Realizovane obuke u okviru projekta prekogranične saradnje „CBC poslovni rodni i starosni ekvilajzer“

Realizovane obuke u okviru projekta prekogranične saradnje „CBC poslovni rodni i starosni ekvilajzer“

31. maj 2024. godine

 

Udruženje poslovnih žena Srbije od septembra 2023 do marta 2025. godine sa partnerskim organizacijma UPŽ Vranje iz Srbije, MiR i Pravedni i profesionalni iz Severne Makedonije realizuje projekat Prevazilaženje rodnog i generacijskog jaza na tržištu rada kroz izgradnju kapaciteta i promociju novih poslovnih mogućnosti u prekograničnom regionu – CBC poslovni rodni i starosni ekvilajzer, koji se finansira iz sredstava EU u okviru IPA II programa  prekogranične saradnje Srbija – Severna Makedonija.

 

Projekat ima za cilj povećanje učešća žena, mladih i ranjivih grupa žena na tržištu rada, kroz uvođenje inovativnih pilot mera podrške.

Jedan deo planiranih projektnih aktivnosti realizovan je tokom maja u Pčinjskom okrugu, u Vranju i opštinama Vladičin Han i Trgovište. Mlade žene i muškarci ali i pripadnice marginalizovanih grupa pohađale su obuke o rodnim stereotipima  i obuke  za profesije u takozvanim „muškim“ delatnostima, uključujući IKT, preradu metala i građevinske poslove. U narednom periodu polaznici obuka će u radu sa mentorima naučiti kako da stečeno znanje primene u praksi.

 

 

Projektne aktivnosti se paralelno sprovode u Srbiji i Severnoj Makedoniji.

Projekat sufinansira Evropska unija u okviru finansijskog instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Severna Makedonija 2016-2020. Ugovor za sufinansiranje sredstvima Evropske unije potpisan je sa Ministarstvom finansija Republike Srbije – Sektorom za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije.