Učenici Ekonomske i Srednje stručne škole učili od Dejana Živkoskog pravljenje koktela

Učenici Ekonomske i Srednje stručne škole učili od Dejana Živkoskog pravljenje koktela

29.05.2023.

Predsednik Udruženja somelijera Srbije, Dejan Živkoski danas je u prostorijama Ekonomske škole Pirot prikazao učenicima Ekonomske i Srednje stručne škole različite tehnike kombinovanja bezalkoholnih i alkolnih pića i njihovo serviranje.

U opremljenom kabinetu za ovakvu vrstu nastave, učenici su i sami probali da naprave koktele, uz prisustvo svojih predmetnih profesora.

Ovu obuku organizovalo je Udruženje poslovnih žena Srbije, uz podršku Nemačke razvojne saradnje GIZ i  koordinaciju Udruženja građana „Ternipe“ Pirot. Za razliku od prethodnih godina kada su razne obuke bile namenjene isključivo ženama, „Obuka za bariste“ je prva u koju su uključeni i muškarci.

Dejan Živkoski kaže da je ovo za decu značajno jer su imali priliku da vide kako sa malo truda i malo pića mogu da naprave sjajne kreacije. Inače, Udruženje somelijera Srbije, na čijem je čelu Živkoski, trenutno broji 156 članova i ove godine obeležava 20 godina rada.

Dragana Dobrosavljević iz Udruženja poslovnih žena Srbije, podsetila je da sa Udruženjem “Ternipe” sarađuju već četiri godine, a saradnja sa Ekonomskom školom se desila spontano i rado su se odazvali njihovom pozivu da deca dobiju jedan master klas.

Dragan Đorđević, profesor u Ekonomskoj školi, kaže da je ovo zanimljivo predavanje jer deca, uz prosustvo profesionalca, mogu da vide kako se to radi, pri čemu su se čak i nastavnici edukovali o nekim stvarima.

Učenici sa kojima smo razgovarali istakli su da je master klas bio veoma zanimljiv i značajan za njih.

Žikica Asković iz Udruženja “Ternipe” objašnjava da su na inicijativu mladih ostvarili saradnju sa školama i organizovali obuku za bariste. Pored ostalog, saradnja sa Udruženjem poslovnih žena do sada je donela mnogobrojne dobre rezultate u cilju zapošljavanja žena.

Prve dve radionice iz obuke za bariste (barmene) su se održale u periodu 27. – 29. aprila 2023. godine u hotelu „Heba“ na Divčibarama, na kojima su učesnici bili i učenici Ekonomske škole Pirot (ugostiteljskog smera) i Srednje stručne škole iz Pirota.

Učenici su slušali o istorijatu dolaska kafe na prostor današnje Srbije, kulturi pravljenja i ispijanja kafe u različitim podnebljima, vrstama kafe. Kao vid pripreme za zaposlenje, bilo je reči i o osobinama i ponašanju dobrog bariste.

Svi učenici su imali prilike da ovladaju tehnikom pravljenja kreme od mleka („late-art“), iscrtavanjem različitih figura u šoljici kafe i pravilnim serviranjem.

Autor: N.N.

Izvor: Plusonline.rs

https://www.plusonline.rs/u-enici-ekonomske-i-srednje-stru-ne-kole-u-ili-od-dejana-ivkoskog-pravljenje-koktela