Projekat WE.Circular – održan drugi sastanak Transnacionalne grupe stejkholdera u Beogradu

Projekat WE.Circular – održan drugi sastanak Transnacionalne grupe stejkholdera u Beogradu

10-11.09.2024.

Drugi sastanak Transnacionalne grupe stejkholdera u okviru projekta WE.Circular, uključujući predstavljanje primera dobre prakse u osnaživanju preduzetnica, održan je 10. i 11. septembra u Beogradu. Kao domaćin događaja, Udruženje poslovnih žena Srbije uz podršku Privredne komore Srbije (pridruženog strateškog partnera) ugostilo je 14 partnera iz 11 zemalja (Bugarske, Austrije, Hrvatske, Češke, Nemačke, Slovenije, Mađarske, Moldavije, Rumunije, Slovačke, Bosne i Hercegovine).

WE.Circular – Jačanje digitalnih i industrijskih kapaciteta za održivu cirkularnu tranziciju preduzetnica u dunavskom regionu / Boosting digital and industrial capacity for sustainable circular transition of women entrepreneurs in the Danube Region – WE.Circular je evropski projekat ko-finansiran iz Danube Region programa, koji se bavi unapređenjem digitalnih i poslovnih veština preduzetnica u domenu industrijske i cirkularne tranzicije, te omogućavanjem usavršavanja ključnih stejkholdera u primeni pametnih poslovnih strategija.

Tokom prvog dela sastanka, izvršna direktorka UPŽ Srbije Dragana Panajotović poželela je dobrodošlicu učesnicima i predstavila aktivnosti Udruženja, zatim je Nebojša Vraneš, savetnik Centra za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije (pridruženog strateškog partnera na projektu) govorio o rezultatima Komore postignutim u 2023. i 2024. godini, kao i najistaknutijim projektima u oblasti cirkularne ekonomije.

Lija Stojković, projektna menadžerka UPŽ Srbije, osvrnula se na rezultate dosadašnjih aktivnosti u okviru projekta WE.Circular i ukazala na sledeće korake. Takođe je predstavila primere dobrih praksi u Srbiji – projekat Izgradnja organizacionih kapaciteta za ženska poslovna udruženja i privredne komore, kao i projekat Promocija korišćenja digitalnih tehnologija koje čine održivim ženska preduzeća – FEMTECH za održivost, oba podržana od strane CIPE – Center for International Private Enterprise.

 

Aleksandra Vučinić, šef Odseka za cirkularnu ekonomiju i održivi razvoj u Ministarstvu zaštite životne sredine, prezentovala je Program razvoja cirkularne ekonomije u RS za period 2022-2024, kao još jedan primer srpske dobre prakse. Govorila je o postignutim ciljevima Programa, rezultatima Akcionog plana, kao i o pripremi nove verzije Programa.

Alica Cikatricisová, predstavnica partnerske organizacije SBA, predstavila je slovačke primere dobre prakse: inicijativu Green Circular Academy, organizaciju civilnog društva Aj Ty v IT / Also you in IT i inicijativu Digital Coalition.

Drugog dana projektni partneri, pridruženi strategijski partneri i stejkholderi učestovali su na Transnacionalnom sastanku, kao i u grupnoj brejnstorming sesiji o javnim politikama. Tom prilikom Marija Zlateva (RAPIV), koordinatorka projekta i menadžerka komunikacija, predstavila je preliminarnu verziju Transnacionalne analize potreba i jazova u veštinama preduzetnica.