Saniranje posledica poplava

Saniranje posledica poplava

FoNet/Marko Risović

23.06.2023.

Nemačka razvojna saradnja je kroz Globalni program Migracije za razvoj uložila šest miliona evra u devet projekata civilnog društva u cilju osnaživanja povratnika po readmisiji i drugih građana iz ugroženih kategorija.

BEOGRAD –

Od 2020. do 2023. godine u saradnji sa organizacijama HELP, Ekumenska humanitarna organizacija, Centar za integraciju mladih, Klub za osnaživanje mladih, Udruženje poslovnih žena, Udruženje Roma Prokuplje, Razvojni biznis centar Kragujevac, ASTRA, Međunarodna mreža pomoći IAN sprovedeno je više od 30.000 mera podrške.

“Zajedno sa organizacijama civilnog društva radili smo na ekonomskom i obrazovnom osnaživanju ugroženih građana kao i na obezbeđivanju kapaciteta za dostojanstven život. U ovih trideset hiljada mera podrške je i podrška najmlađima – kroz različite projekte pomogli smo gotovo 15 hiljada dece i mladih”, rekla je Marija Bogdanović iz GIZ, vođa globalnih programa Migracije za razvoj i Migracije i dijaspora.

Kroz podršku organizacijama civilnog društva Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) podržala je 12.024 žene, 12,451 povratnika/ca po readmisiji, kao i 17.421 građana iz ugroženih kategorija.

Više od hiljadu ljudi unapredilo je svoje profesionalne veštine, organizovano je više od 200 treninga i radnih praksi, a dve hiljade građana, od čega gotovo 700 žena je podržano u pokretanju biznisa kroz treninge, savete, finansijsku pomoć i mentorstvo.

Bolji uslovi za život obezbeđeni su za 629 porodica kroz donacije u vidu građevinskog materijala, bele tehnike i drugih potrepština nephodnih za život.

“Sprovedeno je 20.580 mera koje poboljšavaju fizičko i mentalno zdravlje građana iz ugroženih kategorija”, kaže Bogdanović.

Ona dodaje da je u ovom periodu stvorena jaka mreža i bliska saradnja između različitih aktera u oblasti (re)integracije povratnika. Pored toga, organizacije sa kojima je GIZ sarađivao osnažene su da nastave da rade u oblasti reintegracije stanovništva samostalno.

Autor: N.N.

Izvor: Fonet.rs

https://fonet.rs/drustvo/36325644/saniranje-posledica-poplava.html