Obeležen Vip Dan devojčica 2019.

Obeležen Vip Dan devojčica 2019.

Udruženje poslovnih žena Srbije devetu godinu zaredom, kao začetinik kod nas obeležava međunarodni  Dan devojčica u IKT-u

Udruženje poslovnih žena Srbije obeležilo  je  međunarodni Dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, ove godine pod nazivom Vip Dan devojčica, nastavljajući tako devetogodišnju tradiciju zahvaljujući kojoj su  značaj obeležavanja ovog dana i ideje koje nosi široko prepoznati kod nas  od strane IKT i drugih kompanija,  institucija, kao i u školama.

Svakog četvrtog četvrtka u aprilu održava se završna manifestacija, kojoj prethode posete devojčica IKT kompanijama u celoj zemlji, onima čije su vlasnice žene, ili su žene na rukovodećim pozicijama, sa ciljem da se učenice pre svega završnih razreda osnovne škole, osnaže i podstaknu da svoju buduću karijeru sagledaju iz različitih uglova, umesto da podlegnu stereotipnim podelama i izborima profesije. Gotovo 50 kompanija širom Srbije ove godine otvorilo je svoja vrata devojčicama, omogućivši im da se upoznaju sa različitim delatnostima, procesom rada,  organizujući razgovore sa menadžerkama ili mini radionice, kako bi se devojčice što bliže upoznale sa brojnim mogućnostima u svojoj profesionalnoj orijentaciji. Ovakvi susreti se već godinama pokazuju kao delotvorni i podsticajni, pomažući devojčicama da se ohrabre i uključe i u drugačije tokove od onih očekivanih.

– Ovogodišnji Dan devojčica je najmasovniji do sada jer je preko 700 devojčica u Srbiji uzelo učešće i posetilo kompanije u IKT sektoru ili pak one kojima rukovode žene, u njihovim lokalnim zajednicama. Uprkos tome što je u Vojvodini raspust a u ostatku Srbije počinje za dva dana, želja devojčica da se na ovaj način upoznaju sa svetom rada je, čini se sve veća. Mislim da smo svojim upornim radom na promociji pravih vrednosti i društva jednakih mogućnosti za sve, uspeli i još jednom pokazali da organizacije civilnog društva uz podršku institucija i privatnog sektora mogu zaista da naprave kvalitativan pomak koji će biti podržan i prepoznat od onih kojima je namenjen kada je iskren i kada je na dobrobit svih. Takve projekte sa dobrim rezultatima pravimo i za preduzetnice, a ovim pokazujemo da radimo prave stvari i za naš podmladak, što nam je najveće zadovoljstvo – izjavila je dr Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije.

Za učešće u svim aktivnostima u obeležavanju ovogodišnjeg međunarodnog Dana devojčica u IKT sektoru,  prijavilo se više od 90  osnovnih škola u preko 60 opština.  U okviru završne manifestacije Vip Dana devojčica, 25. aprila održano je finale takmičenja „Uhvati ideju”, koje  takođe već četiri godine organizuje Udruženje poslovnih žena Srbije, ove godine uz podršku kompanije Vip mobile. Finalistkinje, autorke 5 najboljih video tutorijala od preko 50 pristiglih na konkurs, predstavile su svoje radove na završnom događaju u kompaniji Vip mobile, kojem je prisustvovala i predsednica Vlade RS, gospođa Ana Brnabić, već drugu godinu zaredom počasna pokroviteljka Dana devojčica u IKT sektoru u organizaciji UPŽ.

Pozdravljajući prisutne, ona je naglasila da je učešće devojaka u Srbiji u sektoru informacionih tehnologija, u periodu od 2015. do 2017. godine u porastu, sa 25,7% na 27,4%, dok je u EU u istom periodu statistika pokazala rast od 18,1% na 18,3%.

– Ako se ovaj trend nastavi kako Srbija ide danas, Evropskoj uniji će u ovom sektoru trebati između 15 do 20 godina da dostigne Srbiju i to je pre svega zahvaljujući hrabrosti i samopouzdanju koje imaju naše devojčice i žene – istakla je Brnabić.

Pored institucionalne podrške Vlade Republike Srbije, Vip Dan devojčica podržali su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo omladine i sporta, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, Centar Inventiva, SME Week, kao i kompanije Vip mobile, Izdavačka kuća Klett i Schneider Electric.

– Digitalizacija je godinama u fokusu naše kompanije, i upravo zbog toga nam je zadovoljstvo da podržimo mlade nade koje već sada imaju šta da nam pokažu, a u budućnosti će, sigurna sam, dati svoj doprinos na tom polju. Raduje nas što ovo takmičenje okuplja tako veliki broj devojčica, koje su spremne da se suoče sa važnim izazovima i menjaju naš svet. U Vipu polovinu zaposlenih čine žene, dok je oko 50% odsto njih na rukovodećim pozicijama. Sve mi imamo posebno mesto u kompaniji i dobijamo snažnu podršku u razvoju karijere, takvu poruku želimo da pošaljemo svima onima koje žele da zakorače u IKT industriju – poručila je Branka Pudrlja Durbaba, glavna direktorka za tržište, Vip mobile.

Ukupno 15 finalistkinja iz 5 osnovnih škola, OŠ „Veljko Dugošević“ (tim KOD3) iz Beograda, OŠ „9. srpska brigada“ (tim Časocvet) iz Boljevca, OŠ „Sveti Sava“ (tim 3A) iz Beograda, OŠ „Petar Kočić“ (tim Kreativnih devojaka) iz Nakova i OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ (tim Microdevojke) iz Sremske Mitrovice, obišle su kompaniju Vip mobile, razgovarale sa menadžerkama na rukovodećim pozicijama u ovoj kompaniji i u okviru radionice vežbale kako da što uspešnije prezentuju svoje ideje. Nakon predstavljanja finalnih  radova, žiri je odabrao pobednice, koje je Vip mobile nagradio pametnim telefonima.  Prvo mesto osvojile su učenice OŠ „Veljko Dugošević“ iz Beograda. One su tim KOD3, Natalija, Andrea i Mia, a imale su čast da im nagradu lično uruči predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić. Drugo mesto osvojio je tim Časocvet iz Boljevca, a trećeplasirane su bile devojčice iz tima 3A, Beograd. 

Međunarodni Dan devojčica u IKT-u ustanovljen je na nivou UN, a Udruženje poslovnih žena Srbije, kao začetnik u Srbiji,  ovaj dan obeležava  devetu godinu zaredom. Projekat, kroz koji je prošlo oko 8000 devojčica u Srbiji, ima za cilj da devojčice osnaži prilikom odabira budućih profesija, da ne bi podlegle stereotipima, već da bi birale svoj poziv i u netipično ženskim zanimanjima u sektorima poput informacionih tehnologija. Kako je ova decenija proglašena decenijom preduzetništva od strane Ministarstva privrede RS, UPŽ ovim želi da podstakne devojčice da stiču svoja prva iskustva u preduzetništvu, kako bi to razmotrile kao karijernu opciju, inače zanemarenu u sistemu formalnog obrazovanja.