NSZ: Za godinu dana broj nezaposlenih smanjen za 10 odsto, posebna podrška samozapošljavanju žena

NSZ: Za godinu dana broj nezaposlenih smanjen za 10 odsto, posebna podrška samozapošljavanju žena

22.12.2023.

Broj nezaposlenih na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje je 386.000, što je, u odnosu na prošlu godinu, oko 10 odsto manje. Povodom obeležavanja 102. godišnjice rada, ta institucija je, prema rečima direktora, prolazeći kroz ozbiljne transformacije, postala najznačajnija institucija za tržište rada u zemlji.

Stopa nezaposlenosti u trećem kvartalu ove godine je devet odsto, dok je zaposlenih 50,7 odsto, podaci su Nacionalne službe za zapošljavanje.

„Iako imamo istorijski najveći broj zaposlenih, mi svakodnevno beležimo pojačanu tražnju poslodavaca u svim delovima Srbije za novim radnicima i često ne možemo da udovoljimo njihovim zahtevima potrebama.Samo za prvih 11 meseci oko 160.000 lica je moglo da se zaposli na osnovu onoga što su poslodavci iskazali“, rekao je Zoran Martinović, direktor NZS.

Prateći svetske trendove digitalizacije, NSZ realizovala je platforme za obuke za samozapošljavanje, a uz podršku GIZ-a, nedavno je formirana i platforma za virtuelni sajam. Najavljujući inovacije, direktor NSZ rekao je da već u januaru pokreću program „Garancija za mlade“. Prvi na redu su gradovi – Niš, Kruševac i Sremska Mitrovica.

„Radi se o tome da smo prihvatili projekat za Zapadni Balkan od EU, a to je da od 2027 svakom mladom čoveku koji je završio svoje formalno obrazovanje nezaposlen je, omogućimo u roku od četiri meseca ili pristojnu ponudu za posao ili nastavak formalnog obrazovanja“, kaže Nikola Selaković, ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Zaslužnim socijalnim partnerima dodeljena su priznanja i zahvalnice za doprinos u oblasti politike zapošljavanja u 2023. godini.

„Već dugo radimo na podršci samozapošljavanju žena i poslednje tri godine od korone smo imale veoma uspešan program zapošljavanje žena iz marginalizovanih grupa, pre svega Romkinja“, kaže Sanja Popović Pantić iz Udruženje poslovnih žena.

Trideset pet odsto je onih koji nemaju kvalifikacije pa će prema najavi, sledeće godine značajna sredstva biti usmerena na njihovu edukaciju. U poslednjih deset godina, zapošljavanjem, više od 37 odsto ljudi prestalo je da prima novčanu socijalnu pomoć.

Autor: Zoran Slepčević

Izvor: Rts.rs