Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije dodelio je zahvalnice u okviru programa “Žene i intelektualna svojina: Ubrzanje inovacija i kreativnosti”

Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije dodelio je zahvalnice u okviru programa “Žene i intelektualna svojina: Ubrzanje inovacija i kreativnosti”

27.04.2023. 

Povodom Svetskog dana intelektualne svojine 26. aprila, Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije dodelio je zahvalnice u okviru programa “Žene i intelektualna svojina: Ubrzanje inovacija i kreativnosti” kojim je obeležio ovaj dan. Jedna od dobitnica je Ljiljana Matković, vlasnica firme Eko tim iz Loznice, članica UPŽ Srbije i prošlogodišnja dobitnica WIPO IP Enterprise Medal za 2022. godinu.

2023. godinu Svetska organizacija za intelektualnu svojinu (WIPO) posvetila je svim talentovanim ženama širom sveta i promociji razvoja ekosistema intelektualne svojine, sa ciljem da se ubrzaju dolaženje do inovacija, kreativnih rezultata i unapređivanje poslovanja, posebno među ženama, koje još uvek u malom broju koriste sistem intelektualne svojine.

 

Sa vebsajta Zavoda za intelektualnu svojinu:

 

Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije i ove godine obeležio je Svetski dana intelektualne svojine, 26. aprila 2023. godine u prostorijama ove institucije, programom “Žene i intelektualna svojina: Ubrzanje inovacija i kreativnosti”. U 2023. godini Zavod slavi doprinos žena koje su generacijama oblikovale naš svet svojom genijalnošću i kreativnošću.

Prisutnima se uvodnim govorom obratio Vladimir Marić, direktor Zavoda za intelektualnu svojinu, koji se osvrnuo na istoriju obeležavanja Svetskog dana intelektualne svojine i na položaj žena u obavljanju svojih profesija u ne tako dalekoj prošlosti istakavši: “Profesionalne kompetencije i moralne vrednosti moraju biti jedini uslov za zapošljavanje. Ovaj ideal, koji važi danas jednako kao što je vredeo i nekad, prema mom uverenju daleko nadilazi pitanje položaja i uloge žena u jednom društvu. Ovaj ideal predstavlja jedan od temelja društvene pravde i u suštini je prožet pravičnošću i čovekoljubljem u univerzalnom smislu reči.” Pogledajte video snimak sa obraćanjem direktora Zavoda na sledećem linku i na dnu vesti.

Vladimir Radovanović, pomoćnik Ministra za nauku, inovacije i tehnološki razvoj, između ostalog je naglasio: “Intelektualna svojina predstavlja vrlo važan resurs koji utiče na ekonomsku snagu i konkurentsku poziciju kompanija na tržištu. Kroz zaštitu proizvoda intelektualnog rada, uvećava se vrednost i konkurentnost privrednog društva. Dobar sistem upravljanja intelektualnom svojinom od velike je važnosti, posebno za startape i spinofove kao nova privredna društva. Imajući u vidu da se radi o ključnom resursu savremenih preduzeća u eri ekonomije zasnovane na znanju, koja su u ulozi stvaraoca, ali i korisnika svoje i tuđe svojine, od posebne je važnosti problematika korišćenja intelektualne svojine u komercijalne i konkurentske svrhe”.

Dr Aleksandra Ivetić sa Instituta za primenu nauke u poljoprivredi u Beogradu, pronalazač i nosilac više patenata, govorila je o svojim inovacijama i prezentaciju zaključila rečima: “Osnovala sam startap tim i firmu Farma Inova sa ciljem da naši proizvodi budu dostupni na tržištu drugim ljudima i partnerima. To je jedan međunarodni i akademski startap tim. Svi smo potekli sa Univerziteta u Beogradu. Farma Inova je podržana od Britansko-Srpske privredne komore i dobila je status startapa od značaja za Veliku Britaniju”.

Slađana Milojević iz privrednog subjekta „Nonna Handmade“,, učesnica WIPO programa za žene preduzetnice u oblasti tradicionalnih tekstilnih proizvoda, pred okupljenim zvanicama je rekla: “Čestitam nam svima ovaj dan, jer je svako od vas na svoj način uključen u njega, kao i naša mala preduzetnička radnja. Sada su tu već četiri generacije, zahvavljujući uključenosti moje ćerke koja radi na ovim našim divnim modelima. Sve je počelo od mojih dede i bake, nane. Ime firme vodi od nje. Kao i svi predmeti, sve stare osnove za rad, stari šnitevi, sve što smo pronašli, našli smo zahvaljujući njima, koji su se bavili ovim poslom na jedan poseban, tradicionalan način”.

Slavica Ćirić iz Zanatske zadruge „Damsko srce“, korisnik oznake geografskog porekla „Pirotski ćilim“, je u svom izlaganju istakla: “Pirotski ćilim je 2002. godine zaštićen u Zavodu za intelektualnu svojinu, gde je zaštićenkao oznaka geografskog porekla. Krenula sam 2005. godine u istraživanje koje je meni promenilo ceo život. Svoju ljubav sam pretvorila u jedan ozbiljan posao. Ćilim može da se nauči pre svega ako imate mnogo ljubavi za tu oblast. Ako volite svoju tradiciju, i svoj narod. Naravno, i ako bar malo imate umetnički gen i veštinu”.

Ljiljana Matković, vlasnica i direktorka filme EKO TIM d.o.o., dobitnica WIPO nagrade IP Enterprise Medal za 2022. godinu, obratila se rečima: “Želim da se zahvalim Zavodu za intelektualnu svojinu Republike Srbije na nagradi koju sam dobila, jer je ta nagrada dodeljena u formatu napravljenom u saradnji s Udruženjem poslovnih žena Srbije, čiji sam ja dugogodišnji član. Nisam razmišljala o tome da ćemo moje malo preduzeće i ja biti promovisani na ovaj način i na ovakvom mestu”.

Glumica Jelena Ćuruvija Đurica, predsednik Glumačke organizacije Srbije – GOS, u svom obraćanju je rekla: “Zakon o autorskim i srodnim pravima se 2019. godine konačno promenio u korist glumaca i prepoznati smo kao interpretatori. Tada prvi put u istoriji sistema zaštite intelektualne svojine kod nas glumci dobijaju prava na naknadu od kablovskih operatera, televizija i svih onih koji javno saopštavaju naše glumačke interpretacije. Vrlo brzo smo se organizovali čim smo dobili tu informaciju, i u roku od dve godine registrovali smo Glumačku organizaciju Srbije i dobili dozvolu za rad uz veliku pomoć SOKOJ-a i Zavoda za intelektualnu svojinu. Bez njihovog mentorstva, podrške i razumevanja, sigurno ne bismo prošli ovaj zaista veliki put za kratko vreme”.

Po završetku obraćanja dodeljene su zahvalnice Zavoda za intelektualnu svojinu.

U 2023. godini, kampanja Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) je mogućnost da se proslave sve talentovane žene širom sveta i promoviše razvoj ekosistema intelektualne svojine koji će biti sveobuhvatniji i raznolikiji, sa ciljem da se ubrza dolaženje do inovacija, kreativnih rezultata i napredak poslovanja u korist svih. Iako čine polovinu svetske populacije, mali broj žena koristi sistem intelektualne svojine. Zato treba ohrabriti žene da koriste sistem intelektualne svojine, da zaštite i dodaju vrednost rezultatima svoga rada, jer su svi na dobitku tim ogromnim potencijalom talenta.

Foto: ZIS