Vip Dan devojčica 2019 – pripremne radionice „Uhvati ideju“

Vip Dan devojčica 2019 – pripremne radionice „Uhvati ideju“

U okviru projekta Vip Dan devojčica, koji organizuje Udruženje poslovnih žena Srbije, u Beogradu (20. mart OŠ „Đura Jakšić“), Nišu (25. mart OŠ „Vožd Karađorđe“) i Novom Sadu (27. mart OŠ „Jožef Atila“) održane su pripremne radionice na temu „Uhvati ideju“.

Radionice su namenjene devojčicama završnih razreda osnovne škole (7. i 8. razred) osmišljene da im pomognu da što bolje predstave svoje preduzetničke ideje na konkursu „Uhvati ideju“. Cilj je da devojčice ovladaju osnovnim veštinama prepoznavanja i validacije ideje, sažete i efektne prezentacije i predstavljanja ideje u video formatu. Predavač na sve tri radionice bila je Manja Lekić.

Obeležavanje Dana devojčica u IKT-u održaće se devetu godinu za redom, u četvrtak 25. aprila ove godine, a aktivnosti vezane za ovaj projekat obuhvataju:

  • Takmičenje za devojčice pod nazivom „Uhvati ideju“, koje podrazumeva izradu video rada u trajanju od 59 sekundi, kojim se predstavlja preduzetnička (biznis) ideja. Konkurs za takmičenje je otvoren od 18. marta (od kada može da se preuzme konkursna dokumentacija) do 19. aprila.
  • Trening radionicu za finalistkinje takmičenja i prezentaciju najboljih radova na kojoj će biti izabrane pobednice, koja će se održati 25. aprila.
  • Posete devojčica kompanijama u IKT sektoru, ali i drugim privatnim kompanijama koje vode žene, sa ciljem promocije preduzetništva generalno i većeg prisustva žena u IKT sektoru i  u preduzetništvu uopšte.

Vip Dan devojčica se realizuje uz institucionalnu podršku Vlade Republike Srbije i predsednice Vlade RS, gospođe Ane Brnabić koja je kao i prethodne, i ove godine počasna pokroviteljka projekta. Projekat su podržali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo omladine i sporta, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, Centar Inventiva, SME Week, kao i kompanije Vip Mobile, Izdavačka kuća Klett i Schneider Electric.