Završene besplatne obuke za žene iz romske zajednice, ruralnih sredina, samohrane majke i žrtve trgovinom ljudima

Završene besplatne obuke za žene iz romske zajednice, ruralnih sredina, samohrane majke i žrtve trgovinom ljudima

Beograd, 30.6.2023. godineUdruženje poslovnih žena Srbije sa ponosom završava trogodišnji projekat Ekonomsko osnaživanje ranjivih grupa žena kroz obuke za zanate, kroz čije je besplatne obuke prošlo 350 žena iz svih krajeva Srbije i steklo krucijalna znanja za pokretanje sopstvenog biznisa. Projekat je realizovan onlajn i oflajn uz savetodavnu i finansijsku podršku Nemačke razvojne saradnje GIZ.

Obuke su imale za cilj podršku inkluziji, ekonomskom osnaživanju i samozapošljavanju osetljivih kategorija žena, koje imaju otežan pristup ka tržištu rada (iz romske zajednice, ruralnih sredina, samohrane majke, žrtve trgovine ljudima…), osposobljavajući ih za brojne tražene zanate. Kroz teoretski i praktičan rad, preduzetnice – članice UPŽ su prenele praktična znanja iz oblasti veb dizajna, masaže, keteringa, poslastičarstva, internet alata, preduzetništva, pripreme koktela i napitaka na bazi kafe  i na posletku ruralnog turizma.

Osim veština vezanih za same zanate, žene su dobile savete vezane za pokretanje sopstvenog posla, uređenje prostora, marketing, formiranje cene i druge savete vezane za poslovanje, a njihove mentorke i dalje ostaju na raspolaganju za savete i podršku ovim vrednim ženama.

Globalni program „Migracije za razvoj“ je bio deo šire inicijative nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, koja promoviše održivu reintegraciju povratnika, ostanak u matičnoj zemlji i stvaranje mogućnosti za dostojanstven rad i život u njoj.

Film i pojedinačne priloge sa učesnicama obuka možete pogledati na YouTube kanalu UPŽ Srbije

https://www.youtube.com/playlist?list=PLpxKLkAM_9Jiay337IhpbubLJjOv0ndH6