Proglašene pobednici takmičenja „Uhvati ideju“: Završna svečanost obeležavanja međunarodnog Dana devojčica u IKT-u

Proglašene pobednici takmičenja „Uhvati ideju“: Završna svečanost obeležavanja međunarodnog Dana devojčica u IKT-u

26.04.2023.

Ministarstvo infomisanja i telekomunikacija i Udruženje poslovnih žena Srbije obeležili su danas Međunarodni dan devojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama (IKT) u Domu Narodne skupštine Republike Srbije, proglašenjem škola pobednica u takmičenju „Uhvati ideju“.

Na ovogodišnjem konkursu „Uhvati ideju“, koje Udruženje poslovnih žena Srbije realizuje osmu godinu zaredom, za izbor najboljih video radova učenica sedmih i osmih razreda osnovnih škola stigao je veliki broj radova. Od radova pristiglih iz 41 škole iz cele Srbije, u oštroj konkurenciji, prevagu je odneo rad „Asistant Micro:bit“ iz OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Sremske Mitrovice, drugoplasirani je tim devojčica iz OŠ,,Sveti Sava’’, iz Gornjeg Milanovca sa radom „Zeleno, zelenije, efikasno, efikasnije“. Treće mesto osvojile su devojčice iz OŠ „Mara Mandić“, iz Pančeva sa radom „NAUM-ŠOSO“.

Prvoplasirani radovi osvojili su vredne nagrade koje su obezbedile kompanije A1 Srbija, Generali Osiguranje Srbija i Klet.

„Vlada Republike Srbije je postigla zavidne rezultate kada su u pitanju razvoj IKT sektora, digitalizacija javne uprave i sistema prosvete, izgradnja inovaciono-telekomunikacione infrastrukture i privlačenje stranih investicija u industrijama naprednih tehnologija. Postali smo regionalni lider u inovacijama, nauci i ITu, sa trendom eksponencijalnog rasta.“, izjavio je ministar informisanja i telekomunikacija, Mihailo Jovanović, i dodao da su devojčice na ovogodišnjem takmičenju,, Uhvati ideju“pokazale zavidnu digitalnu pismenost i kreativnost, društvenu odgovornost, preduzetnički duh, ali i svest o značaju bezbednosti na internetu čemu resorno ministarstvo poklanja posebnu pažnju.

„Takmičenje se organizuje sa ciljem da podstakne preduzetničko razmišljanje kod devojčica, kao i da se njihovo povećano korišćenje novih tehnologija upotrebi da bi se podstakle na uključivanje u savremene tokove, na privatnom, a kasnije i na profesionalnom planu. Radovi su iz godine u godinu sve brojniji i bolji“, izjavila je predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije, dr Sanja Popović Pantić.

Za realizaciju Dana devojčica u IKT-u Udruženje poslovnih žena Srbije je dobilo institucionalnu podršku Vlade Republike Srbije i predsednice Vlade RS, gospođe Ane Brnabić koja je kao i prethodnih godina, počasna pokroviteljka manifestacije.

Projekat su podržali Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Ministarstvo prosvete, Ministarstvo privrede, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstvo turizma i omladine, Narodna skupština Republike Srbije, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), European SME Week, Međunarodna unija za telekomunikacije UN (ITU), CANSEE (Kanadsko-srpsko poslovno udruženje), kao i višegodišnji partneri iz Nemačke saradnje GIZ.

Međunarodni Dan devojčica u IKT sektoru ustanovljen je na nivou UN i obeležava se svakog četvrtog četvrtka u aprilu.

Udruženje poslovnih žena Srbije, kao začetnik u Srbiji, ovaj dan obeležava trinaestu godinu zaredom. U prethodnih dvanaest godina kroz projekat je prošlo više od 9.100 devojčica u Srbiji. Projekat ima za cilj da devojčice osnaži prilikom odabira budućih profesija, da ne podležu stereotipima, te da biraju svoj poziv i u netipično ženskim zanimanjima u sektorima poput informacionih tehnologija.

Autor: N.N.

Izvor: Reflektor.rs

https://reflektor.rs/drustvo/proglasene-pobednici-takmicenja-uhvati-ideju-zavrsna-svecanost-obelezavanja-medjunarodnogdana-devojcica-u-ikt-u/64494d25af57f65ab6b5c3ae