Žene iz svih krajeva Srbije prošle kroz obuku za popularne zanate – Sa zanatom u rukama imaju veće šanse na tržištu rada

Žene iz svih krajeva Srbije prošle kroz obuku za popularne zanate – Sa zanatom u rukama imaju veće šanse na tržištu rada

30.06.2023.

Udruženje poslovnih žena Srbije završava trogodišnji projekat „Ekonomsko osnaživanje ranjivih grupa žena kroz obuke za zanate“, kroz čije je besplatne obuke prošlo 350 žena iz svih krajeva Srbije i steklo krucijalna znanja za pokretanje sopstvenog biznisa, navedeno je u saopštenju. Projekat je realizovan onlajn i oflajn uz savetodavnu i finansijsku podršku Nemačke razvojne saradnje GIZ.

Obuke su imale za cilj podršku inkluziji, ekonomskom osnaživanju i samozapošljavanju osetljivih kategorija žena, koje imaju otežan pristup ka tržištu rada (iz romske zajednice, ruralnih sredina, samohrane majke, žrtve trgovine ljudima…), osposobljavajući ih za brojne tražene zanate. Kroz teoretski i praktičan rad, preduzetnice – članice UPŽ su prenele praktična znanja iz oblasti veb dizajna, masaže, keteringa, poslastičarstva, internet alata, preduzetništva, pripreme koktela i napitaka na bazi kafe i na posletku ruralnog turizma.

Osim veština u vezi sa samim zanatima, žene su dobile savete vezane za pokretanje sopstvenog posla, uređenje prostora, marketing, formiranje cene i druge savete vezane za poslovanje, a njihove mentorke i dalje ostaju na raspolaganju za savete I podršku ovim vrednim ženama.

Globalni program „Migracije za razvoj“ je bio deo šire inicijative nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, koja promoviše održivu reintegraciju povratnika, ostanak u matičnoj zemlji i stvaranje mogućnosti za dostojanstven rad i život u njoj.

Autor: N.N.

Izvor: Ekapija.com

https://www.ekapija.com/news/4279726/zene-iz-svih-krajeva-srbije-prosle-kroz-obuku-za-popularne-zanate-sa