje su prošle kroz različite edukacije za otpočinjanje biznisa, 900 članica širom Srbije i 134 žene koje je podstaklo na dalje uspehe odajući im priznanje za njihov rad kroz nagradu „Cvet uspeha za ženu zmaja“.