Mira Trailović – žena koja je srpski teatar odvela u svet

Mira Trailović – žena koja je srpski teatar odvela u svet

Dok se u većem delu sveta 8. mart obeležava kao Međunarodni dan žena, u Sjedinjenim Državama čitav mesec mart proglašen je Mesecom istorije žena. Tim povodom, u organizaciji američke ambasade u Bitef teatru organizovana je tribina o idejnom tvorcu tog teatra Miri Trailović i njenom doprinosu kulturi i poziciji Srbije u svetu. Najnovije vesti, analize i izveštaji sa lica mesta iz Srbije, Balkana i sveta. Budite u toku sa političkim, društvenim i poslovnim trendovima.

Dok se u većem delu sveta 8. mart obeležava kao Međunarodni dan žena, u Sjedinjenim Državama čitav mesec mart proglašen je Mesecom istorije žena. Tim povodom, u organizaciji američke ambasade u Bitef teatru organizovana je tribina o idejnom tvorcu tog teatra Miri Trailović i njenom doprinosu kulturi i poziciji Srbije u svetu.

U Americi se u martu odaje priznanje ženama koje doprinose društvu, a u Srbiji naglašavamo i zajedničke vrednosti koje dele Amerika i Srbija, a tiču se rodne ravnopravnosti, naglašava ambasador SAD Kajl Skot, podsećajući se Amerikanki koje su kroz istoriju pomagale Srbiji. Ali i onih koji su kulturom povezivali dve zemlje. Osnivač BITEF teatra Mira Trailović pre 50 godina dovela je američki mjuzikl „Kosa“ u Beograd. „Njezina uloga bila je da u stvari pravi jedan most između naše zemlje i vaše zemlje i istovremeno pokaže svima u svetu ono što Srbija ima da pruži“, rekao je Skot.

Pored toga što je dovela svetski teatar, ona je i naš teatar odvela u svet.

„Bila je neverovatna i po tome što je bila jako smela, jako hrabra i uspela je u ono vreme da dovodi gostujuće predstave na BITEF, koje su bile avangardne. Pretpostavljam da joj je bilo teško u onom političkom sistemu, ali ona je bila nenadmašna“, istakla je dramska umetnica Svetlana Bojković.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković navela je da se do istinske ravnopravnosti ne stiže samo kroz poboljšanje ekonomskog položaja već i kroz kulturu, obrazovanje i umetnost.“Moramo stvoriti jednu drugačiju sliku žene“, poručila je Jankovićeva. Tribini u Bitef teatru prisustvovali su i pedstavnici diplomatskog kora, poslovnih žena, učesnici raznih programa

Ambasade SAD, uspešne preduzetnice koje su dobile pomoć USAID-a za svoje poslovanje.

Autor: Slavica Gligorović

Izvor: RTS