„Možete sve o čemu sanjate, ako ste posvećeni i verujete u sebe“: Obeležen Dan devojčica u IKT

„Možete sve o čemu sanjate, ako ste posvećeni i verujete u sebe“: Obeležen Dan devojčica u IKT

25.04.2024.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je na završnoj svečanosti, u okviru manifestacije „Dan devojčica u sektoru informaciono – komunikacionih tehnologija“, da će parlament biti još više otvoren, a učesnicama skupa poručila da nikada ne dozvole da im neko kaže da nešto ne mogu i da nije za njih.

„Ovo je vaš dom. Hvala vam što ste prihvatili naš poziv da zajedno ovde obeležemo Međunarodni dan devojčica u IKT sektoru„, rekla je Brnabić na početku obraćaja i zahvalila svim partnerima koji sarađuju na projektu već godinama, od UNDP-a preko Udruženja poslovnih žena, Srbije, partnera iz EU delegacije, ministarstvima prosvete, telekomunikacija i informisanja.

Brnabić je navela da kad god pogleda rešenja koja se predstave svake godine, kada god ode u neku školu ili regionalni trening centar, naučno tehnološki park, uglavnom vidi mlade ljude koji imaju svoje strat-ap inovativne kompanije, ističući da u Srbiji ima mnogo potencijala, talenta i kreativnosti.

„Želim da vam kažem da ćemo se i mi kao skupština truditi da se još više otvorimo za vas, za vaše roditelje, nastavnike, profesore, mentore, kojima takođe zahvaljujemo što su danas ovde sa nama i na svom trudu, radu i zalaganju, da bi ovakve stvari kao što imamo danas radili više. I na kraju krajeva, zakoni se ne donose u nekom izolovanom prostoru, ti zakoni koje mi donosimo ovde se tiču svih vas“, poručila je Brnabić.

Brnabić je poručila okupljenima da nikada ne dozvole da im neko kaže da nešto ne mogu ili da nešto nije za njih.

„Možete sve što želite. Možete sve ono o čemu sanjate, verujte ukoliko ste posvećeni tome, verujete u sebe, radite, učite, možete sigurno“, navela je predsednica parlamenta.

Razgovarajući sa učesnicama skupa, Brnabić je rekla da je primetila da ima onih koji žele da upišu gimnaziju, neku vojnu gimnaziju, mediciju i drugo, ali da su u 21. veku u svemu tome, u srži, informacije i telekomunkacione tehnologije.

„Od medicine, preko energetike do, naravno, IKT sektora. U svakom slučaju, dobro ste izabrale, i služite kao veliki i dobar primer mnogima od vas, vašim drugaricama, vašim vršnjakinjama i takođe, pre svega, onima koji su još mlađe od vas, da se odvaže i da krenu vašim stopama“, rekla je Brnabić.

Dan devojčica u IKT-u organizuje se u okviru Međunarodnog dana devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, koji je ustanovljen na nivou Ujedinjenih nacija.

U okviru ove manifestacije biće uručene nagrade pobednicama takmičenja „UHVATI IDEJU“ koje Udruženje poslovnih žena Srbije realizuje devetu godinu zaredom.

Autor: N.N.

Izvor: Blic.rs