ČETVRT VEKA UDRUŽENJA POSLOVNIH ŽENA SRBIJE I DODELA PRIZNANJA CVET USPEHA ZA ŽENU ZMAJA

ČETVRT VEKA UDRUŽENJA POSLOVNIH ŽENA SRBIJE I DODELA PRIZNANJA CVET USPEHA ZA ŽENU ZMAJA

31.10.2023.

Udruženje poslovnih žena Srbije (UPŽ) je 30. oktobra uveče, na svečanosti u Madlenianumu, sedamnaesti put dodelilo priznanja Cvet uspeha za ženu zmaja preduzetnicama u Srbiji. Takođe, dodeljena su i priznanja za Rodno najsenzitivniju kompaniju i WIPO IP Enterprise Award, a istovremeno je obeleženo 25 godina od osnivanja ovog Udruženja koje promoviše i podstiče žensko preduzetništvo.

Priznanje Cvet uspeha za ženu zmaja ove godine je dobilo 12 preduzetnica, od 28 finalistkinja. Priznanja su dodeljena u više kategorija: za Izvozno orijentisanu firmu nagrađena je Snežana Radovanović, suvlasnica preduzeća Jela d.o.o. iz Jagodine, a za Uspešan poslovni model, Nada Mišković, suvlasnica i direktorka preduzeća Bio špajz d.o.o. iz Beograda. Specijalna priznanja dobile su: Ana Petrović, Studio za konsalting Jasminka Grunčić UYB Subotica za medijsku promociju preduzetništva, Eleonora Sergijević, za razvoj start-up zajednice, Tamara Kusovac, umetnica za preduzetnički duh, Klementina Kovač Nemet, Zeleno žito Nemet d.o.o. Palić, Branka Golubović,  za brendiranje starih zanata, Ljubica Radović, za pravnu pomoć preduzetnicama, Indira Popadić, za promociju ženskog preduzetništva, Milica Krstić, kao uspešna mlada preduzetnica i Svetlana Gašević, za digitalni marketing.

Prema rečima dr Sanje Popović Pantić, predsednice UPŽ Srbije, u prethodne dve i po decenije, Udruženje poslovnih žena Srbije je kreiralo projekte i okupljalo preduzetnice, pružajući im ono što je neophodno za njihov razvoj: znanje, veštine, umrežavanje, informacije, promociju. “Bili smo pioniri u afirmaciji ženskog preduzetništva skoro punih 15 godina da bi nakon toga, konačno, situacija počela da se menja. Tema ženskog preduzetništva je postala popularna, domaće institucije uvele su ga u svoje programe, podstaknute su različite lokalne inicijative i žene u preduzetništvu su postale vidljive. Prema istraživanjima, i motivacija žena za otpočinjanje biznisa se promenila, to više nije nužda već želja da se realizuju sopstveni potencijali. Nakon više od dve decenije, žensko preduzetništvo se od socijalne pomerilo ka razvojnoj kategoriji i pokazalo brojne uspešne primere preduzeća u vlasništvu i pod upravom žena”, naglasila je dr Sanja Popović Pantić.

Na svečanosti u Madlenijanumu, šesti put je dodeljeno priznanje za Rodno najsenzitivniju kompaniju. Prvonagrađena je kompanija  Avon Cosmetics SCG d.o.o., na drugom mestu je Unicredit Bank Srbija AD, a na trećem Delhaize Srbija d.o.o.

U saradnji sa Zavodom za intelektualnu svojinu Republike Srbije, a pod pokroviteljstvom Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO), drugi put je dodeljeno specijalno priznanje ženskoj firmi za uspešnu primenu industrijske svojine WIPO IP Enterprise Award za 2023. Dobitnica je Jasmina Momčilović Nikolić za kompaniju Perfect Body Shine d.o.o. iz Beograda, čija je vlasnica i direktorka.

Cvet uspeha za ženu zmaja se ove godine realizuje uz podršku Grada Beograda, Gradske uprave grada Beograda – Sekretarijata za privredu, koji finansira projekat Budi i ti preduzetnica. Institucionalnu podršku pružaju Koordinaciono telo za Rodnu ravnopravnost, Ministarstvo privrede, Zavod za intelektualnu svojinu, WIPO, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i European SME Week.

U prošlih četvrt veka, Udruženje poslovnih žena Srbije je realizovalo 171 projekat, dok je kroz različite oblike edukacije prošlo oko 8.500 žena. U okviru manifestacije Cvet uspeha za ženu zmaja promovisano je više od 500 žena, a 161 je dobila priznanje Cvet uspeha za ženu zmaja. Takođe, 26 kompanija je ponelo titulu Rodno najsenzitivnije kompanije, a jedno žensko preduzeće osvojilo je WIPO IP Enterprise Medal – pokazuju podaci iz dosadašnjeg rada Udruženja poslovnih žena Srbije.

Autor: N.N.

Izvor: Magazinbiznis.rs

https://magazinbiznis.rs/zensko-preduzetnistvo-2/