Rizici novog doba: održivost i izdržljivost – Da li je poslovanje po ESG principima moguće?

Rizici novog doba: održivost i izdržljivost – Da li je poslovanje po ESG principima moguće?

25.05.2023.

Četvrta regionalna konferencija „Rizici novog doba: održivost i izdržljivost“ održava se 1. juna u hotelu Hyatt u Beogradu . Tema ovogodišnje konferencije koju organizuje BeRiskProtected platforma je održivo poslovanje po ESG principima. Neka od pitanja na koja će učesnici pokušati da ponude odgovore su i da li je takvo poslovanje izvodljivo u sadašnjim globalnim okolnostima, kao i kada će postati neophodno i u Srbiji.

Organizatori ukazuju da će briga o prirodi, ljudima i visoki standardi u upravljanju (ESG – Environmental, Social, Governance) uskoro biti uslov za opstanak svakog preduzeća.

Evropska regulativa najavljuje zabranu poslovanja sa preduzećima koja ne posluju po ESG principima, dok ozbiljni investitori već duže vreme izbegavaju ulaganje u preduzeća koja ne posluju po ESG principima, jer ih procenjuju kao neisplativa na duži rok.

– Mlađe generacije već sada sve više obraćaju pažnju na to kako se kompanije odnose prema prirodi i prema zajednici, kada biraju od koga će kupiti proizvod ili uslugu. Istovremeno, poslovanje u sadašnjim globalnim okolnostima nosi mnogobrojne rizike zbog kojih se mnoga preduzeća bore za opstanak, pa im nove obaveze predstavljaju dodatno opterećenje – navode iz BeRiskProtected platforme i dodaju da globalna ekonomska kriza dodatno podstiče i rast sajber opasnosti, koje su već drugu godinu zaredom prve na listi poslovnih rizika.

Kako u svemu tome da se snađu poslodavci i kako da sačuvaju mentalno zdravlje zaposlenih, kakva je preventive moguća i koje su mogućnosti nadoknade štete, pokušaće da odgovore učesnici ove konferencije.

Konferenciju otvara viceguverner Narodne banke Srbije Željko Jović uvodnim izlaganjem, a zatim sledi izlaganje Jelene Manić Petronikolos, rukovoditeljke Centra za integraciju Ciljeva održivog razvoja – UNDP.

Među učesnicima su predstavnici Udruženja banaka Srbije, Nacionalnog CERT-a, kompanija Bambi, A1, Marsh Mclennan, Horvath Adria, UNIQA, DDOR, Wiener Stadtische osiguranje, Abstract, advokatske kancelarije Vuković&Partners i TSG, kao i investitor Vladimir Đukanović („srpski vuk sa Volstrita“). Učestvuju i Nevena Čalovska Hercog, dr sc med, psihijatar i psihoterapeut, AMS Consulting, Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena, a prijatelj konferencije je proizvođač nameštaja Wood Mood Design.

Platformu Be Risk Protected pokrenuli su portali Sve o osiguranju i Sve o novcu, sa namerom da kroz različite aktivnosti skrenu pažnju javnosti na rizike novog doba, i da informišu što širu publiku o veličini tih rizika, o raspoloživoj preventivi i o mogućnostima nadoknade štete ukoliko se dogodi. Kao „rizici novog doba“ obrađuju se oni rizici koje, prema globalnim istraživanjima, privrednici u svetu prepoznaju kao „rizike budućnosti“ – one za koje se procenjuje da mogu doneti najveće štete poslovanju u narednoj deceniji.

Više informacija o programu i mogućnostima prisustvovanja možete pronaći OVDE.

Autor: N.N.

Izvor: Plutonlogistics.com

https://plutonlogistics.com/zelena-logistika/rizici-novog-dobaodrzivost-i-izdrzljivost/