PODRŠKA ZA LAKŠI POČETAK: Uručene odluke o subvencijama NSZ budućim preduzetnicima u Kraljevu

PODRŠKA ZA LAKŠI POČETAK: Uručene odluke o subvencijama NSZ budućim preduzetnicima u Kraljevu

Foto: G. Šljivić

10.10.2023.

U PRISUSTVU predstavnika lokalne samouprave, Regionalne privredne komore, Udruženja poslovnih žena i Regionalne razvojne agencije, u Kraljevu je uručena 31 odluka o dodeli subvencija za pokretanje sopstvenog biznisa i samozapošljavanje.

Ove subvencije u ukupnom iznosu od 9,3 miliona dinara, od kojih je lokalna samouprava iz gradskog budžeta izdvojila 4,7 a država 4,6, namenjene su nezaposlenim građanima sa evidencije kraljevačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ).

– Subvencija iznosi 300.000 dinara i svakako će mi mnogo značiti na samom početku koji je, kako kažu, najteži pri pokretanju sopstvenog posla. Odlučila sam se za tekstilnu proizvodnju jer u toj delatnosti imam iskustva i nadam se da ću biti uspešna – kaže Mirjana Ilić, jedna od dobitnica subvencije.

Prema rečima Snežane Prelić, direktorke kraljevačke filijale NSZ, na ovom javnom konkursu podnete su ukupno 72 prijave za dodelu subvencija ali je, u skladu sa finansijskim mogućnostima, odobren 31 projekat, pa je zadatak za narednu godinu da se za ovu meru aktivnog zapošljavanja obezbedi još više sredstava.

– Ovom prilikom prioritet su proizvodne delatnosti, uz posebnu pažnju na kategorije teže zapošljivih lica. Od 31 odobrenog zahteva čak 24 pripadaju ženskom preduzetništvu, imamo i dobar deo mladih do 30 godina starosti, kao i dugoročno nezaposlenih lica – naglasila je Prelićka.

Ovom prilikom subvencije su odobrene za proizvodnju metalnih konstrukcija, proizvodnju dušeka, nameštaja, hrane za kućne ljubimce, kozmetičkih preparata i odeće, kao i za zanatske delatnosti poput koumetičarskih i frizerskih usluga.

– Siguran sam da će ovi ljudi imati posla, da će uspeti da zarade plate za sebe i svoje porodice – rekao je dr Predrag Terzić, uručujući odluke o subvencijama. – Mnogi od njih su i do sada radili, ali u sivom sektoru, a sada će moći da uplate sebi radni staž kako bi sutra imali penzije, ali i da plaćaju poreze i doprinose. Tako su ovde svi na dobitku i zato je važno da nastavimo sa ovim merama kako bi zaposlili što veći broj ljudi.

NA zvaničnoj evidenciji NSZ trenutno se nalazi 5.800 Kraljevčana, što je 7.000 manje u odnosu na 2013. godinu.

– Kraljevo ima izuzetan potencijal da dalje razvija privredu i samim tim nastavi da smanjuje stopu nezaposlenosti. Tome je svakako doprinelo otvaranje novih fabrika poznatih svetskih poslodavaca, širenje domaće proizvodnje i privrede, kao i aktivne mere zapošljavanja – kaže direktorka kraljevačke filijale NSZ.

Autor: G. Ćirović

Izvor: Novosti.rs

https://www.novosti.rs/srbija/vesti/1289862/podrska-laksi-pocetak-urucene-odluke-subvencijama-nsz-buducim-preduzetnicima-kraljevu