Uspešna kompanija podržava svoje zaposlene da budu najbolji roditelji

Uspešna kompanija podržava svoje zaposlene da budu najbolji roditelji

Tokom celog trajanja porodiljskog odsustva, kompanija isplaćuje mamama punu razliku dougovorene zarade, dok tate imaju dodatne slobodne plaćene dane povodom rođenja deteta

Trend koji sve više uzima maha u svetu jeste fleksibilnost kompanija i njihova sposobnost da omoguće svojim zaposlenima jedinstvene uslove za rad. Najbolji primer koji to oslikava prvenstveno je to što zaposleni uopšte ne moraju biti u kancelariji tokom radnog vremena. Rad od kuće je sve primamljiviji način funkcionisanja, a pojedine američke kompanije poput Automattic-a, koja stoji iza WordPress-a, od svojih zaposlenih ne traže ništa više od pouzdane wi-fi konekcije na mestu na kom su izabrali da obavljaju svoje radne obaveze.

U Srbiji je rad od kuće dugo bio svojstven frilenserima, honorarcima, ili stručnjacima koji su angažovani na projektima. Dobre strane takvog načina rada s vremenom su počeli da prepoznaju poslodavci, čime su značajno uticali na povećanje zadovoljstva svojih zaposlenih. Rad van kancelarije i fleksibilno radno vreme bili su samo počeci ka jedinstvenoj praksi, kojoj se posvetila kompanija Vip mobile. Tako, na primer, osmočasovno radno vreme ne mora da traje od 9 do 17 časova, već zaposleni imaju mogućnost da ga prilagode shodno obavezama koje imaju.

Najmlađi operater na našem tržištu, sa više od hiljadu zaposlenih, tako je započeo sa uspostavljanjem porodično odgovornog poslovanja, zbog čega je i prvi u Srbiji dobio sertifikat Family Friendly Enterprise, prema licenciranoj sertifikacionoj šemi „Ekvilib“ instituta iz Slovenije. Na ovaj način, Vip je zvanično prilagodio unutrašnju strukturu i organizaciju kako bi zaposleni imali pravi balans između poslovnih obaveza i privatnog života. Takvo radno okruženje rezultiralo je i statusom jednog od najpoželjnijih poslodavaca.

Porodično odgovorno poslovanje oslikava se upravo u podršci porodici. Više od polovine zaposlenih su roditelji, i kompanija je maksimalno spremna da im omogući uslove u kojima će moći da razvijaju svoje karijere u željenom pravcu, i istovremeno budu najboiji mama i tata kod kuće. Tokom celog trajanja porodiljskog odsustva, kompanija isplaćuje mamama punu razliku do ugovorene zarade, dok tate imaju dodatne slobodne plaćene dane povodom rođenja deteta. Interesantno, za treće dete zaposleni dobijaju mesečnu nadoknadu od 10.000 dinara do 15. godine deteta. Po povratku na posao, kako bi se nove mame privikle, određeni period mogu da rade pola radnog vremena sa platom kao da rade svih osam sati.

Imajući u vidu kako polazak dece u vrtić ili u prvi razred mogu biti posebno stresni, svi roditelji u Vipu mogu da računaju na slobodan dan tim povodima. Na kraju je i sama kompanija oformila vrtić u svom sedištu, što zaposlenima izuzetno znači, znajući da je dete na svega nekoliko spratova od njihove kancelarije.

Da bi zaposleni u budućnosti mogli da računaju na benefite koji unapređuju njihov kvalitet života, u kompaniji je oformljen i Family Friendly tim, koji prati sve primenjene mere i osmišljava nove.

Ovakvi uslovi znatno su doprineli i da u ovoj kompaniji vlada rodna ravnopravnost.Podjednak je odnos među zaposlenima između muškaraca i žena, a tako je i na nivou menadžerskih pozicija. Zato i ne čudi što je Vip krajem 2018. godine poneo priznanje „Rodno najsenzitivnija kompanija“, koje dodeljuje Udruženje poslovnih žena Srbije. Osnaživanje žena, podrška porodici i zadovoljstvo zaposlenih vrednosti su koje čine srž konstantnog rasta i uspeha Vipa u Srbiji.

 

Izvor: Nedeljnik