Borba za jednake šanse – devojčice u IT sektoru između stereotipa i talenta

Borba za jednake šanse – devojčice u IT sektoru između stereotipa i talenta

27.04.2023.

U Srbiji i svetu obeležava se Međunarodni dan devojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama. Cilj je da se podstakne njihovo veće učešće u inženjerskim i tehnološkim oblastima.

Da odabere svoju buduću profesiju, učenica specijalnog Informatičkog odeljenja Marta Tripković se odlučila nakon uvođenja IT odeljenja u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji. Ohrabruje i druge devojčice da prate svoje snove – do društva jednakih šansi.

Kaže da devojčice čine manji deo svih odeljenja i da odeljenja treba proširiti.

Marija Dunić, nastavnica u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, navodi da ta odeljenja broje po 20 učenika, kao i da su većinom dečaci, dok su devojčice zastupljene sa 25 odsto.

Devojčice treba osnažiti prilikom izbora profesija, da ne podležu stereotipima, već da se rukovode ličnim interesovanjima i talentima, kažu upućeni.

„U poslu i u životu ne postoje razlike u poslovnim rezultatima uslovljeni polom zaposlenih. Postoje samo koji su vredni, posvećeni i pouzdani zaposleni i koji to nisu“, ističe dr Sanja Popović Pantić iz Udruženja poslovnih žena Srbije.

Nadležni podsećaju da je IT sektor najbrže rastuća grana domaće privrede, najavljuju nove Naučno-tehnološke parkove i proširenje postojećih, sa željom da u njima bude još više devojaka.

„U srednjim školama smo višestruko povećali broj IT odeljenja i verujem da će neka od vas otići i upisati baš to specijalizovano IT odeljenje i dalje se usavršavati u tom smeru“, kaže Mihailo Jovanović, ministar informisanja i telekomunikacija.

Podaci sa tržišta pokazuju da je pripadnica lepšeg pola svaki treći kandidat koji traži posao u IT sektoru. U pogledu plata i dalje postoji jasna razlika – samo 15 odsto žena zarađuje iznad 2.000 evra, dok gotovo dvostruko više muškaraca prihoduje isti iznos.

Autor: N.N.

Izvor: Sattelevizija.com

http://www.sattelevizija.com/vesti/jedna_vest/borba_za_jednake_sanse__devojcice_u_it_sektoru_izmedu_stereotipa_i_talenta_234

27124440