One su IT devojčice Nina, Milica i Lena, a njihov projekat će jednog dana promeniti svet

One su IT devojčice Nina, Milica i Lena, a njihov projekat će jednog dana promeniti svet

26.04.2023.

Znaju da se to nekim njihovim drugarima ne sviđa i da to ne razumeju, ali kodove i algoritme i te kako razumeju i iako idu u osnovnu školu, rade u programima namenjenim za gimnaziju

Ako ste mislili da deca na računarima samo igraju igrice, varate se. Ministarstvo informisanja i telekomunikacija već osmu godinu obeležava Međunarodni dan devojčica u IT sektoru i nagrađuje sve one čiji će projekti jednog dana promeniti svet.

Nina, Milica i Lena su odlične učenice, najbolje drugarice i verovatno, buduće programerke. Napravile su video i projekat o pametnom drvetu, za koji ih je Ministarstvo informisanja nagradilo.

„Najviše mi je privuklo pažnju programiranje mikrobita za to naše drvo i prvobitno sam se ja bavila time od svih nas“, kaže za UNU Milica Stanišić

„Razvija mi mozak. Zanimljivo mi je sve to da programiram i matematika, fizika… Volim prirodne nauke. Volim i društvene, ali nekako informatriku baš“, ističe Lena Jovanović

A na pitanje kako vide sebe za 10-15 godina, odgovaraju – u svetu programiranja. Iako konstatuju da se nekima to ne sviđa i da to ne razumeju. Ali zato kodove i algoritme ove devojčice i te kako razumeju. Iako idu u osnovnu školu, rade u programima namenjenim za gimnaziju.

„Devojčice su podjednako uključene u digitalne tehnologije kao i dečaci. Mislim da nema potrebe posebno ih motivisati.

One su same zainteresovane, kako za nešto digitalno, kako za obradu nekih slika, fotografija, tako da devojčice nisu neko kog treba posebno motivisati. One su već odgajane u tom nekom svetu“, objašnjava profesorka informatike i matematike Danijela Nikolić.

Kod starijih je, međutim, situacija je ipak drugačija. Istraživanja pokazuju da je udeo žena u IT sektoru oko 23 odsto. Zato Udruženje poslovnih žena organizuje posete IT firmama i drugim kompanijama, gde devojčice, o branši koja ih interesuje, mogu da uče od preduzetnica.

„Isto tako, mogu nešto i da iskreiraju. Vrlo često, taj model – kada su upoznale, kada su videle, da žene mogu da idu kroz proizvodne pogone u visokim štiklama i da su doterane, da su pri tome veoma pametne, uspešne i vrlo preduzimljive, ostaju im u sećanju i kasnije, kada se opredeljuju za neka svoja zanimanja“, istuče u izjavi za UNU Olivera Popović iz Udruženja poslovnih žena Srbije.

A kada bacite pogled na pametno drvo, ne zaboravite da su ga konstruisale pametne devojčice. One imaju ogromne šanse da poboljšaju informaciono-komunikacione tehnologije, jer po svemu sudeći, ruše predrasude da za kompjuterima sede samo muškarci.

Autor: Bojana Petrušijević

Izvor: Unaworld.com

https://unaworld.com/rs/tehnologija/one-su-it-devojcice-nina-milica-i-lena-a-njihov-projekat-ce-jednog-dana-promenitisvet