Zamenica ambasadora Delegacije Evropske unije u Srbiji posetila Vranje

Zamenica ambasadora Delegacije Evropske unije u Srbiji posetila Vranje

10.04.2024.

Solidarnost, podrška i vera u dobre projekte ključ su zajedničkog boljitka – bolji smo zajedno, poručuje Plamena Halačeva

Grad Vranje jedna je od onih lokalnih samouprava u kojoj se podrška Evropske unije može primetiti u mnogim sferama života. Razvoj projekata u oblasti privrede, ali i na polju upravljanja migracijama, žensko preduzetništvo i prekogranična saradnja, neki su aspekti ove podrške koji su bili povod za posetu Vranju Plamene Halačeve, zamenice ambasadora Delegacije Evropske unije u Srbiji.
Posetu je započela obilaskom Centra za azil u Vranju, u prisustvu komesarke za izbeglice i migracije Republike Srbije, Nataše Stanisavljević, Ambasadora Ukrajine u Srbiji, Volodimira Tolkača, i predsednika opštine Vranje, Slobodana Milenkovića, obeležavajući time dvogodišnjicu rada ovog objekta. Pune dve godine Centar za azil Vranje prihvata izbeglice iz Ukrajine, a Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije (KIRS) uz podršku Evropske unije obezbedio je adekvatne smeštajne kapacitete i druge neophodne uslove za život 49 izbeglica iz Ukrajine, uključujući i decu, za koje je obezbeđen dečji kutak i igralište.
Gubici koje su Ukrajinci pretrpeli niko ne može da nadoknadi, ali zajedničkim snagama možemo pomoći da se ovim ljudima u prihvatnim centrima ublaži bol i pruži osećaj doma. Upravo zato, sa našim partnerima iz Komesarijata za izbeglice i migracije, rekonstruisali smo ovaj prihvatni centar kako bismo stanarima u njemu obezbedili kvalitetnije uslove za život, ali i zdravstvenu, obrazovnu i socijalnu podršku, u kojoj, istovremeno, lokalna sredine i podrška Grada Vranje, imaju ključnu ulogu’, izjavila je Halačeva nakon obilaska Centra za azil i dodala da „ukrajinska zajednica, koja sprovodi toliko aktivnosti, radi, pohađa škole, bavi se kulturom ne doprinosi samo veoma pozitivnom procesu integracije već i obogaćuje i obnavlja lokalne zajednice“.
Evropska unija posebnu pažnju ulaže u preduzetništvo i projekte kojima se unapređuju lokalni razvoj, ekonomska konkurentnost i infrastruktura, i obezbeđuje pristup uslugama i zapošljavanju za najugroženije. Primeri dobre prakse ovakvih ulaganja su i dve inicijative preduzetnica iz Vranja koje su, uz bespovratna sredstva EU, nabavile novu opremu i unapredile svoja poslovanja. Tokom svoje posete, zamenica ambasadora EU u Srbiji, obišla je preduzeće „Vana kozmetika“, koje je uz podršku EU nabavilo opremu za unapređenje proizvodnja kozmetičkih proizvoda, kao i  zanatsku radnju „Nanin recept s juga“,  koja na tradicionalan način prerađuje voće i povrće i proizvodi zimnicu. Uz podršku EU ovo preduzeće je nabavilo mašinu za mlevenje i prženje, kao i rashladne komore, čime je povećala svoje proizvodne kapacitete i unapredilo kvalitet proizvoda.
Žensko preduzetništvo bilo je tema i sastanka sa Udruženjem Poslovnih žena Srbije, koje u Vranju realizuju projekat „Prevazilaženje rodnog i generacijskog jaza na tržištu rada kroz izgradnju kapaciteta i promociju novih poslovnih mogućnosti u prekograničnom regionu – CBC poslovni rodni i starosni ekvilajzer“. Ovaj projekat, finansiran iz prekograničnog programa za Srbiju i Severnu Makedoniju, omogućiće veće učešće žena, mladih i ranjivih grupa žena na tržištu rada kroz uvođenje inovativnih pilot mera podrške.
„Evropska unija ulaže značajna sredstva u različite oblasti ekonomskog i društvenog razvoja u Srbiji i posete ovog tipa uvek su odličan način da se uverimo kako ova podrška direktno utiče na građane u lokalnim sredinama u Srbiji. Nakon obilaska Centra za azil u kojem smo govorili o potrebi i važnosti pružavanja podrške i solidarsnoti sa privremeno raseljenim licima iz Ukrajine,  danas sam imala prilike da vidim i kako su uz pomoć EU fondova neke dobre ideje prerasle u još bolja preduzeća, ali i kako i na čemu treba da nastavimo da radimo kako bi se prevazišli izazovi i jazovi mnogih marginalnih i ranjivih grupa. Solidarnost, podrška i vera u dobre projekte ključ su zajedničkog boljitka jer smo uvek bolji zajedno“ zaključila je Halačeva.
Autor: N.N.
Izvor: Okradio.rs