Dobitnica priznanja Cvet uspeha za ženu zmaja: Svaka greška je zlatna lekcija

Dobitnica priznanja Cvet uspeha za ženu zmaja: Svaka greška je zlatna lekcija

Foto: Miroslav Georgijević

15.11.2023.

Kada je Indira Popadić, doktor tehničkih nauka pre 30 godina odlučila da uplovi u preduzetničke vode i pokrene svoju firmu Intex Kids, koja se bavila veleprodajom garderobe za decu, nije pretpostavljala da će se danas baviti sasvim drugačijom vrstom posla.

„Prvi dolazak kineske i druge jeftine robe na naše tržište napravilo je pravi „harakiri“ za proizvođače domaće dečije garderobe i mogu slobodno reći uništilo ogroman broj domaćih firmi. Uplašivši se nelojalne konkurencije, 80% vlasnika butika za decu je zatvorilo prodavnice i opredelilo se za neki drugi posao“, priseća se Indira.

Ona je pokušala da nastavi rad u društvenoj firmi, ali je vrlo brzo shvatila da ipak želi da pokrene sopstveni biznis.

Nedugo zatim registrovala je Centar za poslovnu edukaciju i konsalting Core International u Novom Sadu i okrenula se poslu davanja saveta i ideja, kao i izrade biznis priručnika za početnike, ali i one koji su već u svetu biznisa.

Sada je poslovni konsultant i mentor za razvoj strategije prodaje i vođenje prodajnih timova, od definisanja prodajnog ciklusa i komunikacije do pregovaranja i izgradnje uspešnih prodajnih timova.

Kako kaže, inspiracija za ovaj preduzetnički iskorak došla je iz ličnog iskustva i izazova s kojima se i suočavala na svom preduzetničkom putovanju.

Kao glavni moto izdvaja da svaki izazov predstavlja priliku za rast i razvoj, te da je svaka “greška” zapravo zlatna lekcija.

Ovogodišnja je dobitnica priznanja Cvet uspeha za Ženu Zmaja 2023. koje tradicionalno dodeljuje Udruženje poslovnih žena Srbije.

To je, inače, drugi put da je nominovana za nagradu koju ovo Udruženje dodeljuje za doprinos u oblasti ženskog preduzetništva.

Kako je njena biznis priča počela

Početke svog preduzetničkog poduhvata opisuje kao ispunjene brojnim dilemama i izazovima, uključujući finansijske poteškoće, nedostatak resursa, kao i podrške i razumevanja okoline.

“Odluka da imam samo jedan pravac kretanja, a to je napred, bila je od izuzetnog značaja i pružila mi je motivaciju i ohrabrenje da istrajem uprkos svim preprekama. Na sopstvenom iskustvu naučila sam da je znanje skupo, ali da je neznanje tri puta skuplje, pa sam neprestano učila, prilagođavajući se novim izazovima. Nisam imala vremena da se bavim temama da li imam ili nemam podršku porodice i prijatelja. Imala sam svoj cilj, a uz to je vremenom došla i podrška”, priseća se Popadić.

Ono na šta je danas posebno ponosna je dugogodišnja saradnja sa klijentima. “To znači da sam prisutna na njihovom putu razvoja i zbog toga sam veoma srećna”, priča Indira.

Prva digitalna platforma ženskog biznisa “OsnaŽene”

Sagovornica Forbes Srbija je pre nekoliko meseci došla na ideju da pokrene prvu digitalnu platformu ženskog biznisa “OsnaŽene” koju predstavlja kao generator razvoja ženskog preduzetništva.

Ideja o platformi nastala je nakon završene Startap akademije “Osnažena, ona može sve”, koja je realizovana pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam AP Vojvodine.

Na Startap akademiji učestvovalo je 300 žena iz 10 gradova Vojvodine, koje su po završetku akademije iskazale želju da ostanu u kontaktu.

“Kao organizator i predavač, zamolila sam da mi daju dan – dva da razmislim koji bi biznis model povezivanja bio najefikasniji. Inače, moj posao i jeste da u velikom broju slučajeva rešavam problem jer kao poslovni konsultant kada dođem u neku firmu, obično se suočavam sa velikim brojem problema: lošom organizacijim, prevaziđenom strategijom ili nedostatkom efikasnog delegiranja. Neretko i poremećenim međuljudskim odnosima, a posledica svega toga je nedovoljno poznavanje savremenih metoda i tehnika menadžmenta”, priča o tome kako je nastala takva ideja.

Kaže da je došla do sledećeg zaključka:

“Ako bi se samo nas 300 povezalo i kupovalo proizvode jedna od druge, sve bi duplirale prodaju. Tako je nastala ideja o pokretanju prve digitalne platforme, kao mesta koje će okupiti sve žene preduzetnice u Srbiji i regionu koje planiraju, pokreću ili već imaju razvijene biznise”.

Zato je osnovna ideja bila da se podrže žene u uspešnom pokretanju i održavanju biznisa, zatim da se omogući svakoj preduzetnici da predstavi sebe i svoj proizvod, poveća vidljivost, ali i da imaju mesto za razmenu ideja, znanja i iskustava.

Kroz ovu platformu, podstiče se međusobna kupovina proizvoda i usluga, smanjujući troškove poštarine i omogućava lakši plasman.

Ponosna je, kaže, što su se platformi pridružile preduzetnice romske nacionalnosti, jer to ističe i posvećenost inkluzivnosti i otvorenost prema svim ženama.

Biznis Planer uspešne žene

Indira kaže da su svi njeni priručnici i planeri nastali na osnovu njenog konsultantskog rada sa klijentima. Kada je na obukama shvatila da učesnici ne znaju koji su koraci potrebni jednom početniku da se upusti u preduzetničke vode, nastao je njen prvi priručnik “Uzmite život u svoje ruke – 7 koraka od ideje do realizacije” ili “bukvar za preduzetnike” kako ga neformalno zove.

Njega je napisala pre sedam godina, a pored osnovnih koraka u njemu se nalaze QR kodovi koji vode ka kompletnoj zakonskoj regulativi, od postupka registracije u Agenciji za privredne registre do elektronskog fakturisanja.

Potom je napisala i priručnik “Formula uspešne prodaje” za sve prodavce i prodajne timove, a koji je nastao za vreme obuka koje je držala u firmama sa kojima je sarađivala. “Pažljivo sam beležila kada su polaznici za vreme prezentacije spuštali glavu i upisivali važne delove lekcija. Drago mi je da ga sada koriste kompanije iz različitih sektora”, priča Indira.

Jedan od planera koji je najzapaženije prošao je Biznis Planer uspešne žene koji je nastao na osnovu potreba koje je uočila za vreme konsultacija sa ženama preduzetnicama.

Ističe da je motiv za njegovo pisanje bila ogromna razlika u broju obaveza koje žene preduzetnice imaju u odnosu na muške kolege nakon svog poslovnog dana koji je vrlo često isprepletan obavezama oko dece i porodice.

“Da bi to uspele potrebna je dobra organizacija i kada imate situaciju da vam svaka druga žena na konsultacijama zaplače – rešenje je bilo dizajnirati efikasan menadžerski alat za prioritizaciju vremena i efikasno upravljanje sobom u vremenu koje imamo na raspolaganju”, ističe sagovornica Forbes Srbija.

U planer je dodala i delove koji će podsetiti svaku ženu na kontinuirano ulaganje u lični razvoj, kao i uspostavljanje zdravih navika, poput brige o svom fizičkom i mentalnom zdravlju, zatim postavljanja jasnih granica koje su ključne za očuvanje balansa između profesionalnog i privatnog života.

Prema njenim rečima, mnoge žene susretale su se s velikim problemom oko organizacije obaveza jer naprosto nisu znale kako da poslože sve obaveze i kako da procene šta je bitno, a šta nije. Takođe, veliki broj žena susretao se sa problemom griže savesti i mišlju da ne provode dovoljno vremena sa decom.

“Pisale su mi da su promenile način na koji su planirale svoj radni dan i pristup novim poslovnim prilikama, ali i da imaju više mira i radosti”, ponosno kaže Indira.

Edukacija kao ključ

Kada je reč o tome šta bi savetovala svakoj ženi koja se bavi biznisom, bez obzira na branšu, Indira kaže da je važno da prvo pažljivo razume i analizira svoje tržište i potrebe svojih kupaca.

Važno je istražiti trendove u delatnosti, razumeti potrebe i želje ciljne publike i prilagoditi proizvode ili usluge prema tim saznanjima. Takođe, bitno je da se kontinuirano usavršava i prati promene kako bi ostala konkurentna, dodaje Indira.

Ističe i da je edukacija od suštinskog značaja u razvoju biznisa jer usavršavanje pomaže preduzetnicama da razviju nove veštine i znanja koja su ključna za vođenje uspešnog poslovanja.

Uz to, kontinuirano učenje o poslovnim strategijama, marketingu, finansijama i upravljanju ljudskim resursima može pomoći ženama da razviju efikasne i održive poslovne modele.

Vlasnik ne može da kontroliše sve

„Najveći i najčešći problem kod klijenata i firmi koje su u nekoliko godina brzo porasle je upravo njihov vlasnik jer nije spreman da prepusti deo obaveza i zadataka saradnicima. Što znači da nije pitanje i problem šta on treba da radi, već šta ne treba da radi. Iz tog razloga rad sa vlasnicima biznisa je ponekad i naporan dok ih ne naučim kako da delegiraju deo svojih obaveza. Kada to savladaju, saradnja se nastavlja. Ono što bih savetovala svim vlasnicima biznisa u fazi rasta i promena organizacione strukture je da koriste usluge poslovnih konsultanata jer se efekat trećeg lica pokazao izuzetno efikasan budući da se u velikom broju slučajeva kada vlasnik biznisa sam pokuša da zategne stvari dešavalo da mu dobri i stari radnici pređu u konkurentske firme“, kaže Indira Popadić.

“Nema podele na muške i ženske biznise”

Ono što je Indira uočila tokom svog rada je da se mnoge žene preduzetnice suočavaju sa izazovima kao što su nedostatak podrške, ograničen pristup finansijskim resursima, nedostatak vremena i ravnoteže između poslovnog i privatnog života, kao i nedostatak prilika za profesionalni razvoj.

U današnjem svetu preduzetništva, često se može čuti da su neki sektori isključivo ženski ili muški. Indira Popadić je ipak mišljenja da bi to pitanje trebalo drugačije posmatrati:

“Umesto da se fokusirate na sektore koji se smatraju ženskim ili muškim, preduzetnicama bih savetovala da istraže svoje strasti, interese i talente, te da se usmere na oblasti u kojima mogu da ostvare svoj puni potencijal. Važno je raditi u oblastima koje vas ispunjavaju i u kojima možete da doprinesete sa svojim jedinstvenim perspektivama i veštinama”, ističe ona.

„Ne znam šta znači odustati”

Svima koji se upuštaju u preduzetnički poduhvat savetuje da uvek budu spremni na prilagođavanje i učenje novih stvari i da ne dozvole da ih neostvarivanje ciljeva obeshrabri.

„Nastavite hrabro napred. Vrlo često mi se naš preduzetnički život činio kao video igrica, za svaki novi nivo potrebna su dodatna znanja i veštine. Rešenje je samo u kontinuiranom radu i usavršavanju. Jedan od najvažnijih saveta koji mogu da vam dam je da verujete u čisto dobro, u život i naravno, sebe i svoje sposobnosti. Važno je da na svom putu svaki dan budete pre svega bolji ljudi, uvek spremni da pomognete onima kojima je to potrebno. Pomažući drugima oplemenjujete i svoj i tuđi život. Vaše znanje i iskustvo nemojte koristiti za reklamiranje i bahaćenje, već pre svega za služenje zajednici”, poručuje Indira Popadić.

Autor: N.N.

Izvor: N1info.rs

https://forbes.n1info.rs/lideri/dobitnica-priznanja-cvet-uspeha-za-zenu-zmaja-svaka-greska-je-zlatna-lekcija/