Obeležen Vip Dan devojčica

Obeležen Vip Dan devojčica

Finale takmičenja „Uhvati ideju”,koje je organizovalo Udruženje poslovnih žena Srbije uz podršku kompanije Vip mobajl, dobilo je pobednice. Takmičenje je održano povodom obeležavanja Međunarodnog dana devojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama, sa ciljem da se devojčice osnaže prilikom odabira budućih profesija, kao i da se podstaknu da, pri razmišljanju o profesionalnoj orijentaciji, budu vođene ličnim interesovanjima i talentima.

Finalistkinje takmičenja obišle su kompaniju Vip mobajl, žiri je odabrao pobednice a Vip mobajl ih je nagradio pametnim telefonima. Prvo mesto osvojile su učenice Osnovne škole „Veljko Dugošević“ iz Beograda, kojima je nagradu uručila Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije.

Vip Dan devojčica se realizuje uz institucionalnu podršku Vlade Republike Srbije i predsednice Vlade RS Ane Brnabić koja je, kao i prethodne, i ove godine počasna pokroviteljka projekta. Projekat su podržali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo omladine i sporta, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, Centar Inventiva, SME Week, kao i kompanije Vip mobajl, Izdavačka kuća Klet i Šnajder Elektrik.

Za učešće na obeležavanju ovogodišnjeg Međunarodnog dana devojčica prijavilo se 90 osnovnih škola iz više od 60 opština. Tradicionalnom druženju sa uspešnim ženama iz više od 40 kompanija, prisustvovalo je preko 700 devojčica završnih razreda osnovnih škola širom Srbije.

Međunarodni „Dan devojčica u IKT-u” ustanovljen je na nivou UN i obeležava se svakog poslednjeg četvrtka u aprilu. Udruženje poslovnih žena Srbije, kao začetnik u Srbiji, ovaj dan obeležava devetu godinu zaredom.

U prethodnih osam godina kroz projekat je prošlo više od 8.000 devojčica u Srbiji.

Izvor: Ekonometr