Novi mostovi saradnje preduzetnica Srbije i Malte

Novi mostovi saradnje preduzetnica Srbije i Malte

15.08.2023.

Projekat “Most uspešnih žena Srbije i Malte” pokrenuli su Srpski obrazovno-kulturni centar Sv. Jelena Anžujska (SOKC) i Međunarodni klub poslovnih žena e-IBWC Malta kao deo Udruženja poslovnih žena Srbije, uz podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, u sastavu Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Ova inicijativa treba da doprinese jačanju veza saradnje između Malte i srpske matice, ali i da se ohrabre i podrže žene koje se samopouzdanjem i trudom izdvajaju na poslovnoj sceni, a svojim sposobnostima dokazuju da su spremne da ove veze realizuju, navodi Olivera Vasić-Brčerević, koordinatorka za Maltu e-IBWC i generalna sekretarka SOKC- a. U razgovoru za naš portal ona izražava zahvalnost što je Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, prepoznala značaj ovog projekta za razvoj ženskog preduzetništva i koliko on doprinosi očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore.

Projekat je koncipiran tako da učesnicama putem online radionica pruži znanje iz oblasti poslovnih alata. Stručno upravljanje i obuka o poslovnim alatima poverena je dr Tatjani Mamula Nikolić, dok će online radionice digitalnog marketinga voditi Marija Maksimović . Prva online radionica Digitalnog Marketinga održana je 5. avgusta i naišla je na izuzetan prijem kod učesnica koje su imale priliku da se upoznaju sa najnovijim trendovima, alatima i tehnikama, kako bi mogle da unaprede svoje strategije. Boško Šukić, otpravnik poslova Kancelarije Ambasade Republike Srbije na Malti pozdravio je učesnice prve online radionice Digitalnog Marketinga i izrazio zadovoljstvo zbog realizacije projekta „Most uspešnih žena Srbije i Malte“. On je podsetio da Republika Srbija ohrabruje žensko preduzetništvo i da je Privredna komora Srbije označila 2023. godinu kao godinu ženskog preduzetništva.

„Kancelarija Ambasade Republike Srbije, od svog otvaranja, predano učestvuje u svim aktivnostima srpske zajednice na Malti i pruža podršku u ostvarivanju svih, pa i ovog projekta. Cilj ovog projekta je da se osnaži, motiviše i doprinese da se stvori jaka poslovna mreža naših žena, preduzetnica sa Malte, kako bi se jače povezale i sarađivale sa privredom Srbije.

Važno je iskoristiti kapacitete kroz obostranu promociju”, naglasio je Boško Šukić, otpravnik poslova Kancelarije Ambasade Republike Srbije na Malti.

Olivera Vasić-Brčerević ističe da je bila dobra odluka da se Digitalni Marketing uvrsti kao deo programa za serijal radionica, jer su polaznice pokazale veliko interesovanje. Tokom intenzivnog programa, učesnice su imale priliku da se upoznaju sa prednostima koje nudi digitalni u odnosu na tradicionalni pristup marketingu, zatim, šta predstavlja 7P marketing mix, koji su njegovi elementi i kako ih koristiti. Sledeće radionice iz ovog serijala, uz pomoć zadataka koje će raditi samostalno, omogućiće učesnicama projekta da unaprede svoje marketinške strategije. Učesnice prve online radionice su izrazile zadovoljstvo i zahvalnost, naglašavajući značaj edukacije koju dobijaju kroz ovako dobro osmišljen projekat.

Drugi online susret održan je 12. avgusta sa Malinom Stanojević na temu „Ženski poslovni razgovori“, kojom prilikom je ova istaknuta i višestruko nagrađivana preduzetnica, nesebično podelila svoje bogato iskustvo.

Cilj projekta je da se ojačaju kapaciteti srpskih preduzetnica sa Malte kroz dodatnu edukaciju, da se podstakne umrežavanje ženskog preduzetništva između Srbije i Malte i da se pristupi njegovom promovisanju u oba smera.

Programom je predviđena edukacija 20 polaznica projekta kroz onlajn radionice i predavanja iz oblasti poslovanja „Bez alata nema zanata“ i oblasti marketinga „Digitalni marketing“.

„Realizacija projekta podrazumeva i onlajn susrete između polaznica i uspešnih preduzetnica iz Srbije, koje će kroz razgovor razmenjivati iskustva, dobru poslovnu praksu, ali i prepoznavati zajedničke interese i međusobne poslovne šanse. Planirane marketinške aktivnosti biće realizovane promocijom aktivnosti i rezultata preko otvorene Fejsbuk i Instagram stranice Most uspeha poslovnih žena Srbije i Malte, otvaranjem istoimenog Jutjub kanala, izradom dvojezičnog vebsajta (srpski i engleski jezik), a sve to, na svojim marketinškim kanalima, predstaviće i Udruženje poslovnih žena Srbije“, navodi Olivera Vasić-Brčerević i naglašava da se značaj ovog projekta ogleda u jačanju kapaciteta srpskih preduzetnica sa Malte, promociji njihovog poslovanja u Srbiji, povećanju međusobne vidljivosti ženskog preduzetništva u obe zemlje i uspostavljanju novih mostova saradnje i čvršćeg poslovnog povezivanja sa maticom.

Autor: N.N.

Izvor: Nirapress.com

https://www.nirapress.com/e-ibwc-malta-upz-srbije-uprava-ministarstva-sp-srbije/