Učenice OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” iz Sremske Mitrovice „Uhvatile ideju”

Učenice OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” iz Sremske Mitrovice „Uhvatile ideju”

26.04.2023.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i „Udruženje poslovnih žena Srbije” obeležili su Međunarodni dan devojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama (IKT) proglašenjem škola pobednica takmičenja „Uhvati ideju” u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

Na ovogodišnji konkurs, koji udruženje realizuje osmu godinu zaredom, za izbor najboljih video-radova učenica sedmih i osmih razreda osnovnih škola, stigao je veliki broj prijava. Od radova pristiglih iz 41 škole iz cele Srbije u oštroj konkurenciji prevagu je odneo rad „Asistent Mikro:bit” iz OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” iz Sremske Mitrovice. Drugoplasirani je tim devojčica OŠ „Sveti Sava” iz Gornjeg Milanovca sa radom „Zeleno, zelenije, efikasno, efikasnije”. Treće mesto osvojile su devojčice iz ŠOSO „Mara Mandić” u Pančevu sa radom NAUM, saopšteno je iz Udruženja poslovnih žena Srbije.

‒ Vlada Republike Srbije postigla je zavidne rezultate kada su u pitanju razvoj IKT sektora, digitalizacija javne uprave i sistema prosvete, izgradnja inovaciono-telekomunikacione infrastrukture i privlačenje stranih investicija u industrijama naprednih tehnologija. Postali smo regionalni lider u inovacijama, nauci i aj-tiju, sa trendom eksponencijalnog rasta ‒ izjavio je Mihailo Jovanović, ministar informisanja i telekomunikacija.

Dodao je da su devojčice na ovogodišnjem takmičenju „Uhvati ideju” pokazale zavidnu digitalnu pismenost i kreativnost, društvenu odgovornost, preduzetnički duh, ali i svest o značaju bezbednosti na internetu, čemu resorno ministarstvo poklanja posebnu pažnju.

‒ Takmičenje se organizuje sa ciljem da podstakne preduzetničko razmišljanje kod devojčica, kao i da se njihovo povećano korišćenje novih tehnologija upotrebi da bi se podstakle na uključivanje u savremene tokove, na privatnom, a kasnije i na profesionalnom planu. Radovi su iz godine u godinu sve brojniji i bolji – izjavila je dr Sanja Popović Pantić, predsednica „Udruženja poslovnih žena Srbije”.

Autor: N.N.

Izvor: Naslovi.net

https://naslovi.net/2023-04-26/politika/ucenice-os-jovan-jovanovic-zmaj-iz-sremske-mitrovice-uhvatile-ideju/33319498