Održan prvi sastanak Nacionalne grupe stejkholdera u okviru projekta WE.Circular

Održan prvi sastanak Nacionalne grupe stejkholdera u okviru projekta WE.Circular

28.05.2024.

Prvi onlajn sastanak Nacionalne grupe stejkholdera u okviru projekta Jačanje digitalnih i industrijskih kapaciteta za održivu cirkularnu tranziciju preduzetnica u dunavskom regionu – WE.Circular / Boosting digital and industrial capacity for sustainable circular transition of women entrepreneurs in the Danube Region – WE.Circular održan je 28. maja, u organizaciji Udruženja poslovnih žena Srbije, srpskog partnera na projektu.

U diskusiji o cirkularnoj ekonomiji, zelenoj tranziciji i digitalnoj transformaciji u Srbiji učestvovali su: Jelena Šćepanović, rukovoditeljka Centra za evropske integracije u Ministarstvu zaštite životne sredine; Gorana Tanasković, rukovoditeljka Regionalne privredne komore – Organizaciona jedinica Čačak; Nebojša Vraneš, savetnik u Centru za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije; Tijana Sekulić, vlasnica i direktorka Konsultantske agencije AT Consulting; Danijela Kuzmanović, mlađi istraživač iz Centra za istraživanje razvoja nauke i tehnologije Instituta Mihajlo Pupin; kao i Jelena Vujičić, članica tima Kancelarije UPŽ, koja je studirala savremeni balet u Kanadi, jednoj od najzelenijih zemalja sveta.

Sastanak je vodila dr Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije, a projekat je predstavila Lija Stojković, projektna menadžerka UPŽ. Kao predstavnik Privredne komore Srbije (strateškog partnera na projektu), Nebojša Vraneš govorio je o tranziciji ka cirkularnoj ekonomiji, (ženskom) preduzetništvu i orijentaciji ka održivim, cirkularnim modelima poslovanja. U izlaganju posvećenom digitalizaciji i zelenoj tranziciji, Tijana Sekulić (AT Consulting), osvrnula se na brojna iskustva u svom radu sa firmama i istakla važnost digitalne transformacije.

WE.Circular je evropski projekat finansiran iz međuregionalnog Danube Region programa, koji je započeo u januaru 2024. i realizovaće se u periodu od 30 meseci, zaključno sa junom 2026. godine.

Konzorcijum se sastoji od 15 partnera iz 12 zemalja: Srbije, Bugarske, Austrije, Hrvatske, Češke, Nemačke, Slovenije, Mađarske, Rumunije, Slovačke, Moldavije, Bosne i Hercegovine.