Završna svečanost: obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT sektoru

Završna svečanost: obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT sektoru

25.04.2024.

Na završnoj svečanosti u Domu Narodne skupštine Republike Srbije, danas je Udruženje poslovnih žena Srbije svečano obeležilo Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u saradnji sa Ministarstvom informisanja i telekomunikacija i UNDP.

Četrnaestu godinu zaredom Udruženje poslovnih žena Srbije obeležava ovaj dan i u obeležavanju je do sada učestvovalo više od 11.000 devojčica. Ove godine manifestacija je trajala mesec i po dana i u nju se uključilo preko 1.000 devojčica iz više od 100 škola širom zemlje. Dan devojčica u IKT-u se obeležava svakog četvrtog četvrtka u aprilu i ima za cilj da devojčice osnaži prilikom odabira budućih profesija, da ne podležu stereotipima, već da se rukovode ličnim interesovanjima i talentima.

 

Današnju završnu svečanost, na kojoj је prisustvovalo 250 devojčica iz cele Srbije,  otvorila je predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, Ana Brnabić, kao višegodišnja pokroviteljka manifestacije. Nakon otvaranja, održan je panel „Budućnost je u tehnologiji: Osnaživanje devojčica u IKT-u, u kojem su učestvovale Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji, članice UPŽ Srbije Manuela Stamatović, vlasnica i direktorka Puzzle Consulting, i Marijana Gligorić, suosnivačica i izvršna direktorka BrigIT.dev, kao i Zoja Kukić, Haptic Synaptic. One su svojom pričom  ohrabrile devojčice da streme ka tome da budu deo sektora koji je simbol modernizacije, inovacija i kreativnosti.

Obraćajući se prisutnim devojčicama, potpredsednica UPŽ Srbije, Olivera Popović, rekla je: „Drage devojčice, mi iz UPŽ Srbije stavile smo pred sebe zadatak da vam pomognemo i podstaknemo vas da slobodnije ulazite u svet IKT koji se smatrao  a i još uvek se smatra muškim zanimanjem. Da vas ohrabrujemo, osnažujemo, i pokažemo da i vi to možete i to činimo već 14 godina na ovaj dan. Želja nam je bila, i iz godine u godinu vidimo da sve više uspevamo u tome, da što veći broj vas ima priliku da upozna uspešne preduzetnice, menadžerke, da poželite da budete kao što su one, uspešne poslovne žene sa kojima je zadovoljstvo raditi, koje brinu o svojim zaposlenima, koje su humane. Neke od vas, nekadašnje učesnice manifestacije, već su i krenule tim putem, obrazujući se za zanimanja u IKTu, radeći u velikim kompanijama ili osnivajući svoje startapove. Već devet godina vas podstičemo da učestvujete u takmičenju „Uhvati ideju“, i svake godine sve je više vas koje pronalazite inspiraciju za nove, kreativne i originalne ideje koje vaš život četrnaestogodišnjaka  čini kvalitetnijim, sadržajnijim, zdravijim. Zbog toga, mi vas i nagrađujemo. I zato, na današnji dan, kao i svih prethodnih godina, svima vama poručujemo: sanjajte svoje snove, budite radoznale, gledajte svet svojim sopstvenim očima, široko otvorenim, budite hrabre i istrajne i uspećete!“

U okviru događaja predstavljena je i izložba pobedničkih radova takmičenja „Uhvati ideju“ koje Udruženje poslovnih žena Srbije (UPŽ Srbije) organizuje deveti put  zaredom, kao i pobedničkih radova STEM izazova koji je organizovao Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) uz podršku Ministarstva prosvete i Fondacije Petlja.

Pored takmičenja, u okviru obeležavanja Međunarodnog dana devojčica u IKT-u, UPŽ Srbije već četrnaest godina organizuje susrete devojčica sa preduzetnicama, menadžerkama kompanija.

U velikoj konkurenciji od 59 izuzetnih radova, pobedu na ovogodišnjem takmičenju „Uhvati ideju“ čija je tema „Devojčice lideri promena“, odnele su učenice osnovne škole Branko Radičević iz Novog Sada sa radom „Zajedno možemo promeniti sve(t)“. Drugo mesto zauzele su devojčice osnovne škole Vožd Karađorđe iz Niša sa radom „Interaktivna radna sveska“, dok su trećeplasirane bile devojčice iz osnovne škole „Despot Stefan Lazarević“ iz Beograda sa svojim radom „Devojčice lideri promena“. Pored nagrada za prva 3 mesta, dodeljena je i specijalna nagrada timu iz škole „Mićo Matović“, Katići, iz Ivanjice za video rad „Uhvati ideju“.

Prvoplasiranim timovima takmičenja „Uhvati ideju“, vredne nagrade su uručili ministar informisanja i telekomunikacija, Mihailo Jovanović, koji je i počasni pokrovitelj takmičenja, potpredsednica UPŽ Srbije, Olivera Popović i Branka Pudrlja Durbaba, glavna direktorka za prodaju i zadovoljstvo korisnika kompanije A1 Srbija. Nagrade su obezbedile kompanije A1 Srbija, generalni sponzor ovogodišnjeg Dana devojčica, Generali osiguranje Srbija i Klett.

Pored Narodne Skupštine Republike Srbije, Ministarstva informisanja i telekomunikacija, UPŽ-a Srbije i UNDP-a, događaj su podržali Ministarstvo prosvete, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo turizma i omladine, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave. Podršku su pružili i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, ITU Međunarodna unija za telekomunikacije, kompanija A1, UN Women, EU SME Week, CANSEE Kanadsko-srpsko poslovno udruženje, Klett, Eurolog System, Blumen group, Erste bank i Generali osiguranje.