ŽENE MOGU SVE – Obeležen Međunarodni dan devojčica

ŽENE MOGU SVE – Obeležen Međunarodni dan devojčica

25.04.2024.

Događaj kome je prisustvovalo 250 devojčica iz cele zemlje svečano je otvorila predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić, kao višegodišnja pokroviteljka ove manifestacije

Narodna skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

Događaj kome je prisustvovalo 250 devojčica iz cele Srbije svečano je otvorila predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić, kao višegodišnja pokroviteljka ove manifestacije koja se obeležava svakog četvrtka u aprilu i ima za cilj da devojčice osnaži prilikom odabira budućih profesija, da ne podležu stereotipima, već da se rukovode ličnim interesovanjima i talentima.

– Ovo je vaš dom. Hvala vam što ste prihvatili naš poziv da zajedno ovde obeležimo Međunarodni dan devojčica u IKT sektoru. Želim da vam kažem da ćemo se i mi kao skupština truditi da se još više otvorimo za vas, za vaše roditelje, nastavnike, profesore, mentore, kojima takođe zahvaljujemo što su danas ovde sa nama i na svom trudu, radu i zalaganju, da bismo ovakve stvari kao što imamo danas radili više. I na kraju krajeva, zakoni se ne donose u nekom izolovanom prostoru, ti zakoni koje mi donosimo ovde se tiču svih vas. Možete sve što želite. Možete sve ono o čemu sanjate, verujte ukoliko ste posvećeni tome, verujete u sebe, radite, učite, možete sigurno – rekla je predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić.

Nakon otvaranja, održan je panel „Budućnost je u tehnologiji: Osnaživanje devojčica u IKT-u“, koji je imao za cilj da se uz pomoć žena profesionalaca u svom poslu i njihovih priča o odabiru karijere devojčice ohrabre da i one streme ka tome da budu deo sektora koji je simbol modernizacije, inovacija i kreativnosti.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović poručio je prisutnim devojčicama da slede svoje snove i da ne dozvole da ih stereotipi ikada sputavaju u karijerama.
„Kada sam bio direktor Kancelarije za IT i eUpravu, 65 odsto zaposlenih inženjera su bile žene. Zahvaljujući ženama smo digitalizovali Srbiju. One su bile na odgovornim pozicijama, vodile su najbitnije projekte digitalizacije i zahvaljujući njima ostvareni su sjajni rezultati. Ja sam imao privilegiju da radim sa njima“, izjavio je Jovanović.

U okviru događaja predstavljena je i izložba pobedničkih radova takmičenja Uhvati ideju, koje Udruženje poslovnih žena Srbije (UPŽ Srbije) organizuje devetu godinu zaredom, kao i pobedničkih radova STEM izazova, koji je organizovao Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) uz podršku Ministarstva prosvete i Fondacije „Petlja“. Pored takmičenja, u okviru obeležavanja Međunarodnog dana devojčica u IKT-u, UPŽ Srbije već četrnaest godina organizuje susrete devojčica sa preduzetnicama, menadžerkama kompanija i zvaničnicima u institucijama.

U velikoj konkurenciji od 59 izuzetnih radova, pobedu na ovogodišnjem takmičenju Uhvati ideju, čija je ovogodišnja tema „Devojčice lideri promena“, odnele su učenice osnovne škole „Branko Radičević“ iz Novog Sada sa radom „Zajedno možemo promeniti sve(t)“. Drugo mesto zauzele su devojčice osnovne škole „Vožd Karađorđe“ iz Niša sa radom „Interaktivna radna sveska“, dok su trećeplasirane bile devojčice iz osnovne škole „Despot Stefan Lazarević“ iz Beograda sa svojim radom „Devojčice lideri promena“. Pored nagrada za prva tri mesta, dodeljena je i specijalna nagrada timu iz škole „Mićo Matović“, Katići, iz Ivanjice za video-rad Uhvati ideju.

Prvoplasiranim timovima takmičenja Uhvati ideju vredne nagrade su uručili ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, potpredsednica UPŽ Srbije, Olivera Popović i Branka Pudrlja Durbaba, glavna direktorka za prodaju i zadovoljstvo korisnika kompanije A1 Srbija. Nagrade su obezbedile kompanije A1 Srbija, Generali osiguranje Srbija i Klet.

Pored Narodne skupštine Republike Srbije, Ministarstva informisanja i telekomunikacija, UPŽ-a Srbije i UNDP-a, događaj su podržali Ministarstvo prosvete, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo turizma i omladine, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave. Podršku su pružili i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, ITU Međunarodna unija za telekomunikacije, kompanija A1, UN Women, EU SME Week, CANSEE Kanadsko-srpsko poslovno udruženje, Klett, Eurolog System, Blumen group, Erste bank i Generali osiguranje.

Autor: Ana Karic

Izvor: Alo.rs