Uspešno predstavljeni rezultati Erasmus+ WINnivators projekta

Uspešno predstavljeni rezultati Erasmus+ WINnivators projekta

19.04.2024.

Na Multiplier događaju 19. aprila  predstavljeni su rezultati  projekta WINnovators – Jačanje preduzetničkog i STEM/STEAM kapaciteta mladih žena u visokoškolskim ustanovama uz održivi razvoj i inovacije, u okviru Erasmus+ programa, koji finansira Evropska unija, a koji je ušao u svoju treću, završnu  godinu.

 

Konzorcijum koji se sastoji od sedam organizacija i visokoškolskih ustanova iz pet zemalja, od kojih dve iz Srbije –  Udruženje poslovnih žena Srbije (UPŽ Srbije / ABW Serbia) i BADEN Balkan Distance Education Network, zajednički sprovodi obuke mladih žena iz ruralnih ili manje razvijenih područja, teže zapošljivih ili marginalizovanih grupa, romskih zajednica i drugih. Među njima su mlade  preduzetnice, ali i  one  koje tek žele da razviju svoje preduzetničke  potencijale i ideje. Obuke se paralelno sprovode u Srbiji, Estoniji i Sloveniji, kroz rad na zajedničkoj WINnovators e-platformi / radnom prostoru, na kojoj su kursevi iz oblasti  preduzetništva, digitalnog marketinga, kreiranja web sajtova, mentoringa i drugi, na engleskom i nacionalnim jezicima zemalja članica konzorcijuma (Srbija, Estonija, Slovenija, Italija i Rumunija). U rad su uključene i studentkinje različitih fakulteta koje, pored mentora, ovim  mladim i motivisanim ženama kroz timski rad pružaju podršku u realizaciji različitih zadataka. Deo kurseva namenjen je i edukatorima, sa idejom unapređivanja i inoviranja različitih pristupa učenju.

 

O projektu i kursevima, EU/WINnovators sertifikatima koje dobijaju uspešne polaznice, kao i prednostima rada na WINnovators platformi kojoj mogu da pristupe kad god žele, govorili  su Dragana Panajotović, izvršna direktorka UPŽ Srbije, dr Vladan Devedžić, BADEN, profesor na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu i dopisni član SANU, dr Tatjana Mamula Nikolić, UPŽ Srbije, vanredni profesor na Fakultetu za menadžment Univerziteta Metropoliten, Olivera Popović, potpredsednica UPŽ Srbije, dr Marija Blagojević, BADEN profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku i dr Sonja Radenković, BADEN, vanredni profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji u Beogradu. Govoreći o značaju onlajn obuka i podršci ženama iz ruralnih sredina, video porukom se obratila Malina Stanojević, predsednica udruženja žena Sačuvajmo selo iz Priboja.

 

Da ove obuke daju i prve uspešne rezultate, pokazale su  mlade preduzetnice i studentkinje, koje su govorile o svojim iskustvima. Adrijana Mančić, buduća preduzetnica iz Pirota,  radila je u timu sa studentkinjom – doktorantkinjom Nađom Ćirović. Predstavile su svoj zajednički rad, a Adrijana je govorila i o  subvencijama koje je dobila, opremi za otvaranje sopstvene firme i  NSZ konkursu za  samozapošljavanje u kojem  učestvuje zahvaljujući, između ostalog,  i WINnivators obukama, biznis planu i sertifikatu koji je stekla. Video porukom se obratila i Zdravka Simić iz Smederevske Palanke, još jedna uspešna  polaznica, čija je  novoosnovana  firma ušla u svoju drugu godinu postojanja.