Šabačka dizajnerka tekstila Marija Ivanković Jurišić preduzetnica godine Zapadnog Balkana

Šabačka dizajnerka tekstila Marija Ivanković Jurišić preduzetnica godine Zapadnog Balkana

02.04.2024.

Još jedna međunarodna biznis nagrada za dizajnerku tekstila Mariju Ivanković Jurišić iz Šapca. U jakoj  konkureciji u oblasti kreativnih delatnosti, Savet za regionalnu saradnju EU dodelio joj je nagradu za  preduzetnicu godine Zapadnog Balkana za 2023. i tako je dodatno motivisao da podržava i zapošljava druge  žene.

U umetničkoj radionici Marije Ivanković Jurišić već deceniju i po pletu se niti održive mode – odevni  predmeti sa dušom koji se nasleđuju. Tako je nastao i njen modni brend, koji čuva stare zanate od zaborava jer  su kreacije rađene tehnikama ručne izrade. Marijine modele danas ne revijama nose svetske manekenke i  zadovoljne dame širom sveta.

“Ja se trudim da stvarno, svako ko kupi naš komad zapravo oseti kolika je tu ljubav i upravo ta duša utkana u  svaku nit koju mi koristimo za izradu ovih tekstila. Kao što ovde možete videti u našem ateljeu, od niti  tkanih, najtanjih niti prediva, svile, vune, pamuka, lana, nastaju tkanine na razbojima ili na tim manjim  mašinama za štrikanje, ali i ručno na iglama koju naše pletilje prave. Od jedne niti do gotovog proizvoda je  dug put i u svaki taj trenutak je utkana ogromna ljubav i posvećenost”, navodi Marija Ivanković Jurišić, Marija  hend mejd.

Marijini ateljei u Šapcu i Beogradu postali su mesto susreta za turiste i kupce namernike, radionica za  mlade kreatore i preduzetnice. Posle niza nagrada od Udruženja poslovnih žena do svetskih organizacija,  stiglo je i priznanje za preduzetnicu godine koje doživljava kao promociju Srbije i poslovnih ideja naših  žena.

“Naša posebnost, to je upravo ta mašta i kreativnost koja nas odlikuje, sposobnost da, čak i za improvizaciju,  ali prvenstveno talentom i maštom napravimo neverovatne stvari i mislim da to treba da bude budućost za  razvoj u tom preduzetničkom smislu” ističe Marija. Dodaje: “Planovi za ovu godinu su prvo Amerika, polovinom  ove godine, to me jako raduje u okviru jednog programa za svetske hend mejd ambasadore. Tu sam ušla u užu  selekciju žena iz čitavog sveta koje se bave rukotvorinama”.

Marija nam je otkrila da planira da se bavi i proizvodnjom kućnog tekstila istim tehnikama, spajajući  tradiciju sa današnjim trenutkom u čemu joj uz kreativne timove pomaže verni pas Laki, koji pažljivo nadgleda  i ne mrsi konce.

 

Autor: Gordana Manjenčić

Izvor: Rts.rs